сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Какво точно прави протеинът в тялото ти?

Какво точно прави протеинът в тялото ти?

Протеинът е основната добавка, на която повечето активно спортуващи хора остават верни до края. Какво обаче наистина се случва, когато приемеш еднa доза от вкусния прах, който кара мускулите ти да растат?

Ето и научните доказателства, които ние открихме за теб.

От времето, когато за първи път са се вдигали тежести, протеинът и аминокиселините са „градивните елементи”, без които растежът на мускулите е просто „мисия невъзможна”. 
Без тези основни „тухли”, цялото усърдие във фитнес залата изглежда просто като „груб строеж”. Всичко се крие в лъжичката – там от скеле, сградата добива своя вид!

Зад цялата тази метафора се крие важността от приема на протеин – в следващите редове ще си говорим за ефективно възстановяване и много, ама много МУСКУЛИ!

Наклони анаболните везни в своя ползаВ продължителност на един ден, в тялото ти протичат два основни процеса: синтез на мускулни протеини или „анаболизъм” и разграждане на мускулите – познато като „катаболизъм”. И двата процеса са необходими и са неизбежни. Така че, не се притеснявай от катаболизма – това е съвсем нормален процес!С течение на времето, обаче, ключът към постигането на резултати в аспект – мускулна маса, е да се увериш, че времето на анаболизма надвишава това на катаболизма. Този сложен цикъл е известен още като „нетен белтъчен баланс” или „синтез на протеини в мрежата” и когато изпълняваш всички упражнения и серии във фитнеса, той ще бъде положителен, а не отрицателен.

След като приемеш протеин на прах, има кратък период на повишени кръвни аминокиселини, известни като хипераминосекидемия, което стимулира по-голямо от нормалното количество синтез на мускулния протеин и анаболизъм.
 
Левцинът е ключът
 
Левцинът е една от трите аминокиселини с разклонена верига (BCAAs) в протеина и най-мощният от трите. Той действа като сигнализираща молекула, която стимулира растежа на мускулите, предимно чрез активиране на мощен анаболен процес, известен като пътя на mTOR.Левцинът, съдържащ се в суроватъчния протеин, е един от факторите, който насърчава хиперинсулинемията и поддържа кръвния инсулин, който увеличава анаболизма още повече, като същевременно намалява скоростта на катаболизъм.

Запомни: Анаболизмът и катаболизмът се случват през цялото време в тялото ти. Чрез увеличаване на анаболизма и отстраняване на катаболизма, левцинът може да помогне и от двете страни на уравнението.
 
Всъщност, учени са стигнали до заключението, че съдържанието на левцин в който и да е отделен протеин е това, което определя най-силно реакцията на синтез на мускулния протеин, която тялото ти ще изпита.
 
И така, кой протеин има най-високите нива на левцин? Суроватъчния.Това, както и всичко друго, е причината, поради която суроватката остава оптималният хранителен протеин след тренировка. За да оптимизираш количеството левцин, което получаваш от суроватката, търси продукти, които предлагат най-малко 25 грама протеин във всяка порция.
 
Премини на следващо „ протеиново ниво”


 
Значителна част от научната литература е заключила, че суроватъчният протеин подпомага анаболизма, повишава здравината, мускулите и загубата на мазнини. Някои проучвания обаче показват, че могат да имат по-добри положителни ефекти върху здравето на червата и имунитета по-добре от други източници на протеин.


 
Разбира се, всичко се базира на това, че тялото ти е в състояние да усвоява протеина възможно най-ефективно. Това е мястото, където някои по-нови попълнения в протеиновата технология могат да помогнат - като храносмилателните ензими. Когато протеолитичните ензими се комбинират със суроватъчен изолат, резултатът е "хидролизиран" протеин.
 
Това може да има редица положителни ефекти:
 
• Хидролизираният суроватъчен протеин се абсорбира по-бързо от тънките черва, отколкото „пълните” млечни протеини.
 
• Хидролизираният суроватъчен протеин стимулира плазмения инсулин два пъти по-голям от пълния млечен протеин самостоятелно. Това може да доведе до намаляване на разграждането на мускулите и увеличаване на преминаването на хранителни вещества в уморен мускул (насърчаване на подобрено възстановяване).


 
• Хидролизираният суроватъчен протеин предизвиква най-голямата наличност на аминокиселини до три часа след поглъщането. В действителност, този ефект е бил 37% по-голям след приемане на хидролизиран суроватъчен протеин, отколкото след поглъщане на хранителна добавка на млечни протеини.
 
