сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Мелатонин – сънувайте както никога преди

Мелатонин – сънувайте както никога предиМелатонинът, известен още като Н-Ацетил-5-Метокситриптамин е хормон, естествено срещащ се в животни, растения и дори микроби, като при човека нивата му се променят по време на ежедневните цикли от различни биохимични процеси. При висшите животни мелатонинът се произвежда от пинеалоцитите в епифизата (разположена в мозъка), а също и от ретината и стомашно-чревния тракт.

НАСЛАДИ СЕ НА ДЪЛГОТРАЕН И СПОКОЕН СЪН!

Мелатонинът, произведен в епифизата действа като ендокринен хормон, тъй като се отделя в кръвта, докато мелатонинът произведен от ретината и стомашно-червния тракт действа като паракринен хормон. Синтезира се естествено от аминокиселината триптофан (чрез синтез на серотонин) от ензима 5-хидроксиндол-O-метилтрансфераза. Много от биологичните ефекти на мелатонина се дължат на активиране на мелатониновите рецептори, докато други са в следствие на на неговата роля на повсеместен и мощен антиоксидант с особена роля в запазването на ядрената и митохондриалната ДНК.    Мелатонина е открит през 1950г, а за първи път продукти съдържащи го се появяват в Щатите през 1994г. Заради благотворния си ефект върху съня е използван най-често от хора с нарушения в своя био ритъм вследствие на стрес, преминаване на часови зони и смяна на работни смени. Известният още като „хормон на мрака“ мелатонин има повишена секреция при липса на светлина и намалена такава при излагане на силна светлина, като това важи, както при дневно, така и при нощно активни животни. При хората с напредване на възрастта неговата секреция намалява. Освен регулатор на съня, този продаван без рецепта хормон има още редица благотворни действия:

- Помощно средство при сън и възстановяване:
Опитите показват, че пероралния прием на мелатонин ускорява времето на заспиване, удължава и подобрява съня. Като добър регулатор на биологичния часовник, често е използван за преодоляване на така наречената „Самолетна болест“ по време на полети на дълги разстояния в източна, или западна посока. При повече от половината от хората приема на мелатонин преди сън намалява чувството на умора, дезориентация и промени в настроението през деня. Той има свойството да намалява телесната температура, което от своя страна намалява потреблението на енергия и ускорява регенерацията на неактивните тъкани, включително и мускулното възстановяване. Както споменахме с напредване на възрастта секрецията на хормона също като останалите такива намалява. Доказано е, че при индивиди над 70 годишна възраст нивата на мелатонин са 10 пъти по-ниски от тези на млад човек.- Алцхаймер
През 2008 година в Калифорнийския университет и в частност от факултета по физиология е проведено изследване над 2 контролни групи пациенти болни от алцхаймер. Едната група била подлагана на сутрешно облъчване със слънчева светлина (около 2500 лукса) в продължение на 1 час, 5 дни в седмицата, като паралелно пациентите приемали по 5mg мелатонин. Другата група била оставена на обичайната светлива в помещението, в което се намирала (150-200 лукса) и не получавала никакъв мелатонин. Тази контролна група, нямала никакво подобрение в съня, дневната бодрост, или ритъма на активност и почивка. Пациентите от групата приемали мелатонин и подлагани на силна естествена светлина значително подобряват своите концентрация, бодрост през деня, активността и ритъма на почивки.

НАСЛАДИ СЕ НА ДЪЛГОТРАЕН И СПОКОЕН СЪН!


- Астма
След проучване проведено през 2004 година, се доказва че мелатонинът значително подобрява съня при пациенти болни от астма. Освен сънотворното си действие, той има свойството леко да притъпява тонуса на гладката мускулатура намалява възпалителните процеси в нея. На това изследване се подлагат 22 избрани на случаен принцип болни от астма жени. Едната половина приема по 3mg мелатонин в продължение на 4 седмици, а другата е оставена на плацебо. След проведения експеримент, групата приемала хормона има забележимо подобрение на съня, в сравнение с плацебо групата.

- Аутизъм
Деца болни от аутизъм спят по-добре при употреба на мелатонин, но е добре да се избягва редовната му употреба.

- Косопад
Има изследвания, които показват, че хормонът има стимулиращ ефект за растежа на косата.

