сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Нови перспективи за лечение на диабет тип 2

Нови перспективи за лечение на диабет тип 2

Ако страдате от диабет тип 2, вие със сигурност имате наднормено тегло. Нивата на глюкоза в кръвта ви са прекалено високи и инсулинът в тялото ви не може да изпълнява функцията си да регулира естествено вашата кръвна захар. 8,3% от населението на България и над 400 милиона по земното кълбо имат диабет тип 2.

Досега лек за болестта не е намерен, но според данните от две научни изследвания, които New England Journal Of Medicine оповести този понеделник, тайната към лечението на диабет тип 2 може би се крие в хирургическите процедури срещу “морбидно” затлъстяване – операциите за намаляване на обема на стомаха (biliopancreatic diversion)и стомашен байпас (gastric bypass). 
 
Първата процедура представлява премахване на 70% от стомаха и пренасочване на червата, вследствие на което тялото ви усвоява само около 20% от общите мазнини и значително по-малко калории, но и полезни вещества. Според Wikipedia след операцията се налага цял живот да изследвате кръвта си за дефицит на  витамини и минерали.

Втората процедура разделя стомаха на две части, като първата, която остава за поемане на храната, е съвсем миниатюрна и започвате да се чувствате сити само след няколко хапки. Операцията крие рискове от усложнения и, вследствие на намалената абсорбация на стомаха, ви оставя със сериозни дефицити на полезни вещества, включително протеини, витамини и минерали

Тъй като сме медия, която избира да лансира предотвратяването и лекуването на затлъстяване и болести чрез здравословен живот, правилна диета и качествена суплементация, ние не сме съгласни с нито един от тези варианти. Затова потърсихме и открихме друга страна по темата. Тази статия няма да ви съветва да прибягвате до крайни хирургически процедури, за да се лекувате от затлъстяване или диабет. Нашето мнение по случая е съвсем различно и ще бъде интересно за всеки, който иска да разбере още нещо за ролята на здравословното хранене в качествения живот. Моля, четете нататък...

 В първото от изследванията, продължило две години, доктор Гелтруде Мингрони от Отдела по вътрешна медицина към Католическия университет в Рим разпределя 72-ма пациенти на възраст между 30 и 60 години, с индекс на телесна маса 35 или повече (индикатор на затлъстяване) и страдащи от диабет тип 2 в три контролни групи. Първата група е подложена на операция за свиване на стомаха,  втората получава операция за стомашен байпас, а третата е оставена на лечение с медикаменти. 
Според резултатите, появили се тази седмица, в края на изследването 95% от пациентите в първата група и 75% от втората са постигнали пълна ремисия на диабета, докато в третата група няма ремисии.
 
Във второто изследване д-р Филип Шауер от Клийвлъндската клиника направил сравнение на резултатите от интензивната терапия с медикаменти и гореспоменатите хирургически инвазии при 150 пациенти, разделени на същия принцип. Една година след започването на процедурите, здравословно ниво на глюкоза в хемоглобина от 6% или по-малко е било постигнато в 12% от пациентите в третата група, 42% във втората и 37% в първата.
 
Резултатите от двете изследвания категорично доказват, че операциите срещу затлъстяване, които ви описахме накратко, водят до пълна ремисия на диабет тип 2 и постигане на значим напредък в метаболитния контрол спрямо традиционната терапия с медикаменти.

Това ли е дългоочакваният лек срещу диабета? Уви, “ремисия” не е синоним на “излекуван”. Въпреки, че болестта при пациентите от двете групи е отшумяла за цели две години, според двамата учени е много вероятно с времето гликемичния контрол у лекуваните отново да се влоши.

Резултатите от тези изследвания представляват голям и важен пробив в лечението на болестта, но нека бъдем честни - вариантът “коремна хирургия срещу диабет тип 2” е твърде радикален (в случай, че не сме го “натъртили” достатъчно, ще отрежат част от стомаха ви в болницата) и скъп (такава операция в България струва около 5000 лв). Поради това, само ден след новината се появи компетентно лице, което да оспори правдивостта на резултатите от експериментите.

Началникът на Института по Функционална медицина в Гиг Харбър, Вашингтон д-р Марк Хеймън коментира изследванията във вестник Huffington Post и лансира своя теза, застъпваща важността на здравословното хранене, която ние от Сила БГ просто няма как да не подкрепим. Според д-р Хеймън лечебното въздействие на операциите за реструктуриране на стомаха спрямо диабета се дължи изцяло на промените в хранителния режим на пациентите след процедурата.

“Те напълно са променили храната, която ядат, и това не е нещо, което се постига чрез операция! Нали разбирате, че след стомашен байпас диабетът до седмица-две отшумява, но пациента си остава с морбидно тегло? Как е възможно това? Храната е най-мощното лекарство на планетата и истинската, пълноценна и свежа храна отключва хиляди лечебни гени и стотици хормони, които връщат здравето ви за няколко дни или седмици. ” – пише той. “Учените не са задали правилния въпрос – не е трябвало да питат дали операцията действа по-добре от лекарствата, а дали операцията действа по-добре от здравословния начин на живот и правилната диета. Не е лесно да промениш трайно навиците си, но нима операцията за стомашен байпас е по-лесният вариант?”

Доктор Хеймън подкрепя думите си с резултатите от друго скорошно проучване, което доказва, че правилната диета е в състояние да отблъсне диабет тип 2 само в рамките на седмица. Диабетиците, участващи в изследването, са били подложени на цялостна промяна в начина си на хранене, като в продължение на два месеца са приемали протеинови шейкове, нискогликемични храни, нискокалорични растителни блюда, но не са тренирали. Само след седмица класическите симптоми на диабета като умора, жажда, често уриниране отшумяли, а до осем седмици изчезнали и останалите усложнения.

 
 
Всички параметри, свързани със затлъстяването като висока кръвна захар, висок холестерол, високо кръвно налягане, възпаления и тромби намаляват драматично дори без да има значително отслабване. Според д-р Хеймън това се дължи на скоростните ефекти от промените в храненето. Освен нутриенти, здравословната храна съдържа “информация”, която контролира гените и метаболизма – така наречените “нутригеноми”, които ние възнамеряваме да проучим в най-скоро време.

Финални думи
Много ни е интересно какво е вашето мнение по темата, и на чия страна бихте застанали. Как бихте предпочели да се лекувате от затлъстяване и диабет – с правилно хранене и фитнес, или с “премерено” осакатяване на храносмилателната ви система?

Сила БГ Тийм

В статията са използвани следните източници: 
Wikipedia, Huffington post, Washington post, New England Journal Of Medicine, freedigitalphotos.net 
Най-добрата хранителна подкрепа
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Плуването като фитнес тренировка, което като техника изисква много повече от тичането и карането на колело, е отличен спорт за хора, които търсят начин да са слаби и във форма, защото изгаря до 500 калории на час."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com