сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Избегнете 8 от най-честите грешки при клек

Избегнете 8 от най-честите грешки при клек

Клекът е едно от основните упражнения за крака. Той формира едновременно издръжливост, сила, размери и плътност. За да постигнете този ефект е необходимо да знаете как да го изпълнявате точно. Не пожелаваме на никой да свикне с неправилната форма. За целта (правилна техника на клека) в статията ще ви посочим какво не трябва да правите, докато го изпълнявате.
 
1. Неправилно положение на стъпалата
 
Ако стъпалата са твърде близо едно до друго това затруднява задната група на бедрото и глутеусите да се включват в помощ на квадрицепса (четириглавия бедрен мускул). Ако искаме да ги използваме, стъпалата трябва да са разположени по-широко.
 
2. Петите се повдигат от пода
 
Причина за това са стегнатите мускули на прасците. Много би помогнало поставянето на подложка под петите за коригиране на този проблем. Разтягайте празците, за да изчезне този проблем с времето.


 
3. Коленете отиват твърде напред
 
Ако коленете се изнесат пред нивото на пръстите при една по-натоварена щанга, натоварването на коленете може да стане опасно. Практикувайте клек с приспособления като лежанка и стол, за да се научите да държите тазобедрените стави назад.
 
4. Спиране преди бедрата да станат успоредни на пода
 
Това намалява възможността за бързо развитие на бедрените мускули. За да получите колкото се може повече мускули от клека, трябва да имате помощник, който да ви гледа отстрани и да ви подсказва кога бедрата ви са успоредни на пода, докато се научите да ги чувствате.
 
5. Твърде голям наклон на тялото напред при движението надолу
 
Това обикновено е белег на слаб кръст. Тренирайте кръста с гръбни екстензии и с наклони напред с щанга зад врата (така нареченото упражнение "Добро утро").
 
6. Неправилно разполагане на щангата
 
Поставянето на лоста високо върху трапецовидните мускули натоварва повече долната част на гърба и вдига нагоре центъра на тежестта. Свалянето на лоста твърде ниско води до по-голям наклон напред. 


 
7. Неправилно положение на главата
 
Ако гледате твърде високо ще загубите равновесие, ако гледате ниско - ще се изгърбвате. Дръжте погледа насочен право напред.
 
8. Неправилно дишане
 
Вдишване при клек надолу и издишване при изправяне не е най-доброто при тежки натоварвания, независимо от това какво ще ви кажат треньори и специалисти. Трябва да вдишате и да задържите дишането, както при клек, така и след това - при изправянето и да издишате, когато стигнете върха. Като задържите белите дробове пълни с въздух, вие повишавате налягането отвътре върху гърдите и коремната кухина, които поддържат гръбначния стълб за по-голяма сила.

СИЛА БГ Тийм
Топ продукти за сила и издръжливост
36
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Scitec подготвят още едно ново попълнение към масивния си каталог! Ако познавате марката, сигурно се чудите какво би могло да им липсва. В момента се оформя нова ниша на пазара на хранителните добавки – тази на мини-протеиновите барове. Scitec са първият производител, който ще се опита да я завземе. Easy Protein е само 15 грама, като 4 грама от тях са протеиново съдържание. Идеята е, че можете да си “папкате” миниатюрните барчета по всяко време, когато пожелаете. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com