сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Топ 4 храни богати на колаген

Топ 4 храни богати на колаген

Колагенът е протеин, който се намира в изобилие в организма. Една от основните му функции е да помага на най-големия орган в тялото ви: кожата.

Въпреки това, той се намира също така и в ставите и сухожилията, където допринася за тяхната еластичност и правилно функциониране. Тази еластичност е важна, за да можете да се движите  и да имате гъвкавост.

С течение на времето, производството на колаген естествено намалява, което може да доведе до бръчки, повяхнала кожа и по-малко гъвкавост в ставите и сухожилията.
 
С напредване на възрастта поддържането на нивата на колаген става все по-трудно. Това важи особено за жени, които вече са преминали през менопаузата. Това е така, защото с течение на времето тялото ви все повече се бори да абсорбира адекватни количества от хранителните вещества, необходими за производството на колаген.
Въпреки това, яденето на богати на колаген храни може да ви помогне да преодолеете част от този проблем с усвояването. В резултат на това, тялото ви може да остане по-силно и по-здраво, дори когато остареете.
 
Колагенът се намира в изобилие в животинските продукти, тъй като е част от съединителната тъкан на животните. Някои растения обаче също съдържат колаген и са подходящи за хората на веган хранителен режим.

КОСТЕН БУЛЬОНЕдин от най-богатите източници на колагенов протеин е костният бульон.
Обикновено костният бульон се прави, като се вземат кости и се варят във вода за няколко часа. По този начин хранителните вещества, включително глицин и колаген, се извличат от костите.

Можете да използвате костен бульон вместо стандартен бульон в супи и яхнии, за да увеличите съдържанието на хранителни вещества. Можете също така да му се насладите самостоятелно, под формата на топла напитка например.

ЯЙЦАВероятно знаете, че яйцата са с високо съдържание на протеини. Въпреки това, нещо което може би не знаете е, че яйчните белтъци са особено богати на аминокиселините глицин и пролин, и двете от които са необходими за създаването на колаген в тялото.
Редовната консумация на яйца може да осигури на тялото ви градивните елементи на колагена. Така, че докато  се наслаждавате на яйцата си, знайте, че те допринасят за здравословното състояние на кожата, костите и сухожилията ви!

РИБАПодобно на други животински продукти, рибата има съединителна тъкан и кости, които съдържат колаген.

Морските колагенови пептиди (MCPs) идват от рибена кожа и люспи. Изследванията показват, че рибният колаген има сходни ползи с говеждия колаген по отношение на неговите ползи за стареене. Интересното е, че някои източници казват, че колагенът от риба се усвоява по-добре от този от месото.

Тези, които са екологично съзнателни, може също да се радват да знаят, че този тип колаген може да е по-добър и за околната среда. Това е така, защото използването на рибена кожа и люспи за производство на морски колаген може да намали отпадъците и замърсяването.

СПИРУЛИНАПо-рядко консумиран източник на желатин е водораслото спирулина. То обаче е чудесна алтернатива, за всички, които са на веган и вегетариански хранителен режим, тъй като е от растителен произход, но същевременно подпомага производството на колаген.

Спирулината е добър източник на растителен протеин, което означава, че съдържа и аминокиселини. Кои аминокиселини, ще попитате? Познахте: глицин и пролин, които (както научихме по-горе) изграждат колагена. Освен това, спирулината е богата на куп полезни хранителни вещества и не случайно е наричана от мнозина „супер храна”.
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Nutrigenomics е съчетание от думите нутриент и геном и изразява изследването на връзката между храната и човешките гени. По-конкретно в две направления: 1) Какви са биологичните ефекти на различните храни и 2) Как начинът, по който храната влияе на здравето на всеки човек се определя от уникалния му генетичен код."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com