сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Лежанка или смит машина

Лежанка или смит машина

Наясно сме, че това важи с пълна сила при клековете. Редица методи посочват, че клека със свободна щанга изгражда и стимулира много по-добре мускулатурата, отколкото изолираното изпълнение на клек със смит машина. Така ли е обаче при лежанката и стимула за растеж при гръдната мускулатура? 

Спортни учени от Щатския Университет в Калифорния откриха, че ще извлечете повече от изпълнението от лег, ако го правите на старомодната класическа лежанка със свободен лост вместо на изолираната смит машина.Пример за класическо изпълнение от лег със свободен лост.Пример за класическо изпълнение на лег с лост на смит машина.

В Журнала за Сила и Кондиционни Изследвания изследователите публикували резултати от експеримент, който направили с 26 студента, от които 14 били с опит във вдигането на тежести от поне 6 месеца, а 12 нямали каквито и да е познания или допир със силов спорт.

Изследователите накарали тестовите си субекти да направят 2 изпълнения на вдигане от ЛЕГ. Един път с 70 % и един път с 90% от техния максимум за 1 повторение (1RM). Субектите направили това на смит машина и от класическа лежанка.

Към тях били прикрепени електроди. Те били разположени по раменните и гръдните мускули, така че изследователите да могат да установят и измерят колко се натоварват мускулите по време на работа. Резултатите ясно посочили, че изпълнението на лежанка със свободен лост стимулирало всички мускулни групи много повече отколкото това на смит машината.Както виждаме са били проведени два пъти едни и същи изпълнения, ала резултатите сочат едно и също.Когато изпълнението било правено на смит машината най-много губел deltoloid medialis (MD), раменният мускул от страни на раменната става. Вторият по-слабо натоварен бил deltoloid anterior (AD) – мускула от предната страна на рамената ни. На трето място бил самият гръден мускул – Pectoralis major (PM)
.
Заключение:

“Треньорите и фитнес гурутата може би е по-добре да препоръчват на клиентите и атлетите си да избират свободните тежести пред машините заради потенциала на първите в отношение да развиват мускулатурата” – заключват изследователите.
 
Съвет и едно на ум от консултантите на СИЛА БГ:

Разбира се, че когато става дума за безопасно изпълнение на упражнението или при възстановяване след травма смит машината има своите позитиви и предимства. С тази статия искахме просто да решим един от митовете, които витаят из фитнес пространството. Тя е предназначена за онези, които искат да извлекат повече чрез повишено натоварване и стресиране на мускулатурата.

Разбира се тук следва да отбележим и ,че за правилно възстановяване са необхидими и правилните нутриенти. Доста трениращи наблягат на високобелтъчната храна игнорирайки празните депа на гликоген в организма и нуждата му от въглехидрати за правилно протичане на метаболизма. Не бъдете един от тях и хапвайте балансирано, но ПИТАТЕЛНО след физическа активност. Друг важен елемент след тренировка би бил суплементация с аминокиселини, които можем да разгледаме, като градивни блокове на мускулатурата ни готови за усвояване. Един уникален вариант на пазара са Cryo Beef на Everbuild Nutrition, които са иновативни предвид формулата и деривата си.Умерена дозировка от 4 таблети преди физическа активност и поне 4 таблети след тренировка ще забави катаболните процеси и ускори възстановяването подхранвайки мускулуатурата и стимулирайки анаболните процеси.

Източник:J Strength Cond Res. 2010 Mar; 24(3): 779-84.

СИЛА БГ Тийм!
Лежанка или смит?
52
.
00
лв.
41
.
00
лв.
73
.
00
лв.
43
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-05-13 | 08:28:18
Кристиян Коев
От няколко седмици правя на смит машината, по -малък е шанса от контузия, а и вдигам пове4е на нея отколкото от лег с щангата
2015-12-03 | 10:44:46
дидо
Фен съм на базовите упражнения.И смит машината си е добра, но повече си усещам лежанката.Относно препоръчвания продукт от Сила, пробвал съм го и определено върши чудесна работа.
2015-12-03 | 10:42:41
Стефан
Определено старата лежанка побеждава в спора!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"BPI Blox е един от иновативните аминокиселинови суплементи, който се слави и с приятния си вкус. Сега BPI вливат нова доза живот в продукта с пускането му във вариант с гроздов вкус. За момента новият Blox се продава само в чужбина, но рано или късно ще се доберем до него."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com