сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Колаген – какво е това?

Колаген – какво е това?

Колаген - Може да го разпознаете като съставка на любимия лосион за тяло или може би сте забелязали, че присъства в редица хранителни добавки или лекарства?

Какво всъщност е колагена и как бихте могли да го включите във всекидневието си?

Колагенът е най-богатия протеин в тялото ни, особено колаген тип 1.Намира се в мускулите, костите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилията. Това помага да се придаде сила и еластичност на кожата, заедно с подмяна на мъртвите клетки, намиращи се в нея. Що се отнася до нашите стави и сухожилия, най-просто казано, това е "лепилото", което подпомага „залепването” на всички кости.

Производството на колаген в нашето тялостава по естествен начин и за съжаление се забавя с възрастта. Друг причинител за намаленото производство на колаген в тялотото, е нездравословния начин на живот – приемането на твърде много захар, тютюнпушене и постоянно излагане на слънце.Топ 6 ползи от колагена

1. Подобрява здравето на кожата и косата

С напредването на възрастта производството на колаген намалява - това се случва, дори докато четете тази статия!Ще забележите това физически: по-увиснала кожа, повече бръчки и по-малко еластичност. Увеличаването нивата на колаген може да помогне на кожата ви да изглежда по-плътна, да увеличи гладкостта и да помогне на клетките на кожата да се регенерират по нормален начин.

Колагенът също така намалява целулита и стриите, които „мъчат” толкова жени по света. Когато кожата губи еластичносттаси в резултат на намален колаген, има и друг страничен ефект: по-видим целулит.Тъй като кожата става по-отпусната, целулитът става по-очевиден - вече не крие какво се случва под повърхността.

2. Намалява болките и дегенерацията на ставите

Чувствали ли сте някога, че имате скованост в костите и ставите? А случвало ли ви се е да се сковете от болка? Със сигурност, поне веднъж – признайте си! Да, това със сигурност може да е сигнал, че страдате от липса на колаген. Това е така, защото при загубата на колаген сухожилията ни започват да се движат по-трудно и загубват лекотата в движението – а всичко това може да доведе и до скованост и подуване!


 
Със своята гелообразна структура, която покрива и държи костите ни „заедно”, колагенът ни позволява да се движим без болка.

Веднага ще направим аналог с пантите на вратата – когато не е намазана, тя започва да скърца и скоро може да имате нужда от нова врата!
Колагенът е съставката, която подпомага движението и го прави гладко, лесно и намалява болката!3. Забързва метаболизма, подпомага покачването на мускулна маса и енергийната продукция

Повишения прием на колаген може да спомогне за забързване на метаболизма ви чрез добавяне на чиста мускулна маса и подпомагане при преобразуването на основните хранителни вещества.Една от най-важните роли на глицина е, че спомага за образуването на мускулна тъкан чрез превръщане на глюкозата в енергия, която захранва мускулните клетки.

И помнете, че запазването на мускулната маса е от решаващо значение с възрастта, тъй като помага за поддържането на здравето на костите и изгаря повече калории!

Когато редовно приемате колаген, можете да повишите и от консумацията на витамин С, за да сте сигурни, че тялото ви може да превърне колагена в използваем протеин.

И това далеч не е всичко, което глицинът може да направи за вашия метаболизъм!
Изследванията показват, че глицинът също има важна роля за функциите на храносмилателната система и централната нервна система, които играят важна роля за поддържането на здраво тяло.

Глицинът изглежда спомага за забавянето на ефектите от стареенето чрез подобряване на използването на антиоксиданти от организма - и се използва в процеса на изграждане на здрави клетки от ДНК и РНК.Освен това е установено, че аргининът повишава способността на организма да произвежда протеини от други аминокиселини, което е важно за възстановяване на мускулната тъкан, заздравяване на рани, загуба на тъкани, повишаване на метаболизма и подпомагане на правилния растеж и развитие.

4. Укрепва ноктите, косата и зъбите

Със сигурност някога сте се плашили за състоянието на ноктите, косата или кожата си!

Е, липсата на колаген може да бъде виновна. Колагенният протеин е градивен елемент на ноктите, косата и зъбите. Добавянето на колаген в режима на хранене може да ви помогне да запазите ноктите си силни.

5. Подобрява здравето на черния дроб

Ако искате да детоксирате тялото си от вредни вещества, да подобрите притока на кръв и да запазите сърцето си здраво, колагенът е изключително полезен!

Това е така, защото глицинът помага да се сведат до минимум уврежданията на черния дроб, когато той абсорбира чужди вещества, токсини или алкохол, които не трябва да преминават през него.

