сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Най-важното за BCAA

Най-важното за BCAA

Протеините са изградени от свързани във вериги аминокиселини. В зависимост от вида на веригата, аминокиселините биват два вида - незаменими и заменими. Незаменимите и основни аминокиселини са осем на брой – метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилалвинин и валин. Те са незаменими, защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат отвън - чрез храната или хранителните добавки. От тях шест се използват от мускулите по време на тренировка. Това са аланин, глутамин, аспартат, изолевцин, левцин и валин. Левцинът, изолевцинът и валинът са известни като аминокиселини с разклонена верига (BCAA) и изпълняват най-важната роля за енергията на организма и мускулния растеж. 
 
След тренировката протеиновият синтез се увеличава, заедно със скоростта на протеиновия разпад. Ефектът е негативен протеинов баланс и изпадане на тялото в катаболно състояние. Единственото място, от което тялото може мигновено да си набави BCAA в катаболно състояние, са вашите мускули. Не искаме тялото ни да разгражда мускулите, в които сме вложили усилия и лишения, нали? Тялото остава в такова състояние, докато не поемете белтъчини, които да бъдат разградени до аминокиселини. Ето защо приемът на мигновено усвоими аминокиселини от добър протеинов източник възвръща положителния протеинов баланс и тялото в анаболно състояние на мускулен растеж.Рецептата за мускулна хипетрофия е добре известна - правилна диета, суплементиране и здрави тренировки. Аминокиселините са начинът да увеличите анаболния ефект на тренировката. Най-голяма роля за това има левцинът. Левцинът има директно участие в стимулирането на синтеза на мускулния протеин - без него той отслабва. Затова е важно суплементът да има висока концентрация на левцин. Аминокиселината намалява изчерпването на мускулния гликоген, като същевременно доставя на мускулите повече АТП от теглото си в глюкоза. Разбира се, не бива да се разчита само на левцина за сметка на другите две разклонени аминокиселини.
 
Освен от BCAA суплементи, най-добри за набавяне на аминокиселини са бързоусвоимите протеини като суроватъчния протеин. Други протеинови източници на протеин като казеин, яйца и месо са бавноусвоими и не са толкова ефикасни за повишаване на приема на аминокиселини. Най-бързият източник е хидролизираният суроватъчен протеин. Ние много хвалим аминокиселините Amino Hydro-32 на Amix, които са съставени именно от двойно преработен суроватъчен протеин с 32% хидролиза. 
 
Най-доброто време за прием на аминокиселини е пряко около и по време на тренировката. Приемът преди тренировка засилва транспортирането на аминокиселините в кръвта, тъй като сърдечната честота се усилва по време на упражненията. По време на тренировка 80% от кръвта е съсредоточена в мускулите, а в състояние на почивка само около 15-20%. Приемът по време на тренировка позволява да се възползвате от мигновената усвояемост на BCAA след преминаването им през черния дроб и увеличеният кръвен поток в тялото.

 
Аминокиселините и протеина
Някои суплементи могат да бъдат считани за пълноценен протеин. Това е в случай, че аминопрофилът им съдържа пълния набор протеинови аминокиселини, които се съдържат и в хранителните източници на белтъчини. Предимството на BCAA суплементите е, че не съдържат въглехидрати и мазнини с цел увеличение на хранителните им стойности, което ги прави много удачен протеинов източник по време на диета. Причината да приемате белтъчини е именно нуждата да осигурите на организма неговите аминокиселини. Затова не е толкова важно колко грама протеин на ден консумирате, а колко грама аминокиселини успоявате да усвоите!

Сила БГ Тийм
Препоръчани аминокиселинни формули
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Кре-алкалинът е стабилизирана форма на креатин, която преминава през храносмилателната система непроменена и може да бъде напълно усвоена от мускулната система. Кре-алкалинът е „омекотен” креатин."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com