сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Мускулните крампи - причини, превенция и лечение

Мускулните крампи - причини, превенция и лечение

Нормално мускулите се свиват, когато се използват, и се разтягат, когато движението е завършено или друг мускул се движи в противоположна посока.
Ако мускул се свие силно, без след това да се отпусне, изпитвате болката от мускулните крампи.

Те най-често се появяват нощем и засягат мускулатурата на долните крайници, особено на подбедриците и стъпалата. Обикновенно от крампи страдат по-възрастните хора, но понякога се срещат и при деца и се наричат „болки на растежа”.Мускулните крампи най-често са свързани с дисбаланс в нивата на електролитите – минерали като калия, калция и магнезия и/или недостиг на витамин Е. Друга честа причина е необичайното физическо претоварване.

Продължително седене, стоене или лежане в едно положение, анемията, тютюнопушенето, заседналия начин на живот, фибромиалгията, хормоналният дисбаланс, алергиите, артритът и дори артериосклерозата също водят до появата на крампи, както и обезводняването, инфарктът, хипотиреоидизмът, разширените вени и по-рядко – ранните етапи от развитието на латералната амиотрофична склероза (ЛАС, болест на Лу Гериг).

Приемането на диуретици при хипертония или сърдечни заболявания би могло да доведе до електролитен дисбаланс, предизвикващ мускулни крампи. Недоброто кръвоснабдяване също води до крампи.

Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни.
Хранителни вещества благоприятстващи борбата с крампите.

1.Калций и Магнезий съответно – 1500мг. дневно и 750мг. дневно. Дефицитът на тези минерали в повечето случаи е  причината за крампи на краката и стъпалата, особено нощем.2. Витамин Е – Започнете с 400Е дневно и бавно повишавайте дозата до 1000Е дневно. Витамин Е подобрява кръвообращението. При недостиг на витамин Е може да се получат крампи на долните крайници в изправено или седнало положени, особено при наличието на разширени вени.

3.Калий – 99мг дневно – необходим за добрата обмяна на калция и магнезия, облекчава крампите.4.Витамин B-complex – 50мг. 3 пъти дневно с храната. Подобрява оросяването и клетъчните функции. Стимулира кръвообращението и поддържа мускулния тонус.

5.Витамин C с биофлавоноиди – 3000 – 6000мг. дневно. Подобрява кръвообращението.

6.Витамин D3 – 400E дневно. Необходим за усвояването на калция.

7.Диметилглицин (DMG) – според указанията на опаковката. Подобрява насщането на тъканите с кислород.

8.Коензим Q10 – 100мг. дневно – Подобрява функционирането на сърцето и крвъообращението.9.Цинк – 50мг. дневно. Необходим за резорбацията на калция

10.Мулти-витамин и минерал комплекс – съдържа хранителни вещества необходими за мускулната тъкан.

11.Приемането на екстракт от валериан преди лягане отпуска мускулатурата.

Полезни съвети при крампи

Масажирайте мускулите и прилагайте топлина за облекчаване на болката. Вземайте гореща вана с морска сол преди да си легнете, за да подобрите кръвоснабдяването на мускулите.

Как да се предпазим от крампи?

Поддържайте тялото си хидратирано. Приемането на достатъчно течности предпазва от крампиране. Течностите помагат на мускулните съкращения и разпускания. Препоръчителния минимум е 6-8 чаши вода на ден. Друг метод за предпазване от крампи е стречингът.


Топ продукти за превенция от неприятните мускулни крампи:

Biotica - ArthroxinWebber Naturals - Calcium Magnesium ZincBiotech USA - Arthro GuardEnzymatic Therapy - DMG-B15 ComplexHaya Labs - DMG

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"„Hayabusa” е японска дума, олицетворяваща най-ловкия хищник сред птиците - сокола.Той символизира скорост, сила и мощ. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com