сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Различавай храната!

Различавай храната!

Как да различиш вредната от здравословната храна?
 
Някои продукти просто плачат да бъдат причислени към вредната храна. Вероятно ви е добре известно, че шоколадовите бисквитки с двоен пълнеж игризините от сирене,които изцапват пръстите в оранжево, не са полезни за вас. Но определянето на по-здравословните храни не винаги е толкова лесно. Необходимо е малко проучване. Сравняването на некачествената храна със здравословната изисква да се четат и да се разбират етикетите с хранителната стойност на продуктите, да се определят съставките и да се замислите за начина, по който са приготвени храните.

 
Стъпка 1
 
Прочете етикета с хранителната стойност на продукта от началото до края.
 
Стъпка 2
 
Обърнете внимание на количеството калории в една доза и проверете броят им от мазнини. Вредната храна обикновено предоставя голямо количество калории в една порция, като болшинството от тях се падат на мазнините. Здравословната би трябвало да съдържа малко калории и особено ниско количество на тези, дължащи се на мазнини. При режим от 2000 калории, консумацията на мазнини трябва да бъде по-малко от 65 грама на ден.
 
Стъпка 3
 
Анализирайте вида мазнини, съдържани в храната. Вредните продукти обикновено имат високо съдържание на некачествени видове - транс и наситени. Американската Асоциация по Сърдечносъдово здраве препоръчва консумацията на по-малко от 1 % общо калории от транс мазнини или по-малко от 2 грама транс-мазнини на ден, при дневен режим на хранене от 2000 калории. По-малко от 20 грама или 10% от общите калории могат да се дължат на наситени мазнини. Здравословните храни съдържат малко или никакви транс и наситени мазнини.
 
Стъпка 4
 
Изучете количеството холестерол и натрий в хранителните продукти. При дневен режим от 2000 калории, е необходима консумация на по-малко от 300 милиграма холестерол и 2,400 mg натрий. Колкото по-високи са цифрите, толкова по-голяма е вероятността храната да е некачествена.
 
Стъпка 5
 
Прочетете процентните дневни стойности за хранителните фибри, витамин C, витамин A, калций и желязо. Това са качествени съставки, които обикновено липсват или са в малко количество във вредната храна - за ниско количество се счита по-малко от 5% от препоръчителната дневна стойност на някой от тези хранителни елементи. За да се определи един продукт като богат на дадена съставка, е необходимо да съдържа поне 20% от нейната препоръчителна дневна стойност.
 
Стъпка 6
 
Обърнете внимание на общото съдържание на хранителни елементи като фибри, калций, желязо и витамините Aи C. Една здравословна храна не е необходимо да има богато съдържание на всички тези вещества. Портокалът, например, предоставя 130% от дневната стойност за витамин C, но едва 2% от дневната стойност за витамин Aи 0% желязо. Някои здравословни храни снабдяват с голямо количество от 1 хранителен елемент, докато други предоставят малко от различни видове вещества.
 
Стъпка 7
 
Погледнете съдържанието на захар и го сравнете със списъка със съставки на хранителния продукт. Храни като плодовете включват естествени захари, които не се обозначават в списъка със съставки. Некачествената храна обикновено има високо съдържание на добавена захар, която може да бъде означена под много наименования, включително захар, високо-фруктозен царевичен сироп, царевичен сироп, малтоза, декстроза, сукроза, мед, кленов сироп и концентрат от плодов сок.
 
Стъпка 8
 
Прочете списъка със съставки. Редът на подреждане показва какво е количеството им в храната. Първата изгражда сравнително по-голямата част от продукта, втората е следващата най-силно представена и т.н. Ако в началото на списъка са поместени съставки като захар, сол или мазнини, някоя от тях е основният компонент на храната. Вредните хранителни продукти обикновено съдържат високо количество и от трите.
 
Съвети
 
  • Когато се храните навън, обърнете внимание на начина, по който е приготвена храната. Некачествената обикновено е панирана илипанирана в тесто.Ето защо по-здравословните варианти могат да бъдат печени на фурна или грил.


  • Запазете здравословната форма на храната, като ограничавате добавките към нея. Една иначе качествена салата би могла да съдържа много мазнини, ако я потопите в мазен дресинг. Пастата и зеленчуците са отличен избор, но кремообразният сос, който се готвите да излеете върху тях, най-вероятно ще е богат на мазнини и натрий. 

СИЛА БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Диетата на пещерния човек не е точно диета, а начин на живот."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com