сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Родиола Розеа за сила и издръжливост.

Родиола Розеа за сила и издръжливост.

Родиола Розеаза сила и издръжливост
Атлети, които тренират интензивно  взимат само една капсула Родиола розеа час преди тренировка. Резултатите са впечатляващи и налице. Това са констатирали физиолози от Katholieke Universitet Leuven в Белгия. Те анализирали какво се случва при прием на извлеченото вещество орално от млади и здрави хора, като величини за ефективността били количеството издръжливост и кислород. Били изследвани физически активни студени , а въпросните нива се повишавали при прием само на 200 мг Родиола екстракт.
Какво всъщност е Родиола розея ?
Родиолата е месесто растение. Руснаците са публикували редица изследвания правени с нея или други известни адаптогени провеждани преди десетилетия (във втората половина на 20-ти век). Уви всички те са се базирали само на опити със животни. Това, което са доказали обаче е ,че животните, които консумирали родиола били способни да устоят на по-тежки физически и ментален стрес. Просто пример прилагаме изследване с плъхове, които били способни да плуват много по-дълго сравнение с плацебо група.

Белгийските изследователи били заинтригувани. Те се чудели дали Rhodiola rosea работи и веднага след прием. Винаги сме знаели, че адаптогените помагат и работят с насищане, ала нима това растение не е различно? Това се опитали да разберат и те.
Изследването:
24 студента в добра физическа форма преминали през физическо натоварване с променлив интензитет по два пъти без да консумират каквито и да е екстракти. Били измерени нивата на издръжливост и техния капацитет да се справят с физически стрес. След това провели същите изследвания и с прием точно час преди тренировка на 200 мг родиола на част от групата и плацебо на другата. Студентите трябвало да изпълнят програма на вело-аргометър с постепенно нарастване на натоварването.
Използвания екстракт бил на Немска компания и бил стандартизиран за съдържание на 3 процента розавини.

Суплемента увеличил времето за настъпването на умора средно с 3 процента. При един от изследваните дори увеличил въпросната стойност с 9.7 процента.

Ефекта напоминил на изследователите за амфетамините. Защо ? Амфетамините започват да стават все по-малко ефективни, ако взимаш една и съща доза продължително. Когато изследователите давали на техните студенти Родиола розеа в продължение на 4 седмици те отчели, че ергогенния и ефект намалявал, макар и в не значителни количества. Всички от изследванията долу са направени един час след даване на екстракта от 200мг.
 
Какво обобщили изследователите:
Родиолата работи и не е нужно да се пие всеки ден. Няма място за съмнение. Прави и впечатление ,че позитивите, които носи са потребителите и са с различна величина. Ако взимате една капсула час преди тичане, вело разходка или каране, гребане, фитнес, тренировка за боен спорт или други обемни натоварвания ще видите позитивите. Продължителната употреба не води до по-добри резултати.
Един от тях може да класифицира и Родиола, като суплемент подобряващ общото качество на живот. Биолози в Норвегия открили, че нематода Caenorhabditis elegans (вид кръгъл червей) живее с 15 процента по-дълго, ако има достъп и живее в среда с Родиола розеа. Линк към изследването от Норвегия. Това го прави и удачен за добавка благоприятстваща дълголетитето.
Заключение:
Какво мислим ние за този суплемент и препоръчваме ли Ви го? Да, определено! Най-вече защото е адаптоген, който да ни помогне по време на стрес независимо от какво е предизвикан (в днешния модерен свят, той никак не липсва) и да подобри резултатите ни в залата или на ринга , на пистата или дори на работното ни място.

Това може да е лесен начин да подсилим предтренировъчна формула или суплемент без да се налага да добавяме излишни или прекомерно количество стимуланти. А и преди всичко говорим за растителен екстракт с натурален произход.
Може да я откриете при нас от Английски производител на прах, Американски производител с потенциран екстракт на капсули или Български такъв отново в капсулована форма.
Източник към Белгийското изследване:
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Jun; 14(3): 298-307.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-10-11 | 16:01:16
Ники Петров
Евала, Сила!! Много добри статии и най-важното отлично аргументирани!!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Бактериите и плесените са друг източник на ензими, които са познати като микробиални ензими. Те се произвеждат чрез редица ферментационни процеси. Сравнително нескъпоструващи суровини са, а в същото време са богат източник. Именно затова микробиалните ензими са в основата на приблизително 90% от всички комерсиални продукти съдържащи ензими."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com