сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как да тренираме по време на празниците

Как да тренираме по време на празниците

Празниците (а особено коледно-новогодишните) могат да бъдат както забавни, приятни и отпускащи, така и натоварващи, напрягащи и изпълнени със стрес. Пазаруване в последния момент, хаотични графици, задръстване, крещящи деца, телефонни обаждания през десет минути – това е само малка част от празничната суматоха.Много често се случва така, че рутината, с която сме свикнали се срива пред погледа ни. Чувстваме се безсилни и безпомощни – 1:0 за празниците. Явно и тази година ще се дебелее. Явно и този път няма да мога да стъпя в залата за известно време. Явно отново ще трябва да се примиря...

Не, напротив!

Тренировките по това време на годината не са невъзможни или непостижими, те просто са различни. Ключът към това да останем активни и да не се поддадем на празничната летаргия е да имаме правилната нагласа и подходящите очакавния. Подготвили сме ви няколко различни, на пръв поглед странни подхода, които да приложите следващия път, в който календарът се озове в празнично настроение, без да имате усещането, че здравословните навици, които вече месеци наред градите, ви се изплъзват между пръстите.

Вземете максимума от всяка ситуацияВсички знаем колко претъпкани са всичките паркинги по време на празниците. Намирането на място граничи с чудо, а да не говорим за опашките, които се вият пред бариерите.

Чудесна алтернатива е да паркирате далеч – например на 5-10 минути от мола или хипермаркета. Освен, че си спестявате главоболието, това е перфектната възможност да повървите малко. Дори само 30 минути ходене на ден могат да бъдат страшно полезни за поддържането на сърдечно-съдовото здраве и здравето на ставите и костите. Всъщност ходенето е един от най-добрите и най-достъпните начини да останете активни по време на празниците, без да се чувствате гузни, че не правите нищо.

Бъдете нащрек за други възможности – например, ако решите да се разходите в парка с любимия човек или любимия четириног другар, потърсете лостове. Да, не е същото като в залата (някои даже биха казали, че е по-добре!), но въпреки това е нещо. Има хора, които цял живот тренират само на лостове и са в прекрасна форма!

Когато казахме правилната нагласа, това имахме предвид. Примирете се с факта, че тренировката няма да бъде същата, като тази във фитнеса. По този начин се освобождавате от очакванията си, което ви дава свободата да импровизирате и да пробвате нови неща. Кой знае, може би пък ще ви хареса и ще решите да го добавите към рутината си?

Превърнете тренировките в семейно заниманиеМного по-лесно е да намерите време за тренировка, когато цялото ви семейство участва и е нещо, което сте планирали. Ако времето го позволява, едно от най-забавните неща, които може да направите е да си отделите ден, в който всички заедно спортувате, тренирате, или просто се движите.

Преход в планината, различни игри на някоя поляна в парка (или извън града, защо не), като фризби, бадминтон, футбол; тичане на местния стадион, велопътешествие – все супер начини да си прекарате готино със семейството, без да се застоявате вкъщи и да се чудите какво да правите с дните от отпуската.

Тук имаме и допълнителен съвет, който можете да приложите още днес – планирайте. Веднага щом празниците наближат, отбележете един ден в календара си и го посветете на ден за семейството, в който всички сте навън и се движите. Ако пък нямате тази възможност, или идеята не ви допада, планирайте как ще подходите към всички дейности, които празничните дни включват. По този начин ще успеете да си заделите няколко часа, в които да съчетаете полезното с приятното (или в случая, с необходимото).

Използвайте всичко наличноКакто споменахме в началото, извличането на максимума от всяка ситуация е страхотен начин да се поддържате във форма – както физически, така и психически, тъй като мозъкът ни харесва рутината, а когато тя бъде нарушена, дори за кратко, промените в настроението ни могат да се появят мигновено.

Ето няколко предложения, които да имате предвид по време на празниците:

Винаги се качвайте по стълбите

Независимо дали сте в блока, в метрото, или в мола – ако имате опцията да избирате между стълби и ескалатори/асансьори, изберете стълбите. Може да ви звучи като нещо дребно, но ако цял ден ходите нагоре-надолу, ще натрупате бая крачки на крачкомера, пък и ще се движите с темпо, определено от вас, често избягвайки струпванията от хора и бавните човекопотоци.

Пробвайте нещо ново

Отидете на боулинг, на катерене на закрито, на танци или разцъкайте тенис на маса. Също така, по празниците много често се организират най-различни спортни мероприятия – обикновено маратони или велообиколки. Ако сте в настроение за нещо ново, то те са перфектният избор за вас!

Тренирайте вкъщи

Нарочно го споменаваме накрая, защото всеки знае, че освен достъпно, е и ефективно. В края на краищата, тренировките вкъщи са един от най-добрите заместители на тези в залата. Не ви е необходимо абсолютно нищо, но ако имате дъмбели, ластици или лост за набирания – още по-добре.

Колкото и натоварени могат да бъдат празничните дни, толкова различни начини има да ги обуздаете и да не изостанете с фитнес целите си. Използвайте всичко налично, дайте зелена светлина на въображението си и не му мислете много! Всеки момент фитнесите отново ще отворят врати и ще можете да се потите под щангата с най-голямо удоволствие.

Весели празници,


СИЛА БГ Тийм!
Препоръчваме ви:
66
.
00
лв.
52
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Рецептата за мускулна хипетрофия е добре известна - правилна диета, суплементиране и здрави тренировки. Аминокиселините са начинът да увеличите анаболния ефект на тренировката. Най-голяма роля за това има левцинът. Левцинът има директно участие в стимулирането на синтеза на мускулния протеин - без него той отслабва."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com