сила бг магазин
сила бг медия
»
»
10 суплемента, които още не сте изпробвали

10 суплемента, които още не сте изпробвали

Най-често използваните от бодибилдърите суплементи си приличат: креатин, суравотъчен протеин, аргинин, глутамин, аминокиселини. Напредналите експериментират с бета-екдистерон, трибулс терестрис и карнозин. Но мислили ли сте за витамин Б-фолат? Или мелатонин, който помага на милиони хора по света да заспят нощем? Сами по себе си тези суплементи може и да не качват мускулна маса, но могат да ви окажат неподозирана подкрепа в пътя към големите мускули.

Витамин Д
Той помага на костите да усвоят повече калций. Само това? Мускулните фибри също имат рецептори за витамин Д и той ви помага да растете по-големи и силни. Изследванията сочат, че определени рецептори на витамина са свързани със силата на краката и набиранията и активират гени, ускоряващи растежа и силата. Ще срещнете витамина в две форми – D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). Най-мощната определено е D3.

Витамин B Фолат
Фолат е естествената форма на витамин B, а фоличната киселина е синтетичният вариант. Сигурно сте чувал, че бременните жени взимат фолат. Какво общо има той с бодибилдинга? Логично, суплемент, който подпомага растежа на един организъм, би трябвало да помага и на растежа на мускулните фибри. Фолатът е необходим за производството и поддържането на нови клетки. Участва в производството на ДНК и РНК. Вдигането на тежести сигнализира на ДНК да повиши протеиновия синтез чрез специална РНК, за да се възстанови. Фолатът има роля и в превръщането на аргинин в азотен оксид, което също помага на мускулния растеж. 
 
Пикногенол
Екстрактът от френски бор се взима от хора със сърдечни болести. Но ако употребявате азотни бустъри, ще се срещнете с него. В организма аргининът се превръща в азотен оксид, който увеличава напомпването, силата и растежа. Но реакцията, която превръща аргинина в АО се нуждае от ензима NOS. Ако няма достатъчно от него, количеството АО ще бъде твърде ниско. Тук се намесва пикногенолът – той увеличава активността на NOS и повишава нивата на АО.
 
Теанин
Теанинът е “чаената” аминокиселина, която спомага за физически и умствен релакс. Тя е модифициран вариант на глутамина, който работи като увеличава нивата на инхибиторния невротрансмитер ГАБА (гама-амино-битурична киселина). ГАБА повишава отделянето на хормон на растежа по време на сън, така че теанинът е един идеален суплемент преди лягане.
 
Витекс
Познат още като Аврамово дърво. Билката е известна заради плода си, оказващ благоприятно въздействие при женския менструален цикъл, оптимизирайки естрогеновите нива. Ефектът при мъжете е сходен – съдържанието на агнозиди редуцира нивата на естрогена и увеличава тези на лутеинизиращия хормон, което обилно повишава тестостерона. 
 
Мелатонин
Антиоксидантът, помагащ ви да заспите, може да повиши отделянето на хормон на растежа. Актуално проучване на изследователи от университета Бейлор открива, че трениращите мъже, поели 5мг мелатонин един час преди тренировка за крака са регистрирали повешени нива на хормона на растежа. Ефектът е наблюдаван и при субекти, приели най-ниската доза от 0.5мг. Интересното е, че унасящият ефект, който ви кара да заспите, не се проявява, когато суплементирате до 75 минути преди тренировка, така че спокойно – няма опасност да заспите на лежанката.
 
Сафед мюсли
Растението и корените му от дълги години са известни на индийската медицина. То лекува повишен холестерол, диабет и артрит. Скорошни изследвания откриха ефектът му над тестостерона чрез сапонините, които съдържа – стигмастерол и хекогенин. Стигмастеролът много прилича на тестостерона по структура и има приблизителен ефект, като се прикреп към същите рецептори. Хекогенинът пък може да бъде превърнат в подобно на тестостерона вещество. 
 
Екстракт от Urtica Dioica
Това е екстракт от южноамериканско растение, който помага на въдрастни хора при проблеми с простатата и кръвното налягане. Билката обаче има любопитен ефект върху тестостероновите нива – тя ги увеличава, като предпазва тестостероновата молекула от специфичен протеин – SHBG. Той задържа тестостерона по-дълго в кръвта, но не му позволява да се свърже с рецепторите си в мускулната тъкан. Премахването на SHBG освобождава повече тестостерон в тялото. Освен това противодейства на превръщането му в дихидротестостерон – “лошия” вариант на хормона и ви дава наличие на повече анаболен тестостерон.
 
Овесени ядки
Или на езика на науката – Avena Sativa. Ако не обичате овесени ядки, поне опитайте екстракта. Авенокозидите са техните активни компоненти, които действат подобно на сапонините в трибулуса, усилват отделянето на лутеинизиращ хормон в мозъка и карат тестисите да произвеждат повече тестостерон. 

Пчелно млечице
Веществото, произведено в жлезите на главите на пчелите работнички, е храната на ларвите и кралицата на кошера. Вие може да не сте пчеличка, но пчелното млечице е богато на протеин и други нутриенти като витамини А, Б, C и Е, както и 10-HDA – една специфична ненаситена мастна киселина Изследване от 2001 доказва, че пчелното млечице намалява производството на млечна киселина и мускулната умора по време на тренировка. Повече за суплемента може да прочетете тук.

 
Автори: Дуейн Джаксън и Джим Стопани

Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти за здраве и спорт
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Push 10 ще съдържа Gakic - формула от глицин и л-аргинин, чиято ефикасност за възстановяването и развиването на мускулатурата е клинично доказана в изследвания с хора, проведени от Университетът на Флорида."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com