сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Забележителната Родиола розеа

Забележителната Родиола розеа

            Родиола розеа (златен корен) е забележителна билка, която има многопрофилно действие и употребата й в народната медицина има дълга история в по-голямата част от Света. Смята се, че подсилва нервната система, лекува депресиите, укрепва имунната система, засилва паметта, помага при сваляне на килограми, повишава сексуалната активност и дава жизнена енергия и сила.    Златния корен се използва като адаптоген. Адаптогените са растения, отговарящи на три критерия:

Билката да повишава устойчивостта на организма към широк спектър агенти включително физични (студ, жега, напрежение), химични (токсини, тежки метали) и биологични (бактерии и вируси).

Нормализиращо действие – при появили се заболявания, или алергични реакции билката  да нормализира състоянието на организма.

Безвредност – билката да няма никакви, или да проявява минимални физиологични смущения и странични ефекти.

    Билката има славна и древна история датираща от 77г. от  н.е. Тогава гръцкия физик Дискоридис документира медицинското приложение на растението, което той нарича „rodia riza”. Викингите масово използвали златния корен за да увеличат физическата си сила и издръжливост, а Китайските Императори изпращали експедиции до суровия Сибир за да им донесат родиола за приготовление на различни лекарства. Населението на централна Азия считало чаят от родиола розеа за най-ефективното средство за предпазване от студ и грип. Монголските лечители го предписвали на болни от туберкулоза и рак. Растението е популярно в народната медицина на народите от Източна Европа и Азия. Билката дори намерила приложение в програмата за превъзходство (олимпийски спортове, медицина, военна сила и др.) на Съветския Съюз над Запада по време на надпреварата между двете супер сили през Студената Война.

Стрес.
    Стресът е най-големият бич на нашето съвремие. Лекарите по цял свят го квалифицират като основна причина за здравословните проблеми на своите пациенти. Както казахме родиола розеа е добре познат адаптоген. Когато сме подложени на стрес, приема на адаптогени създава у нас адаптация, която позволява на физиологията ни да се справи със ситуацията по много по-находчив начин. Смята се, че адаптогените увеличават способността на клетките да произвеждат и потребяват енергия по много по-ефективен начин.

Доказано е, че приема на родиола влияе на централните моноаминни нива, което предполага, че билката е подходящ адаптоген за случаи на разтройство на централната нервна система. Това съответства на твърденията на руски учени, че билката има добри резултати при пациенти болни от депресия и шизофрения. Това също предполага, че научни изследвания свързани с употребата на растението при заболявания като сезонен дискомфорт, фибромиалгия и хронична умора са напълно управдани. Има изследвания показващи, че растението е от голяма полза при хора, изпаднали в астетични състояния (спад в работната ефективност, нарушения в съня, липса на апетит, раздразнителност, високо кръвно налягане, главоболие и хронична умора) развили се след тежко физическо, или умствено натоварване, грип и други вирусни заболявания.

При експеримент с две произволно избрани групи хора, сравнението на плацебо групата с тази приемала екстракт от златен корен показва резултати напълно подкрепящи твърденията за адаптогенните способности на билката.

Мускулно възстановяване.
    Родиола розеа е доказала своите възможности да съкращава възстановителния период след продължителни тренировки. Подобрява паметта и има анти токсично действие. Също така повишава продължителността на концентрацията, силата и мускулната енергия, нивата на ензимите, РНК и протеините така важни за мускулното възстановяване. Стимулира синтеза на гликоген в мускулите и черния дроб, белтъчния синтез и анаболната активност.Памет.
    Изследвания използващи многобройни коригиращи се експерименти демонстрират, че родиолата увеличава концентрацията и възможността за запаметяване в дълги периоди от време. Увеличава биоелетрическата активност на мозъка, което подобрява паметта и увеличава мозъчната енергия.
    В едно проучване в Москва взимат участие 40 студенти разделени по случаен принцип на 2 групи. Едната група приема  по 50mg родиола два пъти дневно, а другата остава на плацебо за период от 20 дни. Студентите приемали билката демонстрират значително подобрение в настроението, физическата и умствената си дейност. Също така студентите от въпросната група твърдят, че забелязват намаляване на умствената умора, подобрение на съня, намаляване на нуждата от сън, приповдигнато настроение и много по-голяма мотивация за учене. Средните резултати на двете групи след проведеният изпит в края на експеримента били съответно 3.5 за групата приемаща билката и 3.2 за плацебо групата при максимален възможен резултат 5.

