сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Медитация за психическа сила

Медитация за психическа сила

Ако ви попитаме какво точно е медитацията, повечето от вас вероятно ще се измайтапят с индусите, будистите, Далай Лама, шаолинските монаси или веселия чешит Коцето Калки. Екшъните, комедиите и документалните филми са наложили една почти пародийна представа за медитацията като нещо авангардно и куриозно, запазено за потайностите на Индийския и Азиатския свят, от които ние, европейците, сме толкова далеч.

Всъщност медитацията изобщо не е някакъв тайнствен ритуал за белобради гурута, които седят на свещи и си мърморят неразбираеми мантри, докато изпаднат в транс и се прегърнат с майката Земя, или нещо такова. Напротив, тя е достъпна за всеки, и иска от вас само три неща: 20 минути свободно време, седене с изправен гръб и покой.

Според фитнес експертът с влечение към мисълта Рафи Бар-Лев, медитацията има няколко допирни точки с бодибилдинга, за които ще ви е интересно да научите:

Медитацията допълва ежедневието ви. Също като фитнеса, тя се превръща в мотивираща част от живота ви. И двете ви дават енергия, самодисциплина и здрава основа, на която да правите своите крачки към успеха във всичко останало.

Няма “правилен начин” за изпълнение. Всеки медитира по различен начин, точно както всеки тренира различно. Някои залагат на упражнения с телесна маса, други обичат да се потят над големите тежести, трети тренират просто за да изглеждат добре в събота вечер, и така нататък. Единственото, което има значение, е вашата полза от всичко това.

Подобряват сърдечния ви ритъм. Медитацията успокоява и понижава сърдечния ритъм. Фитнесът прави същото – когато сте в добра спортна форма, обикновено имате ниска сърдечна честота през деня. Естествено, причините за този ефекти са много различни във фитнеса и медитацията, но интересното е, че и двете действат успокояващо.

Правите ги за себе си. Фитнесът може да е съревнование, но никой не ви принуждава да се състезавате. Както и медитацията, вие го правите за да си помогнете, да се подобрите, но не задължително за да станете “по-добър” от другите.

Твърде малко хора се занимават. Медитацията и фитнеса са отлични начини да се фокусираме върху себе си, да се откъснем от забързания ритъм на дните си и да си наложим добри и здравословни навици, да бъдем по-силни физически, но и психически. И, за съжаление, все още не ги правят достатъчно хора.

Можете да получите “просветление”. Не, не става дума за това да ви докосне всемогъщия творец-създател на Вселената и да разберете смисъла на съществуването. Вместо това си спомнете за последната ви наистина добра тренировка в залата. Не се ли почувствахте божествено, когато изведнъж, незнайно откъде ви дойде силата да избутате онези  последни 2-3 повторения? Това е ефектът от повишения приток на ендорфини към мозъка. Медитацията също води до подобно състояние, благодарение на спокойствието и релакса.Съчетават се със мислене. Кардиото или неинтензивните упражнения ви освобождават доста голям прозорец от време да си помислите над нещата от живота. Медитацията ви позволява на спокойствие да помислите над това какво е наред, какво не е наред и какво бихте искали да промените.

Упражненията и медитацията са различни неща, но много си приличат. Това е и причината хората, които се занимават с източни практики да наблягат солидно и на тренировките.


Как да медитираме?

1. Седнете.
Намерете място, където можете да поседите удобно и необезпокоявано 20 минути.

Важно е да седите с изправен гръб. Можете да си помогнете за това с възглавничка, на която да се опрете. Можете да си помогнете и с други аксесоари като специални възглавнички, килимчета, свещи, но те изобщо не са решаващ фактор в медитацията.

2. Нагласете си таймер. Защото понякога, медитирайки, започвате да си търсите причина да станете и да направите нещо друго – например да проверите времето. Докато медитирате може да изгубите точна представа за времето и да си помислите, че 20-те минути отдавна са минали, докато всъщност са изтекли едва 1-2 минути. Затова си нагласете таймера за 20 минути и забравете изобщо за времето.

3. Дишайте. Дишането е уникална функция на организма, която едновременно е автоматична и контролирана от нас. То е начинът да комуникираме с него – когато дишаме бавно, телата ни се отпускат. Докато седите, обръщайте най-много внимание на дишането ви – вдишване, издишване и мъничката пауза през тях. Дишайте естествено и дълбоко, но имайте съзнанието, че го правите. Това е единствената ви задача по време на медитацията – да следите дишането си. Ако мислите ви започнат да поемат в други посоки, просто ги насочете към него.Една от заблудите за медитацията е, че не бива изобщо да мислите за каквото и да било, което е невъзможно. Това, което не бива да правите, е да си взаимодействате с мислите и да не им се поддавате. Не се вслушвайте във вътрешните си гласове, които ви карат да прекъснете медитацията поради някаква тривиална причина. Просто се отпуснете. И не забравяйте да медитирате всеки ден.

Надяваме се, че и вие ще усетите ползите от тази древна практика.

Сила БГ Тийм

Продукти за фокус и концентрация
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Рефлексотерапевтите смятат, че има определени точки на стъпалата ни, свързани с всеки един от важните органи. Обработвайки чрез лек натиск тези точки, те повлияват на различни проблемни зони в човешкото тяло. Подложките за крака Кенрико използват същата презумция, но елиминират нуждата от специалист или терапевт. Създателите на детокс терапията за крака смятат, че токсините могат да бъдат извличани от порите на стъпалата ни. За целта се използват два метода: Детокс вана за крака и Детокс подложки."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com