сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Обратно в залата – как да се завърнем към тренировките след лятната ваканция

Обратно в залата – как да се завърнем към тренировките след лятната ваканция

Защо времето минава толкова бързо? Защо прелита и никога не се връща, особено когато сме на върха; когато сме толкова щастливи, че ни се иска времето да спре, да застине, да заключим този един миг завинаги.

Каквито и въпроси да си зададем, фактите са факти. Времето лети и никога не спира. Затова и лятото мина и си замина за нула време. Сега ни остават още няколко слънчеви седмици, в които носталгично ще се връщаме назад, спомняйки си всички хубави моменти, които сме запечатали в съзнанието си.

Но! Краят на едно нещо е началото на друго. Лятната ваканция, макар и пълна с безгрижие, радост и адреналин, пречи на рутината ни. За някои това е супер! Скъсването с рутината за седмица-две е всичко, от което се нуждаят. За други обаче, прекъсването на рутината е ужасно, особено за тези от нас, които тренират религиозно и никога не се оправдават.Затова в тази статия ще си поговорим за това как да затворим лятната страница, как да се фокусираме и съсредоточим върху бъдещите ни цели и как да ги постигнем. Също така, ще ви кажем кои са задължителните хранителни добавки, с които ще направите процеса по-лесен. Продължавайте да четете, защото е време да се завърнем в залата. Тя ни липсва, ние ѝ липсваме – любовта е споделена.

Завръщане във фитнеса 101: Как да бъдем максимално ефективниМаксималната ефективност изисква солиден план, ревностното му спазване и точни и ясни цели. Мотивацията е второстепенна, затова ветераните в залата залагат само и единствено на дисциплина.

В Сила БГ, никой не прави компромиси. Това е така, защото не обичаме да си губим времето с глупости. Всички знаем, че зад всеки компромис седи оправдание, а кой е първият синоним на оправдание, за който се сещате? Точно така – глупости.

Затова подготвихме директен и лишен от глупости план, който да спазвате стъпка по стъпка. Записвайте си, защото за нула време ще сте обратно в залата и ще пръскате всички железа.Отговорете на въпроса „Защо?“ – Защо го правите? Защо го искате? Защо е важно за вас?

Когато знаете защо правите нещо и защо решавате то да бъде част от живота ви, вие сте наясно с това какви са емоциите, които предизвиква у вас. Когато знаете защо, всичко друго остава на заден план.

Определете целите си – Какво искате да постигнете? Повече мускули? По-малко мазнини? Искате да тичате по-бързо? Искате да сте по-издръжливи?

Когато знаете какво целите, посоката става ясна. А щом знаете в каква посока вървите, остава да направите само едно нещо – да тръгнете.

Изгответе си хранителен режим – Фитнесът е само 49%, храненето е 51%.

Спрямо физическите си цели, преценете как искате да се храните в следващите няколко месеца. Ограничете алкохола, увеличете протеина и се сдобийте с правилните добавки. След малко ще си поговорим и за тях.

Започнете бавно и надграждайте – Не се изхвърляйте, оставете егото си настрана.

Когато се завръщате към тренировъчен режим или пък започвате изцяло нов, най-важното е да започнете бавно и спокойно, надграждайки постепенно. По този начин ще си спестите не само контузии, но и резултатите ви ще бъдат по-качествени.

Разнообразявайте – Разнообразието поражда удоволствие.

Когато вече свикнете с графика си, започнете да експериментирате с различни тренировъчни методи. Изпробвайте онова странно упражнение, което видяхте в интернет. Усетете как точно натоварва мускулите ви. Пробвайте машини, които досега не сте. Опитайте да тренирате с повече или с по-малко килограми. Никога не допускайте да ви стане скучно! Така само увеличавате шансовете да се откажете.

Спазвайте тези 5 стъпки, когато планирате своето завръщане към залата и успехът ви ще бъде налице. А сега, към същинската тема.

Завръщане във фитнеса 101: Хранителни добавкиСлед като изготвите плана си за завръщане е време и за хранителните добавки. Нищо не е задължително, това трябва да е ясно. Добавките са само и единствено, за да ви помогнат да постигнете целите си по-бързо и по-качествено. Ето го и списъкът:

Креатин

Креатинът помага на мускулите ви да произвеждат енергия по време на високоинтензивни тренировки. Той е най-проучваната хранителна добавка и е напълно безопасен за употреба.

