сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Глутатион - най-важният антиоксидант

Глутатион - най-важният антиоксидант

Има една забележителна молекула циркулираща в кръвообръщението ви и това е глутатионът. Той е не само движещата сила на антиоксидантната ни защита и производството на ензими, но също така е съществен за широк кръг от метаболитни и регулаторни функции. Глутатионът е толкова важен за здравето, че неговият недостиг се свързва с множество заболявания, та дори и със стареенето. Синтезира се от аминокиселините глутамин, цистеин и глицин. Той е единственият антиоксидант присъстващ във вътрешността на клетките. Това му дава уникално предимство в борбата с негативното влияние на стресовите хормони, правилното оксидиране на клетките, инхибиране на клетъчните мутагени и възпиране на опасни клетъчни нашественици.

Ще разгледаме някои от неговите най-важни роли и значимостта за поддържане на оптимални нива на това ключово вещество.
Биологични роли на глутатиона.
    Съотношението на глуатион спрямо свободните радикали играе ключова роля в поддръжката на здравето в клетката. Тази характеристика на молекулата лежи в основата на важността й в множество физиологични процеси. Той е от основно значение за нормалното функциониране на имунната система. Глутатионът се използва като субтрат (вещество, което се поддава на въздействието на определен ензим, или е необходимо за биосинтеза на други вещества и биологични продукти) за определени ензими, които детоксикират АКС (активни кислородни форми, които в по-големи количества увреждат структурата на клетката), генерирани от атаката на свободните радикали върху ДНК, различни протеини и биомолекули, както и ензими, които се свързват с глутатиона за да детоксикират потенциално опасни вещества като естрогени и ксенобиотици. Освен антиоксидантната защита на глутатиона като ензимен субстрат, той действа и като ендогенен антиоксидант (естествено произхождащ в тялото), който директно тушира свободните радикали.

Също така помага за намаляването и рециклирането на окислени форми на други антиоксиданти като аскорбат (вит. C) и алфа-токоферол (форма на вит. E). В допълнение глутатионът е основната транспортна форма на цистеин в тялото и биохимичната основа на цитохром P450 (детоксикираща система закодирана в гените ни) в черния дроб, бъбреците и други органи. Глутатиона играе важна роля в много регулаторни пътища включително сигнална трансдукция (процес, при който извънклетъчен сигнал се преобразува във вътреклетъчен сигнал), генна екпресия (процесът, при който унаследяема информация от един ген, като например ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт, като протеин, или РНК), синтез на ДНК, протеинов синтез, клетъчна пролиферация, апоптоза, имунната реакция и запазване на митохондриалната функция.
Заболявания свързани с недостиг на глутатион.
    Вече изяснихме, че молекулата е от ключово значение, за регулирането и неутрализирането на опасните окислителни процеси наред с други важни роли в организма. Медицинските експерти са съгласни, че дефицита на глутатион води до повишено окисляване замесено в стареенето, както и появата и прогресирането на редица  заболявания. Много окислителни стресови фактори могат да нарушат нивата на глутатион: ултравиолетови лъчи, вирусни инфекции, токсини от околната среда, домакински химикали, тежки метали, хирургични операции, възпаления, изгаряния, септичен шок, както и прекалената употреба на определени фармацевтични продукти, като например ацетаминофен. Ниските нива на глутатион могат също да бъдат резултат от ограничен синтез, поради постене, или неадекватен протеинов или аминокиселинен прием. Налице е все по-голям и почти неограничен кръг на човешки заболявания, свързани с недостиг на глутатион и в резултат на оксидативен стрес:
хемолитична анемия, невропатия, миопатия, ХИВ/СПИН, цироза, вирусен хепатит, хронична обструктивна белодробна болест, остър респираторен дистрес синдром, астма, болест на Крон, гастрит, язва на дванадесетопръстника, панкреатит, инфаркт, исхемична болест на сърцето, болест на Уилсън, диабет, невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон, кистозна фиброза, ракови заболявания, сърдечен удар, възпаления, припадъци. Дори самият процес на стареене е свързан с нарушен метаболизъм на глутатион.
Глутатион и бодибилдинг.
 Вярвате или не, тренировките  във фитнеса могат да бъдат нож с две остриета. Трябва да имаме в предвид, че не ставаме големи, защото тренираме много, а защото се възстановяваме качествено след това. Когато тече една интензивна тренировка, огромно количество свободни радикали атакуват организма, а тези вредни нашественици могат да спрат процеса на мускулна хипертрофия. Очевидно противодействието на този процес не е да спрем тренировките, а да помогнем на тялото да се защити от тях. До някъде той вече го прави произвеждайки свой собствен мощен антиоксидант, и това е глутатиона. Факт е обаче, че тялото ни не е способно да произведе достатъчно антиоксиданти за да спре „изяждащите“ мускула свободни радикали.