За да получиш представа за това как тези ензими оказват влияние върху усвояването на суроватъчния протеин, изследванията показват, че когато суроватъчен протеин се комбинира с храносмилателни ензими, абсорбцията на аминокиселини нараства до скорост от около 8-10 грама на час. Така че, ако консумираш 20-40 грама незабавно след тренировка, трябва да получиш запас от протеин за 2-4 часа след това.


 
Протеинът и времето
 
Ако търсиш най-ефективния начин да получиш по най-бързия начин протеин в мускулите си, суроватката е начинът! Ами какво се случва ако има доста време от последния прием на протеин докато си легнеш?
 
В момента няма друг източник на протеин на пазара, който осигурява по-голяма продължителна доставяне на аминокиселини, отколкото висококачествен мицеларен казеин.Казеиновите протеини са чувствителни към рН, което ги кара да се сгъстяват в киселинната среда на стомаха. Способността на белтъците да образуват "гел" в стомаха, забавя скоростта на разграждане на интактните протеини, като осигурява продължително освобождаване на аминокиселини в кръвния поток.

Известно е, че само 30 грама мицеларен казеин провокират невероятно седемчасово усвояване в кръвните аминокиселини, като по този начин намаляват катаболизма с 34 процента и увеличават анаболизма с 31 процента за седем часа след приема.
 
Суроватка през деня, казеин през нощта - това е формулата на успеха!
 


Разликата между казеин и суроватъчен протеин

Чудиш се кой протеин най-добре отговаря на твоите нужди?

Суроватката и казеинът са две от най-популярните протеинови добавки на пазара. Те са едновременно висококачествени и напълно бионалични протеини, които са особено богати на аминокиселини с разклонена верига (BCAAs), което ги прави чудесни за растежа и възстановяването на мускулите.

Въпреки, че и двата вида протеин идват от млякото, съществуват някои различия между тези „стоители на мускулите”.


 
Както суроватката, така и казеинът са протеини, получени от процеса на производство на сирене. Всъщност всички млечни продукти съдържат смес от суроватка и казеин. Млякото е около 80% казеин и 20% суроватка.

Как работят суроватката и казеина?
 
Суроватъчният протеин е известен като "бърз" протеин, защото се усвоява по-бързо. Казеинът, от друга страна, е "по-бавния" брат, защото се усвоява постепенно.


 
Въпреки че и двете пудри в тази протеинова двойка имат високо съдържание на аминокиселини, суроватката се счита за по-анаболен (изграждащ мускули) млечен белтък, поради способността му бързо да увеличава нивата на аминокиселини в кръвта, които са необходими за стартиране на мускулния протеинов синтез.
 
Казеинът, от друга страна, често се смята за антикотаболитен или мускулно-съхраняващ протеин, тъй като осигурява постоянен поток от аминокиселини с течение на времето, който запазва разграждането на мускулната тъкан.
 
За да има растеж на мускулите, протеиновият синтез трябва да бъде по-голям от разграждането на мускулите. Тъй като суроватката увеличава протеиновия синтез и казеинът предотвратява разграждането на мускулите, и двата протеина, взети по правилен начин могат да изградят една истински добра мускулна маса!
 
Кога и кой точно протеин?
 
Бързото усвояване на суроватъчния протеин го прави отличен преди, по време на тренировката или след нея, тъй като той бързо ще подхрани мускулите ти.
 
Казеинът, от друга страна, най-добре се използва преди лягане, тъй като има бавно освобождаване в организма.

Бавното смилане (усвояване) може да бъде отрицателно преди или след тренировка, когато се опитваш бързо да "вкараш" аминокиселини в тялото си, но това е предимство, когато става въпрос за отстраняване на глада и катаболизма.


 
Смесване на суроватка и казеин
 
Някои хора също искат да приемат суроватъчен протеин и казеин на едно след тренировка. Идеята е, че по този начин, ще получиш както бързи, така и устойчиви аминокиселини.
 
Обаче други смятат, че смесването на двата продукта забавя усвояването на аминокиселините. Най-добре опитай и двата варианта – реши сам за себе си как да приемаш двата вида протеин според собствените си нужди.


 
СИЛА БГ Тийм!
Топ протеини на пазара за хранителни добавки у нас:
242
.
00
лв.
195
.
00
лв.
141
.
00
лв.
119
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Рефлексотерапевтите смятат, че има определени точки на стъпалата ни, свързани с всеки един от важните органи. Обработвайки чрез лек натиск тези точки, те повлияват на различни проблемни зони в човешкото тяло. Подложките за крака Кенрико използват същата презумция, но елиминират нуждата от специалист или терапевт. Създателите на детокс терапията за крака смятат, че токсините могат да бъдат извличани от порите на стъпалата ни. За целта се използват два метода: Детокс вана за крака и Детокс подложки."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com