Креатинът кара мускулите ви да произвеждат АТФ – основният източник на енергия за организма. Когато мускулите ви се нуждаят от енергия, те разграждат АТФ на АДФ и фосфатна молекула. Креатинът помага за възстановяването на фосфатната молекула, така че АТФ да може да се синтезира наново. Това позволява на мускулите ви да произвеждат енергия за по-дълги периоди от време.

Някои от ползите от приема на креатин са:

 • Подобрени спортни резултати;
 • Увеличаване на мускулната маса;
 • По-бързо и ефективно възстановяване;
 • Намаляване на мускулните увреждания;

Сила БГ препоръчва: Creatine Monohydrate от Everbuild Nutrition.100% микронизираният креатин монохидрат от Everbuild ви предоставя със стандартната доза от 5 гр., която е напълно достатъчна като дневен прием. Независимо дали за пръв път пиете креатин, или сте опитен, този продукт ще ви свърши страхотна работа. Със 60 дози в опаковка и без необходимостта за зареждаща фаза (увеличен прием на креатин за 1-2 седмици), Creatine Monohydrate от Everbuild Nutrition е нашият top избор. Препоръчваме ви го!

Протеин на прах

Протеинът на прах е абсолютна класика в света на добавките, независимо дали става за протеин от животински или растителни източници. Протеинът на прах е най-добрият и лесен начин да допълните диетата си с белтъчини – основните хранителни вещества, отговорни за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан.

Протеинът осигурява на тялото аминокиселините, от които то се нуждае за изграждане на мускули. Аминокиселините са градивните елементи на протеините и са от съществено значение за много телесни функции, включително за растежа, възстановяването и метаболизма на мускулите.

Някои от ползите от приема на протеин са:

 • По-бързо изграждане на мускулна маса;
 • Поддържане на здравословно тегло;
 • Подобрени спортни постижения;
 • Подсилена имунна система;

Сила БГ препоръчва: Whey Protein Build 2.0 от Everbuild Nutrition.Whey Protein Build 2.0 е най-продаваният продукт на Everbuild; притежава пълноценен аминокиселинен профил, осигурява чист суроватъчен протеин и минимално количество мазнини и въглехидрати. Суроватъчният протеин е най-популярният избор сред бодибилдърите, но съществуват и други разновидности: телешки протеин, казеин, растителен протеин. Препоръчваме Whey Protein Build 2.0 от Everbuild Nutrition, защото ви дава всичко, от което се нуждаете на достъпна цена и с богат набор от вкусове.

Ако спазвате веган диета, но все пак искате да се насладите на качествена хранителна добавка, то тогава опитайте 100% растителният протеин на Haya Labs - Vegan Protein.

Аминокиселини

Както казахме вече, аминокиселините са градивните елементи на протеините. Те са органични молекули, които съдържат въглерод, водород, кислород и азот. Съществуват 20 различни аминокиселини, които се използват за създаване на белтъчини.

Те могат да се набавят от храна или от хранителни добавки. Добри източници на аминокиселини са месото, рибата, яйцата, млечните продукти, бобът и ядките.

Аминокиселините са изключително важни за следните процеси в организма:

 • Борба с инфекции;
 • Създаване на ензими;
 • Производство на хормони;
 • Предаване на нервни сигнали;
 • Регулиране на обмяната на веществата;
 • Транспортиране на хранителни вещества;
 • Изграждане и възстановяване на тъканите;

Сила БГ препоръчва: Original BCAA от Xtend.Когато говорим за аминокиселини, няма как да не споменем Xtend. Техните аминокиселини вече десетилетия наред заемат челните позиции по проджаби, а редица атлети, сред които много културисти, застават зад Original BCAA.

BCAA означава аминокиселини с разклонена верига и включва три незаменими аминокиселини: L-левцин, L-изолевцин, L-валин. От всички аминокиселини, те са най-важните за мускулния растеж, тъй като стимулират синтеза на протеин. Това е важна както за изграждането на мускулна тъкан, така и за нейното възстановяване.

Със 7 гр. аминокиселини в доза, без добавена захар и с 0 калории, Original BCAA от Xtend е изборът, който всеки сериозен фитнес маняк трябва да направи. Също така, формулата му е подсилена с  глутамин и цитрулин малат, както и с патентована смес от електролити, които стимулират хидратацията.

Ако пък търсите добавка, която съдържа както незаменими, така и незаменими аминокиселини, то грабнете EAA Xpress на Scitec Nutrition.

А за да научите повече за аминокиселините и разликата между незаменими и заменими, прочетете нашата статия по темата: Всичко, което трябва да знаете за аминокиселините.

