сила бг магазин
сила бг медия
»
»
За ползите и вредите от кафето

За ползите и вредите от кафето

Над 18 000 проучвания са разглеждали употребата на кафе през последните няколко десетилетия. Напоследък все повече и повече отчитаме реалните ползи за здравето на консумиращите кафе, но те ​​трябва да бъдат съпоставени с възможните негативни  последици, особено в по-високи дози. Идеалната "доза" винаги е трудно да се определи, тъй като вижданията на хората за "чаша кафе" варират широко, също както размерите на чашите за кафе. Но добрата новина е, че много от предимствата са свързани с 2 до 4 чаши на ден "и това е, което повечето американци пият така или иначе", отбелязва Джо Винсън, Ph.D. и експерт по кафето в Университета в Скрантън, Пенсилвания. Ето някои интересни констатации:
 
Кафето е полезно за мозъка
Между 1 и 5 чаши кафе дневно могат да намалят риска от деменция и болестта на Алцхаймер, както и болестта на Паркинсон. Как? Антиоксидантите в кафето, могат да предотвратят някои увреждания на мозъчните клетки и да стимулират невротрансмитерите, участващи в когнитивната функция. Предварителните изследвания са отбелязали, че с повишаването на приема на кафе (или чай) , случаите на глиом, вид рак на мозъка, проявяват тенденцията да намаляват. Някои изследователи спекулират, че съединенията в тях активират ДНК-ремонтиращ белтък в клетките, евентуално предотвратявайки увреждане на ДНК, което може да доведе до образуване на ракови клетки.

 
Кафето побеждава диабета
Изследванията свързват честата консумация на кафе (4 или повече чаши на ден) с понижен риска от развитие на диабет тип 2. Учените подозират, че антиоксидантните съединения в хлорогеничната киселинаc може да повишат чувствителността на клетките към инсулина, който помага за регулиране на кръвната захар. Докато голяма част от изследванията не съобщават дали кафето е приготвено с кофеин, безкофеиновото кафе може да бъде дори по-добре, тъй като други проучвания са установили, че кофеинът води до притъпяване на инсулиновата чувствителност.
 
Кафето има сърдечни ползи
Някои проучвания показват, че консуматори на 1 до 3 чаши кафе дневно по-рядко получават инсулт, отколкото непиещите кафе. Антиоксидантите в кафето потушават вредните възпалителни ефекти върху артериите. Изследователи спекулират, че съединенията биха могли да повишат активирането на азотен оксид, вещество, което разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

 
Кафето се грижи за черния дроб
Изследванията в областта са ограничени, но се оказва, че колкото повече кафе пият хората, толкова по-ниски са случаите на цироза и други чернодробни заболявания. В анализ на девет проучвания е установено, че увеличение с 2 чаши на ежедневния прием на кафе е свързано с 43% по-нисък риск от рак на черния дроб. Възможно обяснение: кофеинът и антиоксидантите и кафеените киселини могат да предотвратят възпалението на черния дроб и потискат раковите клетки.
 
Кафето причинява раздразнения
Чувствителните към кофеина могат да изпитат раздразнителност и безпокойство при високи дози. Химичният състав на кофеина прилича на аденозина - химикал, свързан със съня и отпускането на кръвоносните съдове. Кофеинът се свързва с рецепторите на аденозина и пречи на усвояването му, заради което активността на нервните клетки се увеличава, кръвоносните съдове се свиват и получавате ободрителния желан или нежелан ефект. Повече за кофеина може да прочетете в статията ни за енергийните напитки.

 
Кафето може да съдържа холестерол
Нефилтрираното кафе, като това, направено с френска преса или по турски, съдържа високи количества кафестол - съединение, което може да повиши нивата на LDL (лошия) холестерол. Пийте филтрирано кафе.

Другата седмица ще ви запознаем с няколко изследвания, касаещи ползите от приема на кафе преди тренировка. Можете да изпробвате и протеиновото кафе на Scitec. Дотогава - наздраве!

Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти с кофеин
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Изолатите са предпочитани заради факта, че не съдържат лактоза, мазнини, захари и се растварят лесно. Това, което куца при повечето такива протеини обаче е, че за да бъдат пречистени до такава степен, те губят доста от ценните си биологични съставки и аминокиселини. Тук идва различното от другите изолати и хидролизати. Platinum isolate supreme е с изключително богат амино профил, който може да разгледате тук. Доста любопитна съставка е съдържанието на какао!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com