сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Чийт менюто - не враг, а необходимост!

Чийт менюто - не враг, а необходимост!

Знаем, че храненето само по себе си представлява цяла наука, при това далеч не от най-простите. Ако не сте професионален спортист или бодибилдър, тогава никой няма право да ви обвинява за това, че имате някои заблуди относно правилното хранене. 

Първа заблуда – понятието за диета
Един ден ставате от сън, поглеждате се в огледалото и след поредния път, в който образът отсреща не отговаря на високите ви критерии за атлетичност решавате, че от днес ще започнете онази диета, за която четохте преди няколко седмици. Знаете ли, че масово установеното възприятие за “диета” като синоним на “хранителен режим за отслабване/възстановяване/качване” е грешно?  Истината е, че всеки е на диета. Някои хора го “карат” на диета от пици, дюнери и вафли. Нашата диета пък е изградена от храни с високи хранителни стойности. Затова понятието “чисто хранене” в случая е много по-подходящо.

Втора заблуда – нездравословните храни са забранени
Широко разпространена е заблудата, че когато преминете към чисто хранене, яденето на нездравословни храни е абсолютно противопоказно и забранено. Според популярният в интернет бодибилдър Scooby, това се определя от вашите цели. 
Ако искате да натрупате мускули и сила, най-после да премахнете мазнините от корема или просто да поддържате текущото състояние на физиката ви, тогава нямате нужда от стриктен хранителен режим. Просто яжте разумно и с мярка, не прекалявайте с вредните храни и заместете пържените картофи с печени, а палачинките на закуска – с купа овесени ядки. Същевременно поемайте и 3-6 дози протеин дневно, за да растете и да се възстановявате.

Ако сте професионален бодибилдър, готвещ се за състезание, или сте изключително амбициран фитнес маниак, който иска да се превърне в такъв; ако целта ви е да горите мазнини и същевременно да качвате мускули, или бързо да се изчистите от мазнините, запазвайки развитата мускулатура, тогава вашият хранителен режим трябва да е стриктен и качеството на всяка една калория е от значение!

Но нима всеки има желязната воля целогодишно да се ограничава само до задушени зеленчуци, печено пиле и кафяв ориз?! Колкото и да са вкусни здравословните храни, в един момент със сигурност ще ви се прииска да хапнете нещо различно. И ако не знаете как трябва да подходите към отклоняванията от стриктното хранене, като нищо отново ще започнете да ядете каквото си поискате и ще унищожите постигнатото с толкова труд и лишения. За да не се стига до това, трябва от време на време да "разпускате" с любимите ви висококалорични лакомства и гозби. Но "от време на време" не означава “всеки ден”. Добре дошли в света на чийт менюто!

Какво е “чийт меню”?
Чийт менюто е официалното ви пълномощие за едно до три нездравословни яденета в седмицата. Целта на това е да ви предпази да не “откачите” от ограниченията на еднообразната и стриктна диета. Същността му е съвсем проста – избирате си ден от седмицата, през който ще хапнете един път, но само един път нещо различно, което много ви се е прияло напоследък. 
 
Кои са двете най-важни правила за чийт менюто? Първо, то не е повод да се тъпчете като попски син на Задушница. Например, не можете да изядете две пици с 3-4 литра бира, но можете да хапнете малка пица с 1-2 бирички. Второ, то трябва да бъде планирано по график. Идеята е, че се храните стриктно, докато дойде реда на чийт менюто, вместо минавайки покрай дюнерджийницата, спонтанно да си купите дюнер XXXL и да го наречете “чийт меню”.
 
Друго важно правило е, че вие трябва да хапвате нещо различно веднъж в седмицата, дори да не чувствате, че имате нужда. Причината отново е психологическа. Повечето хора се чувстват силно мотивирани през първата седмица от диетата и не хапват нищо нездравословно. Втората седмица също успяват да се въздържат. Но през третата седмица вече не могат да устоят на насъбралото се в тях желание да хапнат нещо, което им липсва и преяждат, унищожавайки седмици напредък в диетата (и залата, ако тренирате).

За да не допускате това да се случи с вас, включете чийт менюто като неотложен компонент във вашата диета. То трябва да присъства най-малко един път и не повече от три пъти седмично. Добра идея е да започнете с три "чийтърски" хранения седмично, защото тогава ще се почувствате все едно прекалявате и съзнателно ще пожелаете да ограничите нездравословните хранения. Може би звучи малко мазохистично, но това е начинът да надхитрите самите себе си!

И още нещо – чийт менюто трябва да е пълноценно хранене. Какво имаме предвид? Не бива плахо да отхапвате половин бисквитка, съкрушени от мисълта, че се поддавате на слабостите си. Това само ще ви накара да искате повече, което пък ще доведе до фрустриране и опасност от прекаляване. Затова яжте спокойно и се насладете на чийт менюто - то е преди всичко за това.

Още полезна информация
Според фитнес специалистът Алън Арагон, най-доброто време за чийт меню е след тренировка. Така ще увеличите вероятността въглехидратите и останалите му хранителни стойности да бъдат усвоени от мускулите, вместо да бъдат складирани като мазнини. 

Друга добра идея е да планирате чийт менютата спрямо социалния ви живот. Вечер в пицарията с приятели е чудесен повод да направите необходимото разпускане от ограниченията на диетата. С мярка, естествено.


Финални думи
Ако имате чувството, че нещо липсва в хранителния ви режим, най-вероятно то  е именно чийт менюто. Надяваме се да извлечете повече ползи от здравословното хранене, като го балансирате с любимите си храни, от които за съжаление трябва да се лишавате през 90% от времето.

Сила БГ Тийм

Източници: Scooby's Workshop | bodybuilding.com
Снимка в началото: freedigitalphotos.net
Препоръчани карб и фет-блокери
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Muscle Pharm определено разширяват каталога си в посока повече разнообразие за не толкова стриктно трениращите. Превръщането им от "компанията на атлетите" в "компанията на народа" е необходим и разумен бизнес ход, от който ще спечелим по-голям избор на суплементи."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com