сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Ненаситени мастни киселини

Ненаситени мастни киселини

Обща информация:

N-3 и N-6 мастните киселини по-известни като ω−3 и ω−6 са незаменими ненаситени мастни киселини с двойна връзка (C=C), започваща след третия карбонов атом от края на карбоновата верига (6-и при Омега-6). Карбоновата верига има 2 края – киселинен (COOH) и метилов (CH3). Местоположението на първата двойна връзка се брой от метиловият край, който е известен като омега край или N-край. Когато били открити през 1923 година били наречени витамин Ф, но през 1930 година, след редица изследвания върху плъхове било открито, че природата им наподобява много повече тази на мазнините, отколкото на витамините.


Позитивно влияние на незаменимите мастни киселини:

Хранителните вещества наричани Омега-3 и Омега-6 мастни киселини не напразно се наричат „незаменими“. Човешкото тяло се нуждае от тях, тъй като те не са просто енергиен източник но и служат за изпълнението на редица биологични функции, от строежа на здрави клетки, до поддържането на функциите на мозъка и цялата нервна система. Нашите тела не могат да си ги произвеждат сами и имат нужда да се приемат от външни източници. Тези ненаситени мастни киселини са важни и поради други прични. Доказано е, че помагат в снижаването на риска от сърдечни болести, участвайки в изграждането на клетките на сърцето и прочиствайки артериите от LDL-холестерол.

Някои проучвания сочат, че тези мазнини предпазват и от диабет тип 2, астма, артрит, тромбоза, алцхаймер и атрофия на мозъка в следствие на старост.  Влияят на проявата на добро настроение, намаляват негативния ефект от стреса и препазват от депресии. Имат благотворен ефект върху метаболизма на мазнините и антиоксидантни свойства. Намаляват главоболието при мигрени. Под действието на различни ензими (в по-голяма степен Омега-6) въпросните незаменими мастни киселини се превръщат в антивъзпалителен агент наричан простагландин Е2, който едновременно намалява чувство на болка и ускорява оздравителните процеси в наранените тъкани. Няколко изследвания показват че приема на Омега-3 мастни кисеини намалява риска от рак и по конкретно на рак на гърдата, дебелото черво и простатата, както и от автоимунни заболявания, като лупус. При изследване проведено върху кърмачета, към чието меню съставено предимно от мляко било добавено рибено масло, показало подобряване в имунната функция, без видимо намаляване на имунната активация.

Риск:
Бременните жени и малките деца трябва да ограничават приема на прекални количества риба, заради високото съдържание на живак в някои от тях. Диабетиците пък трябва да следят нивата на кръвната си захар, тъй като е известно, че Омега–3 мастните киселини увеличават тези нива при тях и и не трябва да бъдат взимани по време на прием на лекарства увеличаващи степента на кръвотечение, като „Кумадин“, „Плавикс“ и „Ибупрофен“. Също така, когато се комбинират с лекарства за регулиране на кръвното налягане, омега мастните киселини намаляват тяхното действие.


Хранителни източници:
 Омега-6 се съдържа най вече като линолова киселина в растителни мазнини като царевично, соево и слънчогледово олио, както и от някои видове ядки и семена. Много лекари препоръчват между 5 и 10% от дневния калориен прием да бъде от Омега-6 мастни киселини. Омега-3 се съдържа основно в рибата като сьомга, скумрия и тон, както и в по-малки количества в орехите и лененото семе.

Приложение в бодибилдинга:
Що се отнася до значимостта на ненаситените незаменими мастни киселини в бодибилдинга, то те влияят иключително благотворно върху интензивността на тренировките ви, въстановяването, предпазването от травми, мускулния растеж и изгарянето на мазнини. Имат антикатаболитен ефект, модулиращо свойство над инсулина и увеличават секрецията на хормона на растежа. Безспорно това са ефекти, които всеки занимаващ се с този спорт търси. Ето защо нашият екип горещо ви препоръчва, да включите към хранителният си режим храни богати на гореспоменатите мастни киселини, или да си ги набавите, чрез многото хранителни добавки предлагани на пазара.

Сила БГ Тийм
Най-добрите източници на Омега мазнини
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ще цитираме едно от скорошните изследвания, в което шест жени с наднормено тегло в продължение на 8 седмици 2 пъти дневно приемат по 25 мг форсколин (капсули с 10% стандартизиран екстракт от форсколин). В края на изследването участничките били изгубили приблизително 5 килограма от общото си тегло и намалили процента телесни мазнини с около 8%. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com