- Кръвно налягане, хипертония, хипотония
През 2004 и 2005 година в Щатите се правят две паралелни изследвания. При тях взимат участие контролни групи от по 18 мъже и жени на възраст между 47 и 63 години със сериозни отклонения в кръвното налягане. В изследването от 2004 хората от контролните групи са извършвали лечение на конкретния си здравословен проблем, а в това от 2005 – не. Приемайки по 2.5mg мелатонин, 1 час преди лягане всеки ден в продължение на 3 седмици и в двете изследвания пациентите с хипертония показват средно спадане на кръвното си налягане от 6mmHg, а само след един прием от 4mmHg. И при двата експеримента, тези резултати идват без каквато и да била промяна в сърдечния ритъм на участниците.- Синдром на раздразненото дебело черво.
Мелатонинът облекчава симптомите  при хора със синдром на раздразненото дебело черво, които имат проблеми със съня. Прилагането на 3mg мелатонин в продължение на две седмици значително намалява подуването на стомаха, коремните и ректалните болки на пациентите.

- Мигрена
Едно изследване проведено през 2004г. в болница в Сао Пауло, Бразилия дава доста обнадеждаващи резултати. В него се включва група от 34 жени страдащи от менструална и хронична мигрена (с аура и без аура (при пациентите страдащи от мигрена с аура има повишен риск от инсулт)). На участничките бил даван 3mg мелатонин, 30 минути преди лягане, 3 пъти седмично в продължение на месец. Сред 32-те участнички завършили експеримента, 25 изпитали 50 процентно намалени в честотата на главоболията, както и осезаемо снижаване на неговата интензивност и продължителност. По време на експеримента участничките не взимали никакви лекарства или болкоуспокояващи използвани при мигрена.

- Антиоксидант
Освен функцията на регулатор на биологичния часовник, мелатонинът е и мощен антиоксидант. Мелатонина като антиоксидант в редица много по-низши форми на живот от човека е открит още през 1993г. и от тогава това е единственото ни известно негово действие при тях. При хората той лесно преминава клетъчните мембрани и мозъчната кръвна бариера. Това го превръща в последна преграда пред вредни токсини и свободни радикали за достигането им в мозъка. При лабораторни изследвания е открито, че мелатонина стимулира естествените антиоксидантни системи, като същевременно предпазва вътреклетъчната ДНК. Неговата способност да потиска вредните окислителни процеси е била използвана при редица неврологични заболявания, където свободните радикали са „основният заподозрян“  за причинител на конкретното състояние на пациентите. Той доказано намалява токсичността на амилоидните белтъчини при Алцхаймер, снижава окислителните вреди при някои типове Паркинсон, редуцира уврежданията в случаи на намален приток на кислород и кръв в различни тъкани, както и предпазва мозъка при излагането му на редица токсини.- Имунна система
Макар и да е известно, че влияе на имунната система при хората, неговото конкретно действие е все още мъгляво. При изследвания върху едноклетъчни организми и животни хормонът има имуностимулиращо и дори усилващо действие за кратък период от време. Тъй като ефектът му върху имунната система е твърде сложен все още не е ясно дали дългосрочният му прием би имал подобно действие.

- Противостареещ потенциал
За сега няма категорично становище по този въпрос. Почти всички проучвания от 1994г. насам изтъкват ползите от хормона. Заради подсигуряването на по-дълъг и добър сън, както и добрата му водно и мастно разтворимост като антиоксидант се смята, че мелатонинът има потенциал да удължава продължителността на живота. Има проведен експеримент и за това негово действие. Той се осъществява в университета „Раджастан“ - Джайпур, Индия. То се състои в изследването на мишки, които били „захранвани“ с малки дози мелатонин в продължение на 3 месеца. Извършват се аутопсии, които установяват, че в тъканите на мозъка, черния дроб, далака и бъбреците ниските дози при хроничен прием на мелатонин действат, като учистител на свободните радикали и антистареещ агент.

