сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Депресията – болест на цялото тяло

Депресията – болест на цялото тяло

Всяка година от депресия заболяват около 17 милиона американци. Това я прави един от най-често срещаните здравни проблеми в САЩ. От нея страдат хора на всякаква възраст и два пъти повече жени, отколкото мъже. Депресията е заболяване на целия организъм – тя засяга тялото, нервната система, настроението, мислите и поведението.

Влияе върху начина ви на хранене и върху съня, самочувствието ви, реакциите и мненията ви за хората и нещата около вас. Симптомите могат да продължат седмици, месеци или години. Има много видове депресия, като симптомите варират по брой, острота и продължителност.

Характерното за страдащите от депресия е, че се отдръпват от обществото. Загубват интерес към всичко, което ги заобикаля, и не могат да изпитват удоволствие. Симптоми на депресията са хроничната умора, нарушенията на съня (безсъние или прекалено продължителен сън), промените в апетита, болки в главата и гърба, храносмилателни проблеми, тревожността, раздразнителността, избухливостта, загубата на интерес към любимите занимания, чувството за безполезност и неадекватност. Мнозина мислят за смърт и самоубийство. Светът им изглежда безрадостен, времето тече бавно. Страдащият от депресия може да бъде хронично гневен и раздразнителен, тъжен и отчаян, или да не проявява никакви емоции. Някои хора се опитват да „отспят” депресията, или да не правят нищо, а само да се излежават.Двете основни класификации на депресията са – униполярната и биполярната. Униполярните нарушения се характеризират с епизоди на депресия, които се повтарят поне няколко пъти в живота на болния. Биполярните обикновенно започват като депресия, но постепенно се развиват и включват редуващи се депресивни и маниакални епизоди. Поради това биполярната депресия е известна още като маниакално-депресивна психоза. Тази статия разглежда преди всичко различните видове униполарна депресия.

Причините за депресията не са напълно ясни, но вероятно са многобройни и разнообразни. Тя може да бъде отключена от напрежение, стрес, травмиращо събитие, нарушение на химичното равновесие в мозъка, заболяване на щитовидната жлеза, разстроено храносмилане, главоболие, недостиг на хранителни съставки, неподходящ хранителен режим, употреба на захар, мононуклеоза, недосиг на движение, ендометриоза, каквото и да е физическо заболяване или алергия. Една от най-често срещаните причини  на депресията е хранителната алергия. Такава е и хипогликимията (пониженото ниво на кръвна захар). Наследствеността е важен фактор за това заболяване. При 50% от страдащите от повтарящи се пристъпи на депресия единият или двамата родители също са имали депресия.

Каквито и да са факторите, отключили депресията, тя започва разстройството на тази част на мозъка, която управлява настроението. Повечето хора са в състояние да се справят с делничния стрес, организмът им се приспособява към напрежението. Когато стресът стане прекалено голям за даден човек или механизмите му за настройка не реагират, може да настъпи депресия.

Най-често стрещаната депресия е хронична, протича в лека форма и се нарича дистимия. Тя включва продължителни и/или повтарящи се депресивни симптоми, които не са непременно инвалидизиращи, но възпрепятстват нормалния живот на болния и му пречат да общува и да се радва на живота. Учените са установили, че този вид депресия често е резултат от (подсъзнателните) негативни мисловни навици. Двойната депресия е разновидност на дистимията, при която страдащият от хронична слаба депресия периодично има пристъпи на тежка депресия, след което се връща в „нормалното” си, леко депресивно състояние. Някой хора са по-епресирани в зимните месеци, когато дните са по-кратки и по-тъмни. Това състояние е познато като сезонно афективно разстройство (САР). Жените страдат от него по-често от мъжете. През зимата хора с такова разстройсво имат по-ниска енергия и пристъпи на тревожност, наддават на тегло поради апетита си за неподходящи храни, спят прекалено много и имат понижено либидо. Мнозина изпадат в депресия около новогодишните празници. Много от тях просто се поддават на тъжно настроение, някои действително страдат от сезонно афективно разстройство. По това време на годината честотата на самоубийствата е най-висока.Разберете повече за депресията, начините да се предпазим от нея, хранителните вещества които помагат за по-бързото възстановяване и още много полезни савети. в следващата статия.
Следва продължение ...

СИЛА БГ Тийм
Пребори Депресията с тези продукти:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-01-09 | 20:05:34
някой си
Влияе върху начина ви на хранене и върху съня, самочувствието ви,.........ИЗБРОЕНИТЕ ТРИ НЕЩА НЕ СА ПОВЛИЯНИ В ПОСЛЕДСТВИЕ ОТ ДЕПРЕСИЯТА ,...АМИ СА ОСНОВНИ ФАКТОРИ НА НЕЙНИЯ ГЕНЕРАТОР ,......НАЙ-ВЕЧЕ КАЧЕСТВЕНОТО И ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ И САМОЧУВСТВИЕТО ,...ТЕЗИ ДВЕТЕ НЕЩА СА ОСНОВЕН ГЕНЕРАТОР НА ДОБРОТО НАСТРОЕНИЕ ,....ИЛИ СЪОТВЕТНО НА НЕГОВОТО РАЗВАЛЯНЕ,......ТОВА Е !!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"За да се отървете от биреното коремче, трябва да повишите приема на протеини."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com