сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Какво трябва да знаем за женшена?

Какво трябва да знаем за женшена?

Коренът от женшен е една от най-популярните билки в днешно време, но всъщност има данни за използването ѝ от преди 5000 години. Азиатския вид женшен Panax ginseng, наричан още и корейски, заедно със северноамериканския Panax quinquefoliusсе прилагат главно за тонизиране на организма, стимулиране на имунната система и подобряване на сексуалната функция. Сибирския женшен Eleutherococcus senticosus на практика грешно се определя като женшен, защото растението, макар да има в голяма степен сходни свойства и да е от същото семейство Araliaceae, всъщност е от друг вид – Eleutherococcus.
 


Енергия и тонус

Тези свойства на корена от женшен се дължат на активните вещества в него -  гинзеноидите в азиатския и американския вид и елеутезоридите в сибирския. Теувеличават физическата дееспособност и оптимизират енергийния разход по време на физическо натоварване. За женшена се смята,че повлиява хипоталамуса, увеличавайки плазмените нива на основни хормони, участващи в освобождаването на енергия.

За максимален ефект комбинирайте с Таурин.
 


Имунна система и анти-стрес

Главно женшенът се определя като адаптоген, тъй като притежава свойството да помага на организма да се адаптира към стресови ситуации и бързо променяща се среда. Също така той подсилва съпротивителните сили на организма като подпомага имунната система. В исторически план женшенът е бил използван именно с такава цел – както при хора в напреднала възраст, така и за възстановяване след определени заболявания. Трябва да споменем, че сибирския женшен има по-изразени адаптогенни свойства от азиатския, а също така притежава и детоксикиращ ефект.

За максимален ефект комбинирайте с Ехинацея.

 


Кръвообращение и умствена дейност

Известно е, че женшенът стимулира образуването на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението в мозъка. По този начин се постига по-развита капилярна мрежа и по-добро оросяване на тъканите. Това от своя страна води до подобряване на паметта и познавателните способности.

За максимален ефект комбинирайте с Гинко Билоба.

 


Либидо и сексуална функция

При клинично изследване за ефикасността на корейския червен женшен при хора с еректилна дисфункция се доказва, че 60% от деветдесетте тествани мъже докладват за значително подобрение на представянето им след честия прием на женшен. Китайски медицински текст от 4 век пък споменава различни екзотични рецепти, действащи като афродизиак. Тестовете в днешно време установяват и благоприятно въздействие върху половата система и при жените.

За максимален ефект комбинирайте с Епимедиум.

 


Всички тези полезни свойства на корена от женшен го правят предпочитана хранителна добавка през пролетния сезон, когато огранизма е податлив на пролетната умора и различни вирусни заболявания.
 
СИЛА БГ Тийм!
Античната билка - Женшен!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-10-26 | 16:44:18
Симеон Радев
Започнах да приемам женшен, защото имам непоносимост към кофеина. Откакто приемам женшена преди тренировка при мен има чувствително подобрение в силата и енергията. Препоръчвам на всеки да опита.
2015-04-14 | 13:34:53
Margarita Popova
Много хубава статия. Поздравления !
2015-04-14 | 13:07:36
Антон Петров
Пия женшен на Haya и съм много доволен, започнах приема при смяната на часовото време, определено като цяло се чувствам много по-тонизиран и енергичен през целия ден.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Гледам да се концентрирам на максимум. Понякога, когато ми е тежко си казвам, че ако аз тренирам тежко, то конкуренцията тренира два пъти по тежко и се мотивирам." - Георги Телчаров"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com