- Карциноми
Няма много изследвания за положителното действие на хормона върху раково болни пациенти, като повечето от тях са проведени в Италия, но всички те са сравнително обнадеждаващи. През 2003г. приключва 5 годишен експеримент, в който 100 души болни от рак на белия дроб в напреднал метастазий взимат участие. На случаен принцип половината от тях получават за лечение само химиотерапия, а останалата половина комбинират химиотерапията с прием на големи дози мелатонин (20mg дневно). Нито един пациент от неприемащите мелатонин не доживява до 2 години след началото на експеримента. Тези приемали хормона преминават тази граница, като някои дори доживяват до 5 години след началото на лечението. Друг плюс при тази група, е че много по-лесно понасяла химиотерапията в сравнение с другата. В момента тече друг експеримент над 673 раково болни в Щатите, който се очаква да приключи през 2012г. Статистиката показва, че при жени имащи по-светли спални и съответно занижена секреция на мелатонин рискът от рак на гърдата е значително по-висок. Рискова група са и хората работещи нощем.- Радиационна защита
Изследванията както при животни, така и при хора показват огромен потенциал на мелатонина при защита от облъчване с радиация. Дори се оказва, че хормона е много по-потентен от амифостина, който е най-често използвания продукт за тази цел. Механизмът на мелатонина за защита от йонизиращата радиация е чрез „измитане“ на свободните радикали. Установено е, че те нанасят около 70% от биологичните вреди при облъчване с радиация, атакувайки клетъчните мембрани и ядрената ДНК. Мелатонинът се явява чудесно средство за защита от радиация, заради широкия му спектър на защита, достъпността, възможността за самостоятелен орален прием и липсата на сериозни странични ефекти.

- Камъни в жлъчния мехур
Присъствието на мелатонин в жлъчката има много защитни функции. Превръща холестерола в жлъчка, предпазва от оксидиращ стрес и подобрява мобилноста на жлъчните камъни и еластичността на жлъчния мехур. Също така намалява количеството холестерол произвеждано в жлъчния мехур регулирайки количеството холестерол преминаващо през стените на червата. Мелатонинът даван на морски свинчета намалява възпалението от умишлено предизвикан холецистит, независимо дали се прилага преди или след настъпилото възпаление. Съдържанието на мелатонин в жлъчката по начало е 2-3 пъти по високо през деня в сравнение с другите тъкани при бозайниците, включително и човека.

- Затлъстяване
Мелатонинът е обвързан в енергийния метаболизъм и контрола над теглото при дребните животни. Много изследвания показват че хроничния прием на мелатонин с питейна вода, намалява теглото и мазнината около корема при тестовите животни, особено при плъхове на средна възраст. Механизмът на действие е насърчаването на усвояване на кафява мастна тъкан, което само по себе си стимулира термогенезата, чрез окислително фосфорилиране в митоходриите.

- Депресия
Мелатонинът е доказал своята ефективност при лечение на депресии и спадове в настроението дължащи се на смяна на сезоните.

- Ярки сънища
Приемът на мелатонин често води до ярки и запомнящи се сънища. Всички дози над 1mg причиняват интензивни сънища. Прием над 5mg обаче може да доведе до кошмари, и такива високи дози не са препоръчителни без лекарско предписание.- Странични ефекти и дозировка
Практиката показва, че мелатонинът причинява много малко странични ефекти. Доказано е че при краткосрочен прием (до 3 месеца) не се наблюдават никакви видими странични ефекти. При изследвания над групи хора приемали прекомерно големи дози (над 3-5mg), сред някои от тях се наблюдават главоболие, гадене, последваща слабост или раздразнителност, кошмари, хормонални колебания (понижени нива на тестостерон), намален кръвоток и хипотермия. При пациенти взимали допустими дози прекалено дълго време (над 3 месеца) се наблюдава  сънливост, което води до опасност при шофиране или работа с машини. При индивиди с автоимунни заболявания е възможно засилване на симптомите на болестта заради имунорегулаторните свойства на хормона. При хора с ниско кръвно налягане е възможно замайване при рязко изправяне.

Като изключим злоупотребите с продукта и гореспоменатите заболявания, за хора в добро здраве, или такива със заболявания влияещи се добре от хормона, приема на мелатонин до 3mg дневно (освен ако нямате лекарско предписание за други количества) в продължение на три месеца, 2-3 пъти седмично се считат за напълно безопасни. През останалото време, ако мислите че имате нужда може да разнообразите приеманите от вас продукти подобряващи съня с 5htp, Phenibut и GABA.

СИЛА БГ Тийм!
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ ЗА СПОКОЕН СЪН
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Хората, които не приемат достатъчно есенциални мастни киселини, са по-податливи на загуба на костна маса спрямо хората, приемащи препоръчителни дози от тях. Изследване при жени над 65-годишна възраст с остеопороза доказва, че приемалите ГЛА са изгубили по-малко кост от приелите плацебо за период от три години. Освен това плътността на костите им се е увеличила."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com