Сърдечни проблеми.
    Доказано е, че златния корен е високо ефективен при борба със сърдечни заболявания причинявани и усложнявани от излагане на стрес. Неговото действие при тези състояния е свързано с възможността да намалява количеството кетахеломини и кортикостероиди отделяни от надбъбречната жлеза по време на стрес. Нехарактерното присъствие на тези стрес хормони косвено повишава кръвното налягане, холестерола, нивата на калий и риска от сърдечен удар. Учените са открили, че родиолата увеличава нивата на цикличен АМФ (аденозин монофосфат) секретиран от сърдечните клетки. Цикличният АМФ е свързан с АТФ (аденозин трифосфат – основната енергийна молекула на тялото) и действа като вторичен посредник между вътрешната и външната част на клетката. Това спомага за усвояването на повече вътреклетъчен калций в сърцето, което осигурява по-голям потенциал за мускулно съкращение. По този начин билката регулира сърдечния ритъм и противодейства на аритмиите.Имунна система.
    Билката родиола розеа стимулира и предпазва имунната система  като възстановява хомеостазата (метаболитния баланс) в тялото. Също така повишава броя на клетките убийци в стомаха и далака. Това нейно действие вероятно се дължи на способността й да нормализира хормоните моделирайки секрецията на глюкокортикоиди в тялото.Рак.
    Приемът на родиола показва туморна резистентност увеличавайки съпротивителните сили на тялото срещу токсини. В спиртни и водни разтвори билката са открити широк спектър от антиоксиданти със значително очистващо действие срещу свободните радикали. Билката би била полезна в комбинация с повечето фармацефтични анти туморни медикаменти при съответните заболявания. Според Руските учени в лабораторни изследвания проведени върху плъхове, оралния прием на растението забавя растежа на туморите при бозайниците с 39% и намалява метастазиите с 50%. Също така подобрила състоянието на уринарната тъкан и имунитета на пациенти болни от рак на пикучния мехур. При други експерименти с различни типове рак включително аденокарциноми, употребата на родиола розеа значително увеличава степента на оцеляване.

Депресия.
    При изследвания проведени над животни приемът на родиола увеличава транспорта на серотониновите прекурсори триптофан и 5хидрокситриптофан в мозъка. Серотонинът е подробно изследван мозъчен нервотрансмитер, който е обвързан с много функции включващи умереното мускулно съкращение, регулация на телесната температура, апетит, възприятие на болка, поведение, кръвно налягане и дишане. Когато неговите нива са балансирани, той придава чувство на задоволство и лекота. Прекалено високите, или ниски негови нива обаче са свързани с редица неестествени умствени състояния, като клиничната депресия. Ето защо билката е използвана от Руските учени, както самостоятелно, така и в комбинация с антидепресанти за стимулиране на умственото състояние – истински благодат за хора живеещи в северните страни, където през зимата нощите са прекалено дълги и те са лишени от слънчеви лъчи в продължение на месеци. Именно там сезонното разстройство е най-честата форма на депресивни състояния.Други ползи.
    Известни са още много ползи от употребата на родиола включително способността и да подобрява слуха, регулира нивата на кръвната захар при диабетици, предпазва черния дроб от токсините в заобикалящата ни среда. Доказано е че активира липолитичните процеси (изгаряне на мазнини) мобилизирайки липидите от мастната тъкан към естествената система за изгаряне на мазнини в тялото. Също така може по естествен път да усили щитовидната функция (без да предизвиква хипертироидизъм), функцията на тимусната жлеза и да предпази, или отложи деградацията на органа, която настъпва с остаряването. Също така може да подобри състоянието на надбъбречната жлеза без да предизвиква хипертрофия. През годините се е доказала като билка с огромен потенциал за лечение на импотентност и преждевременна еакулация при мъжете.СИЛА БГ Тийм
Натурални продукти с родиола розеа
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2014-10-26 | 20:39:46
valq
Moje li da se priema s antidepresanti i v kakvi dozi
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Активните съставки в Big-T са цинкът и боронът - изпитана комбинация, но дали е достатъчна на фона на мощните суплементи, които се появиха от USP Labs и BPI?"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com