сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Защо ни е нужен витамин Б-комплекс

Защо ни е нужен витамин Б-комплекс

През последната една година активно се обърна внимание на витамините и най-вече на Б-комплекса. Може би повлияни от случващото се в света и загрижени за собственото си здраве и това на семейството ни, все по-често започнахме да използваме витамини. И в това определено няма нищо лошо.
 
Витамин Б-комплекс са група от водоразтворими витамини, които имат многобройни ползи за тялото. Комплексът от витамини е отговорен за превръщането на хранителните вещества в енергия. Или по-просто казано тази комбинация от витамини ще ви помогне да сте по активни, енергични и най-вече здрави.
 
Всички витамини в Б-комплексът имат специфична роля в човешкото тяло, а липсата им може сериозно да наруши здравословното ви състояние. За съжаление обаче по-голямата част от тях можем да си набавим предимно от млечните и животински продукти, което поставя пред недостиг на ценни витамини и минерали хората с лактозна непоносимост или вегетарианците. Освен това ежедневната консумация на богатите на витамини храни не е напълно достатъчна, за да укрепим организма си.
 
Тук се включват хранителните добавки и витамини, които имат за цел да набавят необходимото количество витамини и минерали на организма, без да се стига до дефицит или обратното – предозиране.
 
Ежедневният прием на витамин Б-комплекс ще засили имунитета ви, ще подобри здравето ви и ще ви накара да се чувствате в пъти по-добре.


 
Витамин Б1 или т.нар. тиамин
 
Тиаминът е един от основните производител на енергия в тялото. Неговата функция е да разгражда въглехидратите, като ги преобразува в източник на енергия, като увеличава активността и енергичността, като отстранява чувството за сънливост и отпадналост.
 
Тиаминът или витамин Б1 има благоприятно въздействие над сърдечно-съдовата и нервна системи. Други, по-слабо известни ползи на витамин Б1 са повишаването на имунитета, подобряване на концентрацията и стимулирането на храносмилателната дейност. А липсата на тиамин води до мускулна слабост, нервност и отпадналост. 
 
Витамин Б1 се среща в зърнените и бобови храни, ядките и свинско месо. Необходимата дневна доза тиамин за тялото на един възрастен е 1,1 милиграма за жени и 1,2 милиграма за мъже. Между 0,2 и 0,9 милиграма е дневната доза за деца от 0 до 14-годишна възраст.


 
Витамин Б2/рибофлавин
 
Витамин Б2 или т.нар. рибофлавин е антиоксидантът на Б-комплекса. Той има многобройни ползи за тялото, сред които засилване на имунната система, подобряване функциите на сърдечно-съдовата система, защита здравето на очите и кожата. Той стимулира мускулния растеж, който е особено важен за активно спортуващите.
 
Рибофлавинът се среща и в млечните продукти и яйцата, което го прави недостъпен за хората с лактозна непоносимост. За да се радваме на достатъчно количество витамин Б2 в тялото си, дневно трябва да приемаме 1,1 милиграма за жените и 1,3 милиграма за мъжете. За да подсилим имунитета на децата до 14-годишна възраст, трябва да им даваме между 0,3 и 0,9 милиграма витамин Б2.


 
Ниацин/ витамин Б3
 
Ниацинът е особено важен за тялото, защото превръща въглехидратите, мазнините и протеините в енергия. Той участва в синтеза на мастни киселини и понижава холестерола. Витаминът понижава кръвната захар и контролира нивата на инсулин в кръвта.
 
Ниацинът се среща в говеждото и пилешкото, както и в някои пълнозърнести храни. Най-сериозен недостиг на Б3 имат вегетарианците. Препоръчителната дневна доза витамин Б3 за възрастни е около 35 милиграма, а за деца до 14 години между 2 и 20 милиграма.


 
Витамин Б6
 
Витамин Б6 има множество функции за тялото, като освен повишаване на енергията, витаминът подсилва метаболизма, повишава производството на червени кръвни телца, стимулира нормалната функция на сърдечно-съдовата и нервна системи.
 
Дефицитът на витамин Б6 понижава имунитета, води до безпокойство, безсъние и дори анемия.
Най-често Б6 се среща в говеждото месо, рибата, яйцата и пилешкото. Препоръчителният дневен прием на Б6 е около 1,3 – 1,5 милиграма за възрастни, а за деца до 14 години - между 0,2 и 0,9 милиграма.
 
Биотин или витамин Б7
 
Витамин Б7 е основен фактор за здравето на кожата и костите. Той е отговорен за контрола на инсулин в кръвта, за здравината на костите и усвояването на някои аминокиселини.
 
Най-често срещан е в сиренето и ядките, които са сред основните алергени. Необходимия дневен прием на витамин Б7 за възрастни е около 30 микрограма.


 
Витамин Б12/ кобаламин
 
Витамин Б12 има множество ползи за здравето. Една от основните е отстраняването на токсините от организма и стимулирането на сърдечната функция. Той помага за поддържането на мозъчната и нервни функции, подсилва паметта и концентрацията.
 
Витамин Б12 се среща под няколко различни форми – цианокобаламин, хидроксокобаламин, метилкобаламин и аденозилкобаламин. Най-разпространен обаче е цианокобаламина, който се използва в хранителните добавки. Той се усвоява лесно от организма като набавя всички необходими минерали за организма.
 
Кобаламинът, както е известен още, се среща най-често в яйцата, млечните и животински продукти. Необходимата за организма дневна доза витамин Б12 за възрастни е 2,4 микрограма. За деца до 6-годишна възраст е допустим прием между 0,3 и 0,8 микрограма. 
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
25
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"В промоционалното изображение на MusclePharm с трите награди на bb.com (за опаковка, бренд и предтренировъчен продукт - Assault), с които се окичи марката през 2012г. бяха забелязани две нови имена - Battle Fuel XT, който навярно е преработена версия на тестостероновия буустър, и продукт, който носи "-ne" и "-core" в името си. Това може да е всичко - аланин, бетаин, глутамин, креатин, защо не л-карнитин? Предполагаме, че много скоро ще научим какво са измайсторили от "марката на атлета"."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com