сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Депресията – болест на цялото тяло

Депресията – болест на цялото тяло

С наближаването на зимата, есенните листа падат едно по едно. Денят става все по-кратък, слънцето все по-срамежливо, а настроението ни – все по-променливо. Много хора страдат от т. нар. сезонна депресия – състояние, което е причинено от рязката смяна на сезоните. Обикновено това се случва именно през зимата, тъй като прекарваме повече време вкъщи, изолирани от света и хората.

В тази статия ще разгледаме депресията цялостно, не само сезонната. Макар и да сме на предела между есента и зимата, депресията присъства в живота ни целогодишно.

За последната година, само на територията на САЩ, в депресия са изпаднали около 17 милиона човека. Това я прави едно от най-често срещаните болестни състояния не само в Америка, но и в света. От депресия страдат хора на всякаква възраст, като жените, които страдат от депресия са два пъти повече от мъжете.

Депресията е заболяване на целия организъм. Тя засяга както нашата физиология, така и физическото и психическото ни здраве. Начинът, по който тя засяга нервната система влияе на настроението ни, мислите ни и поведението ни. Също така, тя влияе на начина ни на хранене, съня и самочувствието ни. На последно място, депресията променя и начина, по който взаимодействаме със заобикалящия ни свят, както и мнението ни за околните.

Симптоми на депресияМоже би най-характерният симптом, който засяга страдащите от депресия е, че се отдръпват от обществото. Губят интерес към всичко, което ги заобикаля и престават да изпитват удоволствие от любимите си занимания.

Други симптоми на депресията са:

  • хронична умора
  • нарушения на съня
  • промени в апетита
  • болки в главата и гърба
  • храносмилателни проблеми
  • тревожност
  • раздразнителност
  • избухливост
  • загуба на интерес към любимите занимания
  • чувство за безполезност и неадекватност


Мнозина мислят за смърт и самоубийство. Светът им изглежда безрадостен, а времето тече бавно. Страдащият от депресия може да бъде хронично гневен и раздразнителен, тъжен и отчаян, или да не проявява никакви емоции. Някои хора се опитват да „отспят” депресията, или да не правят нищо, а само да се излежават.

Двете основни класификации на депресията са униполярна и биполярна.

Униполярните нарушения се характеризират с епизоди на депресия, които се повтарят поне няколко пъти в живота на болния. Биполярните обикновено започват като депресия, но постепенно се развиват и включват редуващи се депресивни и маниакални епизоди. Биполярната депресия е известна още като маниакално-депресивна психоза. В тази статия ще наблегнем на различните видове униполарна депресия.

Причини за депресияПричините за депресията не са напълно ясни, но са многобройни и разнообразни. Тя може да бъде причинена от напрежение, стрес, травмиращо събитие, нарушение на химичното равновесие в мозъка, заболяване на щитовидната жлеза, нарушено храносмилане, недостиг на хранителни вещества, лош хранителен режим, прекомерна употреба на захар, мононуклеоза, недосиг на движение, ендометриоза, физическо заболяване, или алергия.

Една от най-често срещаните причини за депресията е хранителната алергия. Такава е и хипогликемията (пониженото ниво на кръвна захар). Наследствеността е важен фактор за това заболяване. При 50% от страдащите от повтарящи се пристъпи на депресия, единият или и двамата родители също са имали депресия.

Каквито и да са факторите, отключили депресията, всичко започва с увреждането на частта от мозъка, която управлява настроението. Повечето хора са в състояние да се справят с ежедневния стрес, защото организмът им се приспособява към напрежението. Когато стресът стане прекалено голям за даден човек, или механизмите му за справяне откажат, някои от симптомите на депресията могат да се проявят.

Най-често срещаната депресия е хроничната. Обикновена тя протича по-леко и се нарича дистимия. Тя включва продължителни и/или повтарящи се депресивни симптоми, които не са непременно инвалидизиращи, но възпрепятстват нормалния живот и пречат на общуването. Учените са установили, че този вид депресия често е резултат от подсъзнателни, негативни мисловни навици.

Двойната депресия, пък, е разновидност на дистимията, при която страдащият от хронична депресия периодично има пристъпи на тежка депресия, след което се връща в „нормалното” си, по-леко депресивно състояние.

Причини за депресия – продължениеХраната също има силно въздействие върху функциите на мозъка. Неправилният хранителен режим, особено честото прибягване до нездравословна „бърза“ храна, е една от най-честите причини за депресия. Нивата на мозъчните вещества, наречени невротрансмитери, които управляват поведението ни, се контролират от храната, а невротрансмитерите са тясно свързани с настроението, най-вече допаминът, серотонинът и норепинефринът. Когато мозъкът произвежда серотонин, напрежението отслабва. Когато произвежда допамин и норепинефрин, мислим и действаме по-бързо и сме, като цяло, по-напрегнати.