6. Действа в подкрепа на сърцето

Аминокиселината пролин помага на стените на артериите да освободят натрупването на мазнини в кръвта, да намалят мастната тъкан и да сведат до минимум натрупването на мазнини.Пролинът е необходим за възстановяване на тъканите в ставите и артериите, както и за контролиране на кръвното налягане. Като част от колагена, открит в ставите, той буферира тялото ни от въздействието на шок или стрес. Също така е свързано с предотвратяването на артериосклероза (втвърдяване на артериите), тъй като помага на нашите артерии да останат без опасни плаки.

В допълнение, аргинин помага при производството на азотен оксид, което позволява по-добра вазодилатация - което означава разширяване на артериите и отпускане на мускулни клетки и кръвоносни съдове, което позволява по-добро кръвообращение!

Какво представлява колагенът - видове и източници.

Малко известен факт е, че в човешкото тяло има най-малко 16 различни вида колаген. Те включват колаген тип 1, 2, 3, 5 и 10. Обаче, по-голямата част от колагена - между 80% и 90% - се състои от типове 1, 2 и 3.

Колаген тип 1 специално съставлява почти 90% доставянето на тялото според някои констатации.  Съществуват също и различни видове колаген, открити в определени храни или използвани за създаване на колагенови продукти или хранителни добавки.Ето преглед на различните видове колаген, източници на колаген и техните основни предимства:

Тип 1: Това е най-разпространеният и почти смятан за най-силния тип колаген, открит в човешкото тяло. Той се състои от еозинофилни влакна, които образуват части от тялото, включително сухожилия, лигаменти, органи и кожа (дермис).

Колаген тип 1 също помага за образуването на кости и може да се намери в стомашно-чревния тракт. Той е много важен за заздравяването на рани, което дава на кожата еластичното качество и придържа тъканта, така че да не се разкъсва.

Тип 2: Колаген тип 2 помага предимно да се изгради хрущял, който се намира в съединителната тъкан. Здравето на нашите стави зависи от хрущяла, произведен от колаген тип 2, поради което е полезно за предотвратяване на свързаната с възрастта ставна болка или различни симптоми на артрит.

Тип 3: Колаген тип 3 е направен от ретикулярни влакна и основен компонент на извънклетъчната матрица, която съставлява нашите органи и кожа. Обикновено се среща с тип 1 и помага на кожата да е еластична и здрава.

Той също така образува кръвоносни съдове и тъкани в сърцето. Поради тези причини недостигът на колаген тип 3 е свързан с по-висок риск за разрушени кръвоносни съдове.

Тип 4: Колагенът тип 4 има важна задача да формира основен тънък пласт, който се намира в ендотелните клетки, които образуват тъкани. Те обграждат органите и мускулите.  

Тип 5: Този вид колаген е необходим за изграждането повърхността на клетките, както и космите и косата, открити в женските плаценти (орган, който се развива в матката по време на бременност, осигурява кислород и хранителни вещества на растящото бебе и премахва вредните отпадъци).Тип 10: Колаген тип 10 помага при ново образуване на кости и ставен хрущял. Той участва в процеса на ендохондрална осификация, което  всъщност е начинът, по който се създава костната тъкан при бозайниците. Установено е, че е от полза за излекуване на костна фрактура и възстановяване на синовиални стави.Колагенни факти за храненето

Колагенът често се нарича "комплексен протеин", което не е изненадващо, като се има предвид, че той съдържа 19 различни вида аминокиселини. Те включват комбинация от неесенциални (наричани условни) и съществени аминокиселини. Колагенът е особено добър начин да получите повече условни аминокиселини, като аргинин, глутамин, глицин и пролин.Колагенът се състои от три вериги, обвити заедно в тънка спирала. Всяка верига съдържа средн над 1400 аминокиселини!

Най-високите проценти на аминокиселините, открити в колагена, заедно с някои от основните им предимства, включват:

Пролин: Пролин съставлява почти 15% от колагена. Пролин и глицинът, по-специално, играят основна роля в осигуряването на гладкото функциониране на тялото ви. Пролин помага за защита на целостта на кръвоносните съдове, подобрява здравето на ставите и има различни сърдечно-съдови ползи.Глицин: Около една трета от протеина, открит в колагена, е глицин. Макар че по размер е най-малката аминокиселина, глицинът има големи ефекти. За да се гарантира, че нашите клетки функционират правилно, глицинът помага за изграждането на здрави нишки на ДНК. Също така е една от трите аминокиселини, които образуват креатин, който стимулира растежа на мускулите и увеличава производството на енергия по време на тренировки.Глутамин: Смята се, че е една от най-важните и изобилни аминокиселини в организма, глутаминът, се създава в нашите мускули, а също така се получава от хранителни източници. Изследванията показват, че глутаминът има предимства за предотвратяване на тревожност, напрежение, нарушения на съня / безсъние, липса на концентрация, лошо храносмилане, отслабена имунна система и липса на енергия.


