сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Аюрведа наръчник за балансиран живот

Аюрведа наръчник за балансиран живот

Рутината – едно от най-важните неща за живот, изпълнен с щастие и блаженство. Вероятно неведнъж сте чували, че хората сме изключително подвластни на навиците си. Да, вярно е. Голяма част от нашето ежедневие, а и като цяло от живота ни, преминава в несъзнателни действия, или иначе казано – в навици. Има някои неща, които извършваме без да се замисляме, защото вече сме свикнали с тях и не ни е необходимо допълнително когнитивно усилие. Такива са, например, сутрешната ни рутина и малките ни ритуали (приготвянето на кафе или чай, привеждането на работното бюро във вид и т.н.).

Защо, обаче, подобен начин на живот е важен? След като е несъзнателно поведение, това не го ли прави опасно? Няма ли някакви минуси?

Както с всичко в живота, и тук има както черна, така и бяла страна. Да, от една страна рутината ни може да се определи като „живот на автопилот“, което не звучи много обещаващо. Това означава, че ние сме предали контрола над нещата в чужди ръце. В същото време обаче, същите тези ръце, които поемат юздите са нашето подсъзнателно, а то е много по-надеждно, отколкото си мислим!

Когато имаме стабилна и полезна рутина, ние може да насочим съзнанието си върху наистина важните неща, осигурявайки му необходимата почивка през останалото време. По този начин не само се чувстваме по-бодри и по-свежи, но и вземаме по-добри решения, справяме се със стреса по-добре и сме по-наясно с това, което се случва около нас.

Но какво ще стане ако скъсаме с идеята за рутината като „автопилот“? Какво ще стане ако въведем съзнателното в рутинното? Това е и тайната на Аюрведа – традиционната индийска медицина, която от хилядолетия насам използва холистични и естествени подходи, които помагат както на психическото, така и на физическото ни здраве.

В буквален превод от санскрит, Аюрведа означава „наука за живота“аюр (живот) и веда (наука). Аюрведа, в най-общия смисъл, засяга хармонията на природосъобразния начин на живот и съзнателния подход към тялото и разума, които според схващанията ѝ, са свързани.

В тази статия ще разгледаме няколко основни аюрведични практики, които да въведете в рутината си, с цел постигане на естествен баланс, добро здраве и по-съзнателен живот.

Бъдете по-търпеливи към себе сиЕдна от основните характеристики на съвременния живот е неговата скорост – всичко се движи с темпове, каквито не сме виждали досега. Макар и да живеем в динамична реалност, ние все още свикваме с нея. Бързата скорост на ежедневието ни предразполага към това да очакваме всичко да се случи на момента, като започнем от доставки на продукти и отговори на съобщения в мрежите за комуникация и стигнем до промените в нас самите и нашето израстване като личности.

Иска ни се всичко да е бързо – да се сдобием с всичко, което ни трябва и да постигнем мечтите си сега и нито миг по-късно. Разбира се, ако погледнем реалистично, това не е възможно. Досущ като виното, хубавите неща отнемат време, колкото и клиширано да звучи.

Често се случва да се самобичуваме и да не сме доволни от себе си, именно защото очакваме прекалено много, прекалено бързо. Един от основните принципи на Аюрведа е търпението, по-точно – търпението и спокойствието. Сигурно сте го чували хиляди пъти, но важното е движението, прогресът, действието, а не крайният резултат. Той ще дойде така или иначе, особено ако се движим към него, но в никакъв случай не бива да си го поставяме като цел, така само виждаме колко далеч сме от него, което може единствено да ни откаже и да ни накара да се обвиним. Затова затворете очи за момент и помислете върху това къде се намирате в живота си – вероятно правите всичко, на което сте способни и рано или късно, всичко, което желаете ще се появи. Само трябва да имате търпение!

Хранете се съзнателно и с намерениеСледвайки горната точка, начинът, по който се храним също е доста променен – ядем на крак, докато шофираме, докато говорим по телефона; хапваме пред телевизора, пред компютъра, в шумни и претъпкани заведения. Аюрведа казва следното: по-важно е как ядем, а не какво ядем.

