сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Здравословни ползи от сутрешното кафе

Здравословни ползи от сутрешното кафе

 
Макар, че кафето не оглавява списъка със здравословни храни, в действителност то има много ползи за организма. Кафето съдържа антиоксиданти и полезни хранителни вещества, които могат да подобрят здравето ти и да намалят риска от различни заболявания.
 
Предлагаме ти списък с 13 полезни свойства на кафето, потвърдени в реални изследвания върху хора.
 
 
1. Кафето увеличава нивата на енергия и те правяи по-умен
 
Кафе може да намали умората и да увеличи енергийните нива, т.к. съдържа стимулант, наречен кофеин. Това е най-често употребяваното психоактивно вещество в света.
Когато пиеш кафе, кофеинът се абсорбира в кръвния поток. От там, той достига в мозъка и блокира инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин. По този начин, той оказва стимулиращ ефект върху различни аспекти на мозъчната функция, включително памет, настроение, бдителност, енергийните нива, време за реакция и обща когнитивна функция.

 

2. Кафето ти помага да изгаряш мазнините
 
Голяма част от хранителните добавки за изгаряне на мазнини са базирани на или съдържат кофеин. Това не е случайно. Кофеинът е едно от малкото природни вещества с доказано действие за изгаряне на мазнините в тялото. Той може да ускори метаболизма с 11.3%  и да оптимизира изгарянето на мазнини с 10-29%. Възможно е обаче, при редовна консумация този ефект да намалее в дългосрочен план.


 
3. Кофеинът може драстично да подобри физическата активност
 
Кофеинът стимулира нервната система, като я предизивква да изпраща сигнали до мастните клетки да разрушат мазнините в тялото. Той увеличава нивото на епинефрин (адреналин) в кръвта. Този хормон има за цел да подготви тялото за интензивни физически натоварвания. Кофеинът кара мастните клетки да разграждат мазнините в тялото и да ги освобождават в кръвта под формата на свободни мастни киселини, като ги превръща в гориво за тялото. Благодарение на всички тези свойства, кофеинът може да подобри физическата активност от 11-12%. Една чаша силно кафе около половин час преди тренировка, може да окаже положително влияние върху резултатите в залата. 
 
 
4. Кафето съдържа основни хранителни вещества
 
Кафето е повече от оцветена вода. Много от хранителните вещества в кафето на зърна го превръщат в ценна напитка.
 
Една чаша кафе съдържа :
 
  • Рибофлавин (витамин В2): 11% от ПДП.
  • Пантотенова киселина (витамин B5): 6% от ПДП.
  • Манган и калий: 3% от ПДП.
  • Магнезий и ниацин (B3): 2% от ПДП.
 
Въпреки, че това може да не ти изглежда като голямо количество, вяземи в предвид факта, че повечето хора пият повече от една чаша кафе на ден, а полезните вещества се натрупват в организма.
 
5. Кафето може да намали риска от диабет тип II
 
Диабет тип 2 е сериозен здравен проблем, който засяга около 300 милиона души по света. Той се характеризира с повишени нива на кръвната захар в рамките на инсулинова резистентност или неспособност да се произвежда инсулин.
 
Проучванията показват, че хората, които пият кафе са изложени на 23-50% по-нисък риск от развитие на това заболяване.
 
 
6. Кафето може да те защити от болестта на Алцхаймер и деменция
 
Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест и водеща причина за деменция в света. Това заболяване обикновено засяга хората над 65-годишна възраст.
За съжаление, не е известно лечение за болестта на Алцхаймер.
 
Въпреки това, има няколко неща, които можеш да направиш, за да предотвратиш болестта. Списъкът включва обичайните неща, като здравословно хранене и упражнения, но освен тях,  пиенето на кафе също може да бъде изключително ефективно в това отношение. Няколко проучвания показват, че кафето намалява риска от болестта на Алцхаймер до 65%.

 
 
7. Кофеинът може да намали риска от Паркинсон
 
Болестта на Паркинсон е втората най-разпространена невродегенеративна болест, веднага след болестта на Алцхаймер. Тя се дължи на смъртта неврони, отговорни за синтеза на допамин в мозъка. Подобно на Алцхаймер, не е известно лечение на това заболяване и това опрееля изключително важната роля на превенцията му.
 
Хората, които редовно консумират кафе са изложени на 32-60% по-малук риск от развитие на Паркинсон. Заслугата за това е изцяло на действието на кофеина.
 
 
8. Кафето защитава черния дроб
 
Черният дроб е невероятен орган, който извършва стотици важни функции в организма.
Съществуват няколко общи заболявания, които засягат предимно дейността на черния дроб, включително хепатит и други. Много от тези заболявания могат да доведат до състояние, наречено цироза, при което част от черния дроб се заменя със съединителна тъкан.
 
Оказва се, че кафето може да те предпази от цироза. Хората, които пият четири или повече чаши на ден са изложени на 80% по-нисък риск.
 
 
9. Кафето може да се пребори с депресията и да те направи по-щастлив
 
Депресията е сериозно психично заболяване, което значително понижава качеството на живот. Голяма част от активните хора в съвременния свят страдат от депресия, без дори да подозират колко сериозни могат да бъдат последиците от това заболяване. 
 
В проучване, публикувано в Харвард през 2011 г., жените, които пият четири или повече чаши кафе на ден са посложени на 20% по-малък риск от поява на тревожност и депресия. Друго проучване сред 208 424 лица установява, че при тези, които пият четири или повече чаши кафе на ден, рискът от самоубийство намалява с 53%.
 
 
10. Пиенето на кафе може да намали риска  от някои видове рак
 
Ракът е една от водещите причини за смърт в света и се характеризира с неконтролиран растеж на клетки в тялото.
 
Смята се, че кафето защитава организма от два вида рак - рак на черния дроб и рак на дебелото черво. Рак на черния дроб е третата водеща причина за смърт от рак в света, докато колоректален рак на четвърто място). Проучванията показват, че кафето понижава риска от рак на черния дроб с 40% и рака на дебелото черво с 15%.
 
 
11. Кафе не причинява сърдечни заболявания и може да намали риска от инсулт
 
Твърди се, че кофеинът може да повиши кръвното налягане. Това е вярно, но ефектът е твърде незначителен и обикновено, при редовна употреба, намалява с времето. Проучванията не поддържат твърдението, че кафето повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Някои изследвания дори показват, че кафето намалва риска от инсулт с 20%.
 
 
12. Кафето може да ти помогне да живееш по-дълго
 
Като се има предвид, че консумацията на кафе понижава риска от развитие на много болести, можем да заключим, че то ни помага да живеем по-дълго.
 

13. Кафето е богат източник на антиоксиданти
 
Както е известно, антиоксидантите подпомагат естествените защитни сили на организма, като го предпазват от вредното действие на свободните радикали и забавят процесите на стареене в клетките.

 
 
 
Топ продукти с кофеин
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"В днешни дни вече не е нужно да се придържате към диети, които ви ограничават със скучни и безвкусни ястия, за да предпазите сърцето си от заболяване. Напротив – на ваше разположение имате изобилие от плодове, зеленчуци, месо и още много естествени продукти, с които да изградите разнообразен, вкусен и полезен хранителен режим."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com