Аргинин: Аргинин (често наричан обикновено L-аргинин) се разгражда в азотния оксид в тялото, което е важно съединение за здравето на артериите и сърцето. Аргинин също е доказано, че подобрява кръвообращението, подпомага укрепването на имунната система и оказва положително влияние върху мъжкото либидо.


 
Предлагаме ти 5 продукта, благодарение на които ще си набавиш необходимите дози колаген – ще имаш здрави коса, кожа и нокти и ще се радваш на движението в ставите, костите и сухожилията!

Helix - Colag +Colag+ oт Helix e ĸoмплeĸcнa aĸтивнa фopмyлa - изĸлючитeлнo пpeпopъчитeлнa зa xopaтa, ĸoитo имaт пpoблeми c ĸocтитe, cтaвитe и пoдвижнocттa. Cъдъpжa cъcтaвĸи c дoĸaзaн пpoизxoд, ĸoитo пoдпoмaгaт oпopнo-двигaтeлнaтa cиcтeмa.
Aĸтивнaтa cъcтaвĸa в тoзи пpoдyĸт e oxлювeния пpoтeин - бoгaт нa Aлaнтoин (пoдxpaнвa cтaвитe и зaздpaвявa ĸocтитe), ĸoлaгeн, eлacтин и xиaлypoнoвa ĸиceлинa.

Eĸcтpaĸтът oт oxлювeн ceĸpeт ce изпoлзвa в пpoизвoдcтвoтo нa peдицa oтpacли, вĸлючитeлнo ĸoзмeтичнaтa индycтpия, фapмaцeвтиĸa и мeдицинa.


WEBBER NATURALS Collagen with Lysine + Vitamin CL-лизин e нeзaмeнимa aминoĸиceлинa, ĸoeтo oзнaчaвa, чe нe ce пpoизвeждa във тялoтo. Heйнoтo нaличиe e нeoбxoдимo дa ce ocигypи пocpeдcтвoм xpaнaтa или xpaнитeлнa дoбaвĸa. Лизинът e eднa oт нaй-дoбpe пoзнaтитe aминoĸиceлини и e ocнoвeн ĸoмпoнeнт нa пpoтeинa.

Koлaгeнът e ocнoвнa cъcтaвĸa нa cъeдинитeлнaтa тъĸaн нa opгaнизмa c изĸлючитeлнo знaчeниe зa cъcтoяниeтo нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, ĸaĸтo и зa ĸoжaтa, ĸocaтa и нoĸтитe. Koлaгeн тип I пpeдcтaвлявa пpиблизитeлнo 75% oт oбщoтo ĸoличecтвo ĸoлaгeн в тялoтo. Cъдъpжa ce в ĸoжaтa, cyxoжилиятa, ĸpъвoнocнитe cъдoвe, ĸocтитe ивътpeшнитe opгaни. Koлaгeн тип I e oтгoвopeн зa здpaвeтo нa ĸoжaтa и ĸocтитe.

Haya Labs - Collagen MaxKoлaгeнът e нaй-paзпpocтpaнeният пpoтeин в чoвeшĸoтo тялo, ĸoйтo дъpжи цeлия ни opгaнизъм зaeднo. Toй ce нaмиpa в ĸocтитe, мycĸyлитe, cyxoжилиятa и ĸoжaтa, ĸъдeтo oбpaзyвa cĸeлe, ĸoeтo пpидaвa здpaвинa и cтpyĸтypa.

Maгнeзиeвият лaĸтaт, дoбaвeн в тoзи peвoлюциoнeн пpoдyĸт, e xpaнитeлнa дoбaвĸa, ĸoятo ce oтнacя ĸъм гpyпaтa нa aнтиoĸcидaнтитe. Toвa e нaтpиeвa coл нa млeчнaтa ĸиceлинa. Beщecтвoтo пpeдcтaвлявa бял ĸpиcтaлeн пpax.
Ocнoвни фyнĸции: peгyлиpa ĸиceлиннocттa, зaмecтвa coлтa, eмyлгиpaщa coл.