На неврохимично и физиологично ниво, невротрансмитерите са изключително важни. Тези вещества пренасят импулсите между нервните клетки. Серотонинът, например, влияе на настроението, съня и апетита. Пониженото му ниво може да доведе до депресия, тревожност и нарушения на съня. Веществото, което преработва серотонина, е аминокиселината триптофан.

Поемането на триптофан повишава отделянето на серотонин от мозъка. Затова яденето на сложни въглехидрати (не прости като фруктоза, глюкоза и лактоза), повишаващи нивото на триптофан в мозъка (и следователно увеличаващи отделянето на серотонин) има успокояващо действие. От друга страна, богатите на белтъчини храни стимулират отделянето на допамин и норепинефрин.

Според Американското психиатрично дружество, 80-90 % от случаите на депресия могат да се излекуват успешно, но цели две трети от страдащите от депресия не получават необходимата им помощ. Мнозина не търсят лечение, защото се срамуват, или защото са обзети от летаргия и отчаяние. В много случаи хората с тежка депресия прибягват до помощ, едва когато се озоват пред срив, или когато попаднат в болница след опит за самоубийство (около 15 % от случаите на хронична депресия завършват със самоубийство). В тези моменти, подкрепата на близките и приятелите е решаваща.

Хранителни вещества, които помагат при депресияНезаменими мастни киселини – според указанията на опаковката, по време на хранене. Помагат предаването на нервните импулси. Необходими са за нормалното функциониране на мозъка.

5-HTP – 5-хидрокситриптофан. Според указанията на опаковката. Повишава отделянето на серотонин. Да не се взема паралелно с други антидепресанти.

L-тирозин – до 100 мг. на килограм телесно тегло. Взема се на гладно, заедно с 50 мг. витамин B6 и 100 мг. витамин C  за по добро усвояване. Облекчава стреса, като стимулира отделянето на адреналин. Освен това повишава нивото на допамина, който въздейства върху настроението. Внимание: не консумирайте L-тирозин, ако приемате МАО инхибитори.

S-аденозилметионин (SAME) – според указанията на опаковката. Действа като антидепресант.

L-таурин – според указанията на опаковката. Важен антиоксидант и имунорегулатор, необходим за активирането на белите кръвни клетки и за неврологичните функции.

Цинк – 50 мг. дневно. Установено е, че при страдащите от депресия, цинкът е в недостиг.

Холин и Инозитол – 100 мг. два пъти дневно. Важни за функционирането на мозъка и предаването на нервните импулси. Внимание: не консумирайте тези добавки, ако страдате от биполярна депресия.

Калций – от 1500 до 2000 мг. дневно – има успокояващ ефект. Необходим за правилното функциониране на нервната система.

Магнезий – 1000 мг. дневно – действа съвместно с калция.

Хром – 300 мкг. дневно – помага за мобилизирането на мазнините като източник на енергия.

Гама-аминомаслена киселина – 750 мг. дневно. За оптимални резултати приемайте и 200 мг. ниацинамин. Има успокояващ ефект, подобно на диазепама (валиум) и други транквилизатори.

Литий – Само и единствено по лекарско предписание – Микроелемент, използван за лечението на маниакално-депресивната психоза. Продава се само срещу рецепта.

Гинко билоба, сибирски женшен и жълт кантарион.

В заключениеАко страдате от депресия и не се чувствате способни да споделите с професионалист, споделете с най-близките си. Няма нищо срамно в това да потърсите помощ. Ако не ви се говори с психолози или психиатри, то поне признайте пред приятелите си.

Не сте сами! Можете да преборите депресията!
 

Сила БГ Тийм!
Препоръчваме ви:
119
.
00
лв.
205
.
00
лв.
3
.
70
лв.
80
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-01-09 | 20:05:34
някой си
Влияе върху начина ви на хранене и върху съня, самочувствието ви,.........ИЗБРОЕНИТЕ ТРИ НЕЩА НЕ СА ПОВЛИЯНИ В ПОСЛЕДСТВИЕ ОТ ДЕПРЕСИЯТА ,...АМИ СА ОСНОВНИ ФАКТОРИ НА НЕЙНИЯ ГЕНЕРАТОР ,......НАЙ-ВЕЧЕ КАЧЕСТВЕНОТО И ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ И САМОЧУВСТВИЕТО ,...ТЕЗИ ДВЕТЕ НЕЩА СА ОСНОВЕН ГЕНЕРАТОР НА ДОБРОТО НАСТРОЕНИЕ ,....ИЛИ СЪОТВЕТНО НА НЕГОВОТО РАЗВАЛЯНЕ,......ТОВА Е !!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Като се има предвид, че допреди забраната милиони хора по света са приемали продукти, съдържащи DMAA и данни за странични ефекти се появяват едва сега, то можем да заключим, че повечето хора могат да използват такива суплементи без основателно притеснение."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com