Тези, които успеят да избегнат защитните механизми на организма могат да продължат атаките си над мускулните клетки и генетичния материал произвеждащ допълнителен протеин нужен за клетъчен растеж. Свободните радикали подпомагат освобождаването на химикали блокиращи анаболния ефект на растежния хормон и инсулиновият растежен фактор тип 1. Всички тези негативни ефекти могат дори да накарат мускулите ви да се свият, вместо да се уголемят. Изходът от тази неприятна ситуация е сравнително лесен. Наред с доказалите се хранителни добавки в бодибилдинга, спортистите би трябвало да приемат и такива увеличаващи производството на глутатион в телата им, и така да намалят вредния ефект от свободните радикали.Прием на хранителни добавки, подобряващи нивата на глутатион
    Прием на хранителни добавки покачващи нивата на мощния антиоксидант е напълно обоснован, имайки в предвид, че той има терапевтичен потенциал и възможности за лечение на голяма част от човешките заболявания споменати по-горе. Редица съставки са показали способността си да повишават директно синтеза на глутатион. Н-Ацетил-цистеин (орален източник на цистеин с висока биологична стойност, значителни количества, от който са нужни за производство на глутатион), глутамин, глицин и таурин, алфа липоева киселина, С-аденозилметионин (SAM-e) и аскорбат. Изследванията върху глутатиона, като терапефтичен агент продължават, въпреки че съществуват противоречиви данни в медицинските учебници, растящ брой изследвания показват, че оралния прием на глутатион може директно да увеличи концентрацията му в кръвната плазма и тъканите, и от там да се извлекат големи физиологични ползи. Дори се смята, че външния му прием е добра стратегия за борба със стареенето.

След много опити с животни е доказано, че оралния прием на глутатион води до много бързо покачване на неговите нива. Само след 30 минути се забелязва огромна промяна в концентрацията му кръвната плазма, след час в белите дробове, а по-късно и в останалите органи и мозъка, като тази висока концентрация се запазва с часове. В едно удивително изследване през 2002 г., оралния прием на глутатион директно намалява окислителния стрес и облекчава симптомите при диабет. Това е едно силно доказателство потвърждаващо, че глутатиона е ефективен, когато се приема орално. Плъхове болни от диабет и хранени с глутатион показали намалена мастна пероксидация и подобрение в симптомите на диабетната невропатия и бъбречна дисфункция (все усложнения свързани с окислителния стрес при диабета).

Заключение
    Вече знаем, че глутатиона е от основно значение за безброй физиологични процеси. Може би един от най-важните е регулацията на антиоксидантното състояние на клетките и тъканите. Измененията в глутатионовия метаболизъм непременно рефлектират, като окислителен стрес водещ до многобройни заболявания. За щастие всички изследвания показват, че целенасочения прием на глутатион като хранителна добавка възстановява тази ключова молекула до оптимални нива, като това способства за превенция на гореспоменатите патологични състояния свързани с недостиг на глутатион. За момента няма никакви регистрирани странични ефекти, като препоръчителната му доза е 100-200mg дневно с храната, освен ако лекар не ви е прдписал друго.СИЛА БГ Тийм
Препоъчани антиоксиданти
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-11-16 | 01:01:01
Дидо Иванов
Много полезно четиво, благодаря за статията .
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Върни опаковка от протеин 5 Lb и вземи 10 лв отстъпка при покупка на протеин 5 Lb на топ марките Amix и Mex!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com