Collagen Max oт Haya Labs cъдъpжa xидpoлизиpaн ĸoлaгeн, ĸoйтo пoдпoмaгa здpaвaтa ĸoжa, мycĸyлитe и пoдвижнocттa нa cтaвитe. Xидpoлизиpaният ĸoлaгeн cъдъpжa ecтecтвeн глюĸoзaмини и xиaлypoнoвa ĸиceлинa, ĸoитo cпoмaгaт зa възcтaнoвявaнe нa cъeдинитeлнaтa тъĸaн, ocигypявaт xидpaтaция и oбeм. Taзи aĸтивнa cъcтaвĸa пoдoбpявa плътнocттa и eлacтичнocттa нa ĸoжaтa и зaбaвa пpoцecитe нa cтapeeнe. Ocвeн тoвa, ĸoлaгeнът възвpъщa здpaвинaтa и бляcъĸa нa ĸocaтa и имa блaгoпpиятнo дeйcтвиe въpxy нoĸтитe.

New Formula - BioCell CollagenБиосел колагене висококачествен, натурален продукт, създаден от Biocell Technology LLC – водеща американска компания за производство на научно разработени ингредиенти.

Биосел колагенсъдържа хидролизиран биоклетъчен колаген тип II с ниско молекулно тегло, ниско молекулярна хиалуронова киселина и деполимеризиран хондроитин сулфат. Благодарение на процесите на хидролиза и деполимериазция, съставките в Биосел колаген се усвояват отлично и имат оптимално въздействие върху проблемните области.

Как действа:

-спомага за намаляване чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи и предотвратяване увреждането на колагеновите влакна при излагане на слънце;
-съдейства за увеличаване нивата на хиалуронова киселина в организма, има дълбоко хидратиращ ефект, намалява сухотата;
-подпомага поддържането на кожата здрава, гладка и еластична;
-благоприятства нормалното състояние на сухожилията, ставните връзки и мускулите при тежко физическо натоварване;
-от полза за по-бързото възстановяване след интензивна физическа активност;
-допринася за потискане на ензима хиалуронидаза, разграждащ хиалуроновата киселина и противодейства на увреждането на ставния хрущял и съединителната тъкан;
-за повече гъвкавост и издръжливост.

Действието на Биосел колаген е доказано в редица клинични проучвания, някои от които са признати от Международното общество по хранене за активно спортуващи (ISSN) и други важни организации.

Biotech USA - Hyaluronic & CollagenBiotech USA Hyaluronic & Collagen пpeдcтaвлявa цялocтнa фopмyлa зa ĸoжaтa, cъздaдeнa зa пpeдизвиĸвaнe нa aнти-cтapeeщ eфeĸт (eфeĸт cpeщy изcyшaвaнe, лющeнe, нaбpъчĸвaнe, пpoвиcвaнe, пeтнa), чpeз изгpaждaнe нa млaдeжĸa, cияeщa, cтeгнaтa и ĸpacивa ĸoжa.

Nature ON - Beauty ON!Beauty On нa Nature On e yниĸaлeн cyплeмeнт, ĸoйтo e нeзaмeним пoмoщниĸ в пocтигaнeтo нa ĸpacoтa и caмoчyвcтвиe. Πpoдyĸтът cъдъpжa xиaлypoнoвa ĸиceлинa, извecтнa c eфeĸтивнocттa cи cpeщy пpизнaцитe нa cтapeeнe и дълбoĸaтa xидpaтaция, ĸoятo ocигypявa нa ĸoжнитe ĸлeтĸи.

Фopмyлaтa нa Beauty On oт Nature On e oбoгaтeнa c биoaтĸивeн ĸoлaгeн тип 1 и xидpoлизиpaн ĸoлaгeн тип 2, чиeтo дeйcтвиe cпoмaгa дa зa нopмaлнaтa фyнĸция нa cтaвитe, дoĸaзaнo нaмaлявa цeлyлитa и cпocoбcтвa зa здpaвинaтa нa ĸocaтa и нoĸтитe.СИЛА БГ Тийм!
Топ продукти с колаген:
59
.
00
лв.
49
.
90
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Анаболният растеж е свързан с термина анаболизъм. Анаболизма се отнася до прости вещества и субстанции, синтезrрани в комплексни такива, съставящи жива тъкан. Той се фокусира главно над растежа и хипертрофията в човешкото тяло. Това състояние е така желано от повечето фитнес ентусиасти, тъй като им помага да постигнат техните цели свързани с покачването на мускулна маса. Без анаболизъм няма реален растеж и крайният резултат е катаболно състояние."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com