сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как да оцелеем в жегите?

Как да оцелеем в жегите?

Горещите дни изпълват мечтите ни в месеците преди лятото, но когато слънцето започне да жули високо в небето, на повечето от нас повече ни се иска да се скрием от него. Жегата е адски изтощителна – не само физически, но и психически. Главата ви буквално “пуши” от горещината, казва Нанси Молитър от Медицинското училище във Файнберг. Горещото и влажно време се свързва с наблюдаване на повишена агресия и влошено общо настроение. Причините са тривиалните последици, предизвикани от горещините – нарушен сън, дехидратация, затварянето вкъщи по време на най-тежките жеги. Всичко това въздейства зле на настроението ни и е много трудно да се “вкараме в пътя” чрез самоконтрол. 


 
Малък процент от хората (1-2%) отиват и отвъд нормалните за лятото смущения в настроението. При тях се наблюдава така нареченото сезонно-афектирано разстройство. За първи път случаят е засечен през 1984 година, а днес фигурира в списъците като разновидност на депресията. Проявява се в определени периоди от годината, свързани със смяната на сезоните. Основната хипотеза за причината е влиянието на светлината, и по-точно на липсата й, която нарушава биологичния ни ритъм. Според невролозите от Университета “Джон Хопкинс” нашите очи притежават специални фоторецептори, които следят количеството светлина. Те карат организма ни да отреагира по невизуален начин – тоест, чрез нарушения в настроението и темперамента.

Освен през зимата, хората със сезонно-афектирано разстройство понякога се чувстват изключително неспокойни и през лятото, защото тогава жегата и слънцето им идват в повече. Други симптоми са затруднено събуждане сутрин, неразположение сутрин, прекалено много сън и преяждане, включително и влечение към въглехидратите. Липсват енергия и концентрация, не ви е до социализиране. Всичко това се натрупва и причинява депресивни състояния.

 
Независимо дали се чувствате потиснати или не, за да оцелеете в жегите първото най-важно условие е да хидратирате своя организъм. Не става дума единствено да се наливате с охладена минерална вода, въпреки че и това има съществена роля. Необходимо е да консумирате плодове и зеленчуци с високо водно съдържание – диня, цитрусови плодове, праскови, краставици, домати. Пийте вода, преди да се храните – това едновременно ще ви хидратира и ще ви помогне да не преяждате. И не оставайте без вода навън – носете със себе си бутилка.И, каквото и да става, ако имате време да тренирате – не занемарявайте тренировките. Просто ги изнесете или рано сутрин, или вечер, когато слънцето е започнало да се скрива. 
 
Тренировките могат да ви окажат съществена подкрепа в борбата с умората и депресивните състояния. Проучванията сравняват ефекта от един час тренировка навън с този от два и половина часа светлотерапия на закрито. Всеизвестно е, че тренировките повишават синтеза и циркулирането на триптофана и серотонина в мозъка. Най-ефективни за целта са аеробните упражнения, но и фитнесът не е за подценяване – гледката на напомпаните ви от тежестите мускули в огледалото със сигурност ще ви зарадва. Оптималното време за упражнения за нетрениращи във фитнеса е 30 минути, които могат да бъдат и разделени през деня.

 
Разбира се, по пътя на упражненията стигаме и до суплементите. Ето кои продукти трябва да имате предвид, когато имате нужда от настроение и енергия.

 
 
Витамин D – когато вашето тяло е изложено на слънце, то започва да произвежда витамин D. Дефицитът му в организма води до умора и депресия. Най-добре го поемайте като част от мултивитамина ви.

 
 
Жълт кантарион – добре познат и проучен суплемент за лечение на депресивни състояния. Веществото хиперфорин в билката инхибира производството на 5-HT, допамин и норадреналин, налично е и разнообразие от различни флавоноиди и танини, които ще ви се отразят добре.

 
 
Мелатонин – естествен хормон, който регулира настроението. Промените в сезона влияят и върху нивото на мелатонина в тялото. Суплементирането с него помага преди всичко срещу инсомнията и други нарушения в съня. Мелатонинът също  продукт на аминокиселината триптофан. Когато е тъмно, суперахиазматичния нуклеус на мозъка изпраща сигнал на епифизната жлеза да започне да отделя мелатонин.

 
 
5-HTP – естествено произвеждана в тялото аминокиселина, която е прекурсор на серотонина и мелатонина от триптофана. 5-HTP суплементите са широко тествани и са доказали благоприятното си въздействие над серотониновите нива в организма.

 

Омега-3 мастни киселини – облекчават симптомите на депресията, изпълнявайки важна роля в развитието и функцията на централната нервна система. Потискат симптомите на депресията и предотвратяват изпадането в лошо настроение.Пожелаваме ви щастливо лято и чудесно настроение!

Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти за енергия и настроение
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Проблемът се състои в това, че по-голяма доза от 40гр. белтък на прием не може да бъде усвоена и излишният белтък бива изхвърлен чрез урината. Именно бромелаинът пречупва тази бариера при недостатъчна усвояемост на по-големи количества жизнено важни протеини, като създава предпоставки за сериозно мускулно нарастване."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com