сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как да тренираме ако носим високи токчета?

Как да тренираме ако носим високи токчета?

Ето, че отново стана време за статия, посветена специално на дамите (не дискриминираме, не ни разбирайте погрешно) и тяхното физическо здраве. Днес ще си поговорим малко за обувките с високи токчета и за тяхното въздействие върху тялото.

Обувките на висок ток са незаменима част от гардероба на всяка дама. Разбира се, има много спортни мацки, които се кълнат, че за нищо на света не биха си причинили подобни неудобство и дискомфорт. За останалите обаче, нищо не подчертава сексапила им като добрите стари high heels.

Освен че изглеждат страхотно, допълват (а понякога дори заемат централно място) всеки тоалет по свой собствен начин и заявяват модните и стилови предпочитания на носещия ги, обувките на висок ток променят и фигурата – карат краката да изглеждат по-дълги и по-стройни, повдигат бедрата и акцентират любимия на цвял свят глутеус максимус и дори изграждат мускулатурата на прасците.С две думи, тук не става въпрос за обикновена обувка. Става въпрос за много, много повече!
Не можем да си кривим душата – обожаваме високи токчета. Държим да кажем, че това не е само мъжко мнение, напротив, даже обратното е още по-вярно! Въпреки това не можем да отречем, че постоянното им носене може да доведе до неприятни последици, особено ако токът е екстремно висок, тоест около 9-10 см. и повече.

Някои от въпросните проблеми са:

 • Промяна в походката
 • Болка в коленете
 • Болка в таза
 • Болка в кръста
 • Болки в глезена
 • Съкратено ахилесово сухожилие
 • Видоизменяне на мускулите на прасците
 • Мазоли (на стъпалата)
 • Буниони (на стъпалата)
 • Неврома на Мортън
 • Плантарен фасциит


Затова ще разгледаме различните начини, по които да се подготвите за интензивно носене на високи токчета (понякога се налага, какво да правим...) и няколко стречинг техники, които да приложите щом събуете обувките в края на деня и почувствате свободата!

На първо място – фитнесДвете най-важни неща, които със сигурност трябва да правите, ако искате животът на висок ток да не се превърне в живот на високо напрежение, са да тренирате прасците си и да поддържате баланса си.

Тренирайте прасците си всеки втори път, когато тренирате долно тяло. Ако сметнете, че това не е достатъчно, може и да включвате по 1-2, максимум 3 упражнения всяка тренировка.

Подходящи упражнения са:

 • Повдигане на пръсти от седеж – независимо дали използвате машина или щанга.
 • Повдигане на пръсти на лег преса – тук е важно петите да останат във въздуха.
 • Повдигане на пръсти със свободни тежести – можете да използвате пудовки, дъмбели, или просто телесно тегло.


Правете по 3 серии с по 8-12 повторения. Ако използвате телесно тегло, правете по 30 повторения. Най-важното правило при трениране на прасците е да обръщате повече внимание на ексцентричната част от движението, тоест отпускането. Отпускайте бавно и свивайте експлозивно – по този начин натоварването е най-голямо и съответно – мускулният растеж е най-бърз. Силните прасци ще ви помогнат да ходите на токчета уверено и с лекота.

Относно баланса – най-лесните и достъпни упражнения, които можете да правите са: ходене, колоездене и изкачване на стълби. Друг идеален вариант е практикуването на йога, тай чи, или пилатес, които комбинират движения, изискващи баланс и координация.Бонус съвет от Сила БГ: Опитвайте се да ходите боси по-често. Точно така, изцяло боси. Започнете постепенно: между 10 и 15 минути върху меки повърхности като трева и пясък, като поетапно се престрашавайте и стъпвайте върху асфалт и чакъл.

По този начин вие не само се свързвате по-добре с природата, но и заздравявате мускулите на стъпалата си. Заради постоянното носене на обувки, част от които са изключително високи или с дебели подметки, стъпалата ни привикват и губят част от естествените си способности. Освен това, ще помогнете и на глезените си да „влязат в играта“ по-осезаемо и да изпълняват задачите си.

Наскоро споделихме всичко, което трябва да знаете за ходенето на бос крак в специална Instagram публикация. Цъкнете тук, за да я прочетете и да ни последвате за още интересни факти и полезна информация!

За да ходите на токчета като никога преди и да обръщате поглед след поглед, обърнете внимание на стъпалата и прасците си – колкото по-силни и по-подвижни, толкова по-леко и безпроблемно ще усетите ходенето на висок ток!

На второ място – стречинг (или разтягане)Дълъг ден. Хаос навсякъде. Скачате от среща в среща, от стая в стая. Кафето не спира да е до вас, с вас, още малко и ще се озове върху вас. След това един час прави в градския. После пеша от спирката до вкъщи. Краката ви едвам издържат вече. Иска ви се да не бяхте на токчета. Със сигурност настроението ви не е от най-цветните и последното нещо, което искате да ви се случи е да се изкачвате по стълбите до вкъщи. Уви, асансьорът не работи (законът на Мърфи, дами и господа) и сега ще трябва да ходите пеша до 7-мия етаж.

Разбира се, шансовете да прокълнете целия свят и безсмислието на ежедневието са големи, но още по-големи са шансовете да се тръшнете, да се събуете и да изкачите стълбите боси. Но почакайте! Преди да захвърлите обувките в ъгъла на коридора, помислете какво ви чака – топъл душ, релакс на дивана иии. стречинг!

Да, тайната е в разтягането, особено след дълъг и изтощителен ден на висок ток. Ето някои от най-добрите разтягания, които да изпробвате веднага щом имате шанс:

Търкаляне на топка

Това упражнение е за облекчаване на болката и дискомфорта. Грабнете малка топка, например такава за тенис или голф и я сложете под „арката“ на стъпалото си. Търкаляйки я напред-назад, оказвайки лек натиск, направете 20 повторения на всяко стъпало.

Кракостискане?

Това упражнение е за разтягане на малките мускули в стъпалото с цел тяхното укрепване. Казва се така, защото е необходимо да преплетете пръстите на краката си с тези на ръцете си. Щом сте готови, въртете стъпалото си в посока на часовниковата стрелка, задържайки за няколко секунди във всяка една позиция. След това сменете посоката. Правете около 15 повторения.

Повдигания на петите

Това упражнение е перфектен начин да премахнете дискомфорта и да се почувствате по-добре за отрицателно време. Застанете с крака на ширина на раменете и се хванете за нещо стабилно (може и да се подпрете на стената). Повдигайте петите си сякаш правите упражнения за прасец, но се фокусирайте върху разтягането. Задръжте преди да спуснете петите си и правете по 15 повторения.

В заключениеВ крайна сметка, ако всичко това ви се струва като загуба на време или нещо досадно, което по-скоро бихте правили само и единствено от скука, то съветът, който бихме ви дали е просто да не носите обувки на висок ток!

Или поне да компенсирате времето, в което носите такива обувки със същото време, прекарано на бос крак, или в обувки с равни (и ниски) подметки. А ако все пак постоянно се налага да носите токчета, то изберете по-ниски, защото колкото по-ниски са, толкова по-малко центърът на тялото ви се изменя и толкова по-малко е натоварването върху ставите!


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Много упражнения за трицепс с гирички изискват дъмбел във всяка ръка, с някои упражнения можете да работите и с двата трицепса едновременно само с една тежест."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com