сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Кажете СТОП на катаболизма в 4 прости стъпки!

Кажете СТОП на катаболизма в 4 прости стъпки!

Досега притеснения на много от трениращите бяха по-прости, като например „как да загубя мазнини“ или „колко протеин ми трябва“. Но тъй като повечето от вас имат високи изисквания към тялото си, е важно да задълбочат познанията си, за да достигнат по-високо ниво на представяне.

Колкото и противоречиво да звучи заглавието на тази статия, трябва да знаем, че катаболизмът не може да спре завинаги, тъй като е необходима процедура за човешкото тяло.

За това, ние от SILABG.COM решихме да ти помогнем и научим как да поддържаш катаболизма в желаните за теб нива и защо той е толкова вреден в най-екстремната му форма, за някой, който се опитва да изгради мускулна маса.
 


Разлики между катаболизъм и анаболизъм?

Метаболизмът е разделен на две направления, катаболизъм и анаболизъм. Катаболизмът включва сложни реакции на разпадане на съединения в по-прости, но обикновено енергийно ефективни. Анаболизмът включва реакциите на синтез на сложни химикали. Реакциите на синтез обикновено консумират енергия. Катаболните реакции дават енергия (екзотермични), докато анаболните поглъщат енергия (ендотермични).
Енергията, освободена от катаболизма, се прехвърля към изискващите енергия реакции, които изграждат анаболизма.
Обратното на катаболизма е анаболизмът, състоянието, в което тялото ни е в състояние на мускулна реконструкция и развитие. Поддържането на тялото ни в анаболно състояние през деня е това, което ни интересува най-много.
Когато е необходима енергия, гликогенът бързо се мобилизира, за да достави горивото, от което тялото се нуждае. След като гликогенът се изчерпи, тялото изгаря мазнините за енергия и след това мускулна маса, нещо, което трябва да избягваме!


 
Как да избегнем катаболизма?
Процесът на изграждане на мускулна тъкан във всеки случай е доста трудна задача и изисква правилно разработена седмична диета и тренировка по програма за мускулна хипертрофия, за да можем да постигнем най-добри резултати. Прекомерните тренировки с тежести не оставят място за възстановяване на тялото ви. Това може да засегне определена мускулна група или цялото ви тяло.
Някои случаи на прекомерно трениране също могат да бъдат по-сериозни, тъй като могат да причинят отрицателен азотен баланс (катаболно състояние) във вашата система, унищожавайки възможността за нов мускулен растеж. Катаболизмът е разграждането на мускулната тъкан и за съжаление най-големият враг за всеки, който следва програма за мускулна хипертрофия.
Също така е изключително важно да си набавяме необходимата дневна доза протеин, а това е изключително трудно понякога, само чрез храната. За това и на помощ идват протеиновите барове. Те обикновено са с минимално количество захар и максимално много протеин, което ги прави перфектното допълнение към здравословната ти диета.
 


Яжте на всеки 3 часа.

За успешна програма за мускулна хипертрофия трябва да се храните често, на всеки 3 часа, тоест 5-6 хранения, съобразени с вашите нужди. С балансирана седмична диетична програма ще имате много енергия през целия ден, поддържайки тялото си в анаболно състояние, предотвратявайки катаболизма. Някое от тези хранения, без никакъв проблем, може да бъде заместено от протеинов бар, тъй като той ще ти набави необходимата енергия, без да наруши прекалено много калорийния прием.
 


Избягвайте претренирането.

Най-добрият начин да избегнем прекомерните тренировки е да ги ограничим до 45 минути чиста динамична тренировка плюс 15 минути загряване. Когато тренирате с висока интензивност в продължение на над 60 минути, вие натоварвате тялото си интензивно и в резултат на това хормонът кортизол се отделя от надбъбречните жлези, хормон, който разгражда мускулната тъкан в производството на енергия. Това определено е нещо, което не искате да се случва!!!


 
Храненето преди тренировка е много важно
Преди тренировка (30 минути) трябва да дадем на тялото си хранителни вещества, които ще го предпазят и ще предотвратят катаболизма по време на тренировката. Тук отново на помощ биха дошли протеиновите барове, тъй като те ще ти набавят всички необходими хранителни вещества бързо и лесно.
 


Не отлагайте храненето след тренировка!


Ако храненето преди тренировка се счита за много важно, храненето след тренировка се счита за незаменимо и критично, за да има най-големи ползи чрез елиминиране на катаболизма и подобряването на анаболизма! Изключително важно е да си набавите протеин, незабавно след като приключите тренировката, за да може тялото бързо да попълни енергийните си запаси, спирайки мускулния катаболизъм за производство на енергия.  Тук отново чудесен избор са протеиновите барове, тъй като те съдържат ценни хранителни вещества, които подобряват взъстановяването и стимулират качването на чиста мускулна маса.
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

" Mr.Olympia е международно състезание по културизъм, което се провежда ежегодно от Международната Федерация на Бодибилдърите. Спечелването на титлата се счита за най-голямата и професионална награда в този спорт."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com