сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Концентрацията във фитнеса

Концентрацията във фитнеса

Случва ли се да се разсейвате в залата? Знаем как е - отляво 130-килограмов грамадан вдига и тряска  тежести с епични стенания, отдясно засукана мацка скача на въже и природните й дадености следват повелите на гравитацията, зад вас групичка тийнейджъри са окупирали лежанката и шумно надъхват приятелчето си да избута 60кг, от уредбата дъни "The Voice", а вие сте изморен след мелачката на всекидневието. Атмосферата на фитнеса си има своят чар, но всичко това разваля концентрацията ви, а правилното изпълнение на упражненията изисква не 100, а 110% от вас. Затова потърсихме малко информация как да преодолеем тези дразнители и да оптимизираме концентрацията си по време на тренировка.
 
Ако изпълнявате упражненията си на автопилот, тренировката тутакси се превръща в една огромна прозявка. Кофеинът може и да не ви свърши работа - трябва сами да накарате съзнанието да се събуди. Много атлети напрягат мозъка си по начини, за които не подозирате, за да достигнат пик в тренировките си. Ето някои от тези похвати:
 
Страх - представете си, само за половин секунда, че тренирате на живот и смърт. Че ей сега щангата ще се стовари отгоре ви, ако не се напрегнете докрай. Когато си представите опасност, мозъкът става по-наблюдателен. Но не се отплесвайте, защото ще се разсеяте много - просто запалете една искричка в съзнанието си.


 
Предизвикателство - превърнете тренировката си в състезание със самите вас. Пример: привършвате 40-тата минута от отегчителната кардио тренировка и вече нямате търпение да скочите от седалката на велоергометъра? Поглеждате калориите - направили сте 525. Защо да не повъртите още малко и да направите 550? Правите 550 и виждате, че сте тренирали 43 минути и 30 секунди. Защо не повъртите до точно 44 или 45 минути? Новосъвзелият се мозък ще разпореди доставка на допълнителна енергия, с която да изцедите тренировката докрай!

 
Наградата - мисълта за награда, която ще си направите след тренировката, може да се окаже страхотен стимул да се разкършите в залата. Може да бъде нещо толкова прозаично като протеиновия шейк, който ще изпиете след положеното усърдие, или кафенце с приятели, среща с гаджето - няма значение. Визуализирайте наградата през цялото време и си представяйте как извървявате пътя до нея с всяка серия. След това ще отидете да си я получите с удвоена наслада.Слагайте тапите
Споменахме ли за шума в залата? Много от вас просто си пускат музика в слушалките и се залавят за работа. Да, но любимите ви песни могат да ви разсеят също толкова успешно, колкото някой от десетте вида досадници във фитнеса. Знаете ли какво правят атлетите, които сега демонстрират чудеса на Олимпиадата в Лондон? Те тренират с тапи за уши. Може да ви звучи налудничаво, но употребата им всъщност е страхотно обоснована. Изолирането от всякакъв шум ви оставя на спокойствие да се концентрирате върху изпълняването на упражненията. 
 
При плуването концентрацията е ключов елемент в преодоляването на водната повърхност. Освен това навлизането на вода в ушите може да има извънредно неприятни последици, включително инфекция - плувците се оплакват от състояние, наречено "ухо на плувеца" и това е една от главните причини да използват тапите. Така че ако се занимавате с плуване, или по време на тренировка потта се лее от вас на едри капки, стичащи се в очите и ушите ви, помислете за тапи за уши. И ако играете тенис, предимствата на изолирането от шума са аналогични с изброените досега.

 
Накрая, при гимнастиците, изпълнението и силата са ключови и определящи фактори, за да реализирате постижението на живота си. Вижте лицето на Йордан Йовчев - той е максимално, изцяло и единствено отдаден на движенията си върху ринговете. Същевременно се намира под светлината на прожекторите, подложен на овации от десетки хиляди души. Не знаем дали Данчо тренира с тапи за уши, но изолирането от шума позволява на атлета да се концентрира върху изпълняването и упражняването на техниката до съвършенство.

Mouth guards
Сега ще ви кажем и няколко думи за предпазителите за уста - "mouth guards", които виждате боксьорите и ММА-бойците да използват по време на мач и тренировка. Замисляли ли сте се, че усърдието, с което стискате зъби, докато избутвате тежестта, ви коства допълнително напрежение и сила - сила, която трябва да употребите, за да клекнете с още тежест. Освен това с времето можете да увредите повърхността на зъбите. Mouth guard-овете са страхотно решение за проблема. Може да ви се струва, че те нямат приложение в залата, но лекарите казват друго. Нещо толкова просто като елиминирането на стискането и търкането на зъбите може осезаемо да подобри издръжливостта и концентрацията ви. Причината е, че когато челюстта се намира в покой, това се отразява в релаксиране на мускулите на цялото тяло и подобрено дишане. Стискането на зъби причинява и секретиране на стрес-хормона кортизол - един от най-големите врагове на всеки атлет и тема, на която ще посветим статия. Mouth guard-ът коригира погрешното позициониране на долната челюст и помага за една по-комфортна и продължителна тренировка.
 
Концентрацията е витален елемент за постиженията ви във фитнеса. Ако не внимавате по време на упражненията, може дори да се нараните. Надяваме се съветите да ви бъдат от полза.
 
Сила БГ Тийм
Топ продукти за фокус и концентрация
31
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Вече е ясно - No Bull е дълго подготвяният наследник на Code Red. Новият предтренировъчен детонатор на MuscleMeds съчетава DecaDrive, eNoxide и още поне 5 ключови съставки. Надяваме се цената да не надскочи тази на конкурентните продукти, какъвто е случая с Code Red. MuscleMeds обещават новият продукт да се появи до 2-3 седмици. Очаквайте скоро и в Сила БГ!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com