сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Трябва ли да тренираме, ако сме настинали?

Трябва ли да тренираме, ако сме настинали?

В сезона на простудните заболявания и настинките, решихме да подхванем темата за това дали да тренирате докато сте болни. Често в резултат на натрупан стрес в организма, имунната система отслабва и човек става уязвим на инфекции. И въпреки , че тренировките са ефикасно средство срещу различни заболявания, никой не е застрахован, дори спортистите. 
Първо нека раграничим симптомите на настинка от тези на грип:
  • настинка - инфекция на дихателните пътища, съпроводена с хрема и възпалено гърло;
  • грип - висока температура, цялостна отпадналост, хрема, умора, кашлица, болки в ставите и мускулите.

И така. Вие сте активно занимаващ се спортист, който не се чувства много добре - „хванати“ сте от досадна настинка и трябва да прекратите с тренировките докато оздравеете. Дали? По-скоро не. Настинката не е причина да прекратите тренировките ( естествено, ако говорим за грип, тогава по-добре си останете вкъщи).Ние от екипа на СИЛА БГ Ви съветваме да продължите с тренировките! Може би няма да оздравеете по-бързо, но със сигурност боледуването ще премине по-леко. Ще се почувствате много по-добре!

За да се аргументираме,  с по-горе казаното ще приложим следното изследване:

Ленард Камински, спортен физиолог в Ball State University прави проучване, за да разбере как се отразява тренировката по време на настинка върху спортистите. За целта доброволци били инфектирани с вирус, които причинява една трета от настинките.

Те били разделени на две групи: едните си почивали през цялото време на възстановяването, а другите бягали на пътека по 40 минути всеки ден, като натоварването било -70% от максималния им пулс. На всеки 12 часа доброволците отговаряли на въпросници свързани със симптомите им и физическата активност.
Резултатите показали ,че нямало никаква разлика в симптомите и продължителността на настинката между групата, която през цялото време почивала и тази която спортувала. По-интересен бил фактът, че спортуващите твърдяли, че се чувстват добре, въпреки симптомите на настинката. Доста от Вас трениращите най-вероятно ще се съгласят с тези думи, че когато спортуватe се чувстватe по-добре.Според специалистите това се дължи на ендорфините, които се отделят по време на тренировка и намаляват чувството на болка и дискомфорт. Също така, ускореният метаболизъм и обилното потене ,са предпоставка да се отървете по-бързо от вируса.

Все пак тялото Ви знае кое е най-добре за него и трябва да се научите да обръщате внимание на сигналите, които Ви дава. Ако чувствате, че нямате достатъчно енергия - не се насилвайте. Можете спокойно да намалите продължителността и интензивността на тренировките си и дори да пропуснете една - две.

Добре е обаче да спазвате някои препоръки и елементарни хигиенни навици, които да следвате, за да не разпространите зараза във фитнеса или залата. По същия начин ще се предпазите и от евентуална такава. Задължително:

  • използвайте кърпа, която да слагате върху уредите, които ползвате, дори ако е необходимо ги забърсвайте.
  • мийте си ръцете преди, след тренировка, след като сте ползвали тоалетната.
  • старайте се да не кихате или кашляте, ако това се случи, предпазвайте устата си с кърпа.
  • винаги носете в сака Ви за фитнес антибактериален гел или кърпички.

Преди всичко ,за да не се стига до тук и да не си задавате въпроси, като “ Мога ли да тренирам докато съм болен?“, трябва навреме да обърнете внимание на имунната си система. Заложете на разнообразната и питателната храна, включете повече плодове и зеленчуци. Не винаги обаче витамините, минералите и антиоксидантите от храната са достатъчни за укрепване на имунната система. За това пък винаги може да си набавите необходимите за организма дози от различни суплементи. Също така не може да не споменем коластра, ехинацея и котешки нокът, които са едни от най-мощните имуностимулатори. Въпросът за подсилване на имунната система вече сме го разглеждали в предишна статия, повече по темата може да прочетете тук.
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-02-24 | 10:46:22
Бобо
Няма нещо, което да ме изкара от залата, камоли една настинка.Отивам и си правя тренировката на макс както всеки път.Трябва постоянство, ако се чака 10 дена да мине настинката, за да възвърнем пак формата си ще минат поне 20 дена, което е един изгубен месец.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Изометричните упражнения се свързват с метода на "Динамично напрежение" на Анджело Сицилиано, спечелил титлата "Най-перфектно развит мъж на Америка" през 1922г. Спечелвайки титлата, той започва да издава бодибилдинг курса "Dynamic-Tension", разчитащ на изометрични движения. Методът става изключително популярен и съперниците на Анджело се опитват да го дискредитират публично, че всъщност е развил тялото си с конвенционални упражнения с щанги и дъмбели. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com