Глутамин

Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в организма и може да бъде произвеждана от него. Въпреки това изчерпването на нейните запаси е възможно, особено при заболяване, контузия или стрес.

Глутаминът осигурява енергия за клетките, особено за тези в червата, имунната система и мозъка. Той, също така, спомага за отстраняването на амоняка от организма, който е отпадъчен продукт от преработването на протеина.

Някои от ползите от приема на глутамин са:

 • По-качествено мускулно възстановяване;
 • Повишено производство на енергия;
 • По-добро здраве на червата;
 • По-добро здраве на мозъка;
 • По-силна имунна система;

Сила БГ препоръчва: L-Glutamine Powder от Amix.Глутаминът на прах на Amix съчетава ефективното с практичното. Една доза съдържа 5 гр. L-глутамин, което е напълно достатъчно количество за прием след интензивна тренировка, без значение дали тренирате с тежести или аеробно. Ако изпитвате по-голямо напрежение в мускулите и възстановяването ви протича по-бавно, то изпийте една допълнителна дневна доза, например преди тренировка или веднага след ставане.

Екдистерон

Екдистеронът е естествен стероиден хормон, който се среща при насекомите, растенията и някои гъби. Екдистеронът действа, като се свързва с андрогенния рецептор, който по същество е протеин, участващ в растежа и развитието на мускулите. Когато екдистеронът се свърже с андрогенния рецептор, той го активира предизвиква поредица от процеси, които водят до мускулен растеж.

Някои от ползите от приема на екдистерон са:

 • Повишена сила;
 • Увеличена мускулна маса;
 • По-малко мускулна треска;
 • Подобрени спортни резултати;

Сила БГ препоръчва: Ecdysterone от Everbuild Nutrition.Екдистеронът на Everbuild Nutrition е произведен изцяло на растителна основа, тъй като активната съставка в продукта е корен от марал (Левзея). С 90 дози в опаковка, които ще ви стигнат за следващите 3 месеца, този продукт е идеалната добавка, която да включите в новия си фитнес режим.

Туркестерон

Typĸecтepoн e имeтo нa eĸcтpaĸтa oт pacтeниeтo ajuga turkestanica, cpeщaнo в плaнинитe Tян Шaн и Xиcapo Aлaй в Cpeднa Aзия, a cъщo тaĸa в Узбeĸиcтaн и в Taджиĸиcтaн. Pacтeниeтo e мнoгoгoдишeн xpacт, ĸoйтo имa здpaви ĸopeни, и cтeблa, ĸoитo дocтигaт 50 cм. виcoчинa.

Toвa, ĸoeтo пpaви тypĸecтepoнa тoлĸoвa пoтeнтнa добавка ca aĸтивнитe вeщecтвa, ĸoитo pacтeниeтo cъдъpжa. Πo-ĸoнĸpeтнo, cтaвa дyмa зa т. нap. eĸдиcтepoиди – cтepoидни xopмoни, ĸoитo няĸoи pacтeния и члeнecтoнoги пpoизвeждaт. Te мoгaт дa ce oтĸpият и в няĸoи oпpeдeлeни xpaни – ĸинoa, cпaнaĸ, ямc, нo в изĸлючитeлнo мaлĸи ĸoличecтвa. Туркестеронът и екдистеронът са изключително подобни.

Сила БГ препоръчва: Turkesterone от Everbuild Nutrition.Екстрактът, който се съдържа в продукта на Everbuild е с изключително висока биоактивност, което го превръща в отлична добавка, с която да попълните своя арсенал от хранителни добавки. Съдържащ 60 дози в опаковка и на превъзходна цена, Turkesterone ще ви помогне да подобрите физическите си постижения, да изградите качествена мускулна маса и да се чувствате заредени и енергични.

Завръщане във фитнеса 101: ЗаключениетоЯсно е, че дисциплината е на първо място. Ясно е, че няма как да стане без план и без неговото спазване. Ясно е, че добавките не правят чудеса, а само помагат на тези, които вече са готови да дадат всичко от себе си и да не се занимават с глупости.

Сила БГ ви напомня, че винаги трябва да бъдете най-добрата си версия, да знаете какво искате, да знаете как да го постигнете и да не се отказвате – без значение кой какво ви казва или какво си мисли.

А сега ви остана само едно: да се оборудвате с добавки и да се завърнете към залата.

Очакваме ви!


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Диетата според кръвната група представлява възстановяване на естествения генетичен ритъм. Тя е ефективна, защото можете да следвате ясен, логичен и научно обоснован план, основаващ се на клетъчния ви профил."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com