Храненето може да бъде същинска медитация, особено когато ядем без да бързаме, без да се разсейваме и без да мислим за други неща. Погледнете върху яденето като момент, който е изцяло за вас, момент, в който можете да останете насаме със себе си и да се насладите на ястието пред вас.

Избягвайте бързото похапване, дайте си време и се насладете на храната. Ако имате любим човек, с когото да споделите тези мигове, още по-добре – оставете телефоните и се отдайте изцяло на момента. Също така, Аюрведа казва, че преяждането вреди изключително много на баланса в тялото, затова и най-заклетите нейни практиканти не ядят до насищане. Всъщност, древните спартанци, известни със своята военна и политическа мощ също са вярвали в идеята човек да не се храни, докато е сит. Според Аюрведа, източникът на всички болести е неправилното и нарушено храносмилане.

Изпробвайте го, ще се изненадате колко по-леки и свежи ще се чувствате, когато стомахът ви не е претъпкан! Отделно, малко известен факт е, че колкото повече дъвчете храната си, толкова повече щадите храносмилателната система и улеснявате работата ѝ.

Включете ритуали в рутината сиВече споменахме за това колко важна е рутината и как можем да добавим определени машинални дейности в нея, за да си помогнем. Възможностите тук са безброй и единствената граница е въображението ви!

Можете, например, да палите ароматна свещ или дифузер всеки път, когато се приберете вкъщи, за да се отпуснете по-лесно; всяка вечер, преди лягане, да отделяте десет минути за медитация или усамотение; сутрин, преди да излезете от вкъщи, да имате определен начин, по който протича сутрешната ви подготовка и т.н.

Идеята е, че тези моменти са изцяло за вас и за вашето лично благосъстояние. Когато знаете, че в определено време следва да ви се случи определено нещо, вие по-лесно се абстрахирате от всичко, което ви тревожи и се потапяте напълно в сегашно време – нещо, което Аюрведа поставя на пиедестал.

Ритуалът е нещо, което присъства в живота на хората от самото начало на света и неговото място днес е още по-необходимо. Помислете какво би ви свършило работа, какво би ви накарало да се почувствате по-добре и го въведете в рутината си. Особено важно е да практикувате неща, които работят за вас и ви помагат да живеете по-целеустремено и хармонично.

Слушайте тялото сиОставихме най-важният принцип на Аюрведа за накрая. Тялото ви (като тук имаме предвид по-скоро съвкупността от всичко, което ви изгражда като физическа и психическа личност) знае най-добре. Вслушвайки се в себе си, вие ще имате много повече контрол над това как се чувствате и как външният свят ви влияе.

Това може да означава да наблюдавате как отделни храни и напитки влияят на стомаха ви, как определени думи или действия ви карат да се чувствате, как някои решения, които взимате определят емоционалното ви състояние – примерите отново са хиляди.

Най-важното е да бъдете съзнателни и честни спрямо себе си. Много често се случва да не желаете нещо, например да излизате навън с определени хора, но въпреки това го правите, защото се чувствате задължени, или ви е страх да не пропуснете нещо. Аюрведа казва, че трябва да бъдете честни спрямо себе си и да слушате интуицията си – да можете да казвате „Не“, но и „Да“, когато обстоятелствата го изискват.

Опознавайки себе си, слушайки интуицията си внимателно, вие получавате достъп до мъдрост, която ви позволява да преминавате през живота безпроблемно, плавно и спокойно. Това води до по-съзнателен начин на живот – живот, който не е на автопилот, а е изпълнен с точно това, с което вие искате да бъде изпълнен. Вие сте капитанът на кораба и вие определяте неговата посока.


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Световната федерация по натурален бодибилдинг (WNBF) от скоро е разработила нова програма, при която всеки един производител на хранителни добавки може да предостави своите продукти за изследване, според което те да бъдат одобрени за използване в международни състезания. Всеки един продукт не бива да съдържа каквато и да било съставка от дългия списък със забранени субстанции (а повярвайте, той е адски огромен)."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com