сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Добрата и лошата болка

Добрата и лошата болка

"No pain, no gain." - фитнес мантрата, която и малките знаят. Тя се приписва на английският силовак Джеоф Капес. "Без болка няма постижения. Без болка няма слава." Благодарение на нея бодибилдърите стискат зъби и стоически понасят болката от свръхнатоварващата тренировка, защото тя ще им се отплати с мускулен растеж. Болката има конструктивно предназначение - предупредителен сигнал, означаващ, че за тялото ви има риск от нараняване ако продължите да правите това, което правите в дадения момент. Тя е нашият вътрешен механизъм за самозащита.

Джеоф Капес - "No pain, no gain."
 
Съществуват два вида болка: хронична и акутна. Акутната болка е моментната, която бързо отшумява и обикновено има лесна за посочване причина. Хроничната болка е такава, която продължава с месеци и дори години. Може да се дължи на заболяване или травма, а в някои случаи може да бъде невъзможна за диагностициране (вижте статията ни за фибромиалгията). Тази статия разглежда акутната болка, възникваща по време на тренировка, и някои способи за третирането й.
 
Високите постижения на човешката атлетичност обикновено се случват когато състезателят е извън своята "комфортна зона" и подлага на изпитание лимита на физиката си и своя праг на болката. Трябва да се научите да различавате "добрата" болка, която ще доведе до развитие на физиката и "лошата", която ще доведе до поражения. Различаването им е лесно. Закъсняващата мускулна треска, настъпваща няколко дни след добрата тренировка, е добра болка. Изгарящата болка по време на последните повторения в серията също е добра. Изпитвате я заедно с напомпването на мускулатурата и се чувствате доволни от себе си. Мускулите ви са живи и пълни с кръв и сила!Лошата болка ви кара да се чувствате по обратния начин  - слаби и немощни. Тя е остра, ограничаваща, принуждава ви да съкратите или прекратите тренировката, и има ужасния навик да продължава с дни. Със сигурност сте я изпитвали и със сигурност я ненавиждате. Затова трябва да се научите как да приемате добрата болка и да предотвратявате лошата.
 
Ако обичате да тренирате тежко или се готвите за състезания, светът на болката ви е добре познат - вие сте избрали да живеете в него. И все пак ви се иска да не ви боли чак толкова, ако може, нали? Любопитно, но едно проучване от 1999г. показва, че разтягането на мускулите не води до промяна в усещането за умора и силата на мускулната треска. По-добрият вариант е активното загряване, което да увеличи кръвопотока към мускулите и да ги прочисти от млечната киселина, същевременно доставяйки им хранителни вещества. Бягането и плуването са най-добрите варианти да подготвите мускулите за упражнения, а и да получите малко кардиоваскуларна тренировка.

Голяма част от това как възприемате болката се определя от вашата психика. Хората, отглеждани в различна среда, имат различни "стандарти" за болка. Това означава, че можете да промените начина си на мислене така, че да станете по-хладнокръвен към болежките. Изпробвайте релаксирането, медитацията и въображението. Дишайте дълбоко и бавно овладейте болката.
 

Много добро противодействие на болката чрез самата болка е заниманието с бойни изкуства. Те развиват дисциплина и устойчивост както във физиката, така и в психиката ви. След това ще можете да пренесете тази устойчивост и във фитнеса и да надминете досегашните си постижения. 
 
Природата също е измислила начини да облекчите и предотвратите болката. Омега-3 мастните киселини са прочути с противовъзпалителните си способности и други предимства за вашето здраве като ниско кръвно и холестерол, по-красива кожа и коса, по-добро настроение с подобрена концентрация и памет и по-балансирана кръвна захар. Освен във вид на суплемент, доставяйте си ги и чрез храната с ядки, семена, авокадо, ленено масло, риба.
 
Третирането с лед е номер от старата школа. Ако страдате от възпаление и подуване, например изкълчили сте ходилото си, сложете му лед. Затоплянето на проблемното място е противопоказно - това може да засили възпалението и да привлече кръвта към засегнатия район, което ще окаже болезнено напрежение над нервните окончания. Чак в последните етапи на възстановяването можете да изпробвате редуване на студ и топлина в кратки периоди. Това възвръща кръвния поток и пречиства от химикалите с възпалително въздействие.

 
Приключваме статията с основните принципи на предотвратяването на травми и болки. 
 
- Загрявайте правилно.
- Тренирайте с правилна форма.
- Тренирайте интелигентно и не се "изхвърляйте" с тежести над способностите ви.
- Ако се налага, помолете да ви пазят. И в най-враждебната зала ще се отзове някой!
 
Ако смятате, че имате точно определени слаби места във физиката си, по време на загряването обърнете им внимание и ги тренирайте с движения с лека тежест. Ротаторният маншон, задните рамене и средната част на гърба са места с малки мускули, но играещи важна стабилизираща роля в изпълнението на упражненията. Не бива да ги оставяте слаби, докато останалите ви мускули стават все по-здрави!

 
Сила БГ Тийм
Източник: Джош Хюет, muscle-munch.com
Топ продукти за възстановяне
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"UP е натурален сексуален стимулант за мъже и жени, чиято активна съставка е най-висококачественият екстракт от икариин, извлечен от растението Разгонен козел. Според легендата ефектите на Разгонения Козел били открити, когато китайски пастир забелязал повишено сексуално желание в стадото си щом животните се нахранели с листата на билката. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com