сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Средноверижни триглицериди

Средноверижни триглицериди

    През последните две десетилетия мазнините натрупаха лоша репутация. Това се дължи най-вече на пропагандирането от страна на медиите и модната индустрия на идеята, че фигурата на анорексичните манекенки е моделът, към който трябва да се стремим, ако искаме да изглеждаме добре. Неоспорима истина е обаче, че ние се нуждаем от мазнини за да поддържаме здравето и живота си. Незаменимите мастни киселини доказано подобряват мозъчната функция, имунната и сърдечно-съдовата система и производството на хормони. Мазнините са също ценен източник на енергия.

Разбира се, не всички мазнини са еднакви. Някои мазнини задръстват артериите и допринасят за възпалителните процеси в телата ни. Средноверижните триглицериди (MCT) имат изненадващо много позитивни въздействия върху човека. Въпросните мазнини съдържат по-малко калории от повечето мазнини, като в същото време спомагат в процеса на тяхното изгаряне. За пример може да послужи едно проучване, в което взели участие две групи от по 49 мъже и жени с наднормено тегло на възраст между 19 и 50 години. Участниците, които консумирали MCT в продължение на 16 седмична програма за отслабване свалили повече килограми и изгорили повече мазнини в сравнение с групата, консумирала зехтин.Какво представляват MCT?
    Средноверижните триглицериди са средни по размер мастни киселини изградени от 6 до 12 въглеродни атома, естери на глицерола. Те се изпускат пасивно от стомашно-чревния тракт в порталната венозна система без нужда от преобразуване, като при дълго и много дълго верижните мастни киселини, които се абсорбират от лимфната система. Тъй като са водно-разтворими, MCT не изискват жлъчни соли за храносмилане, метаболизират бързо  и не изискват енергия, за усвояване, оползотворяване, или складиране. Срещат се в млякото, палмовото и кокосовото масло.

Около 66% от кокосовото масло са MCT, като то е най-богатият техен източник. Достъпни са и, като хранителна добавка в течна форма, или като капсули. Те биват формулирани като алтернативен източник на храна за пациенти неспособни да храносмилат мазнини и масла. В последно време те стават предпочитан източник на енергия за тежкоатлети и спортисти, чиято дейност изисква огромна издръжливост.

Ползи и предимства пред останалите мазнини.
    Средноверижните триглицериди имат широка палитра от благотворни качества. Те дават чудесна възможност на претърпелите тежки хирургични операции да увеличат клетъчната си енергия. Подобряват физическите възможности, мисленето, здравословния растеж и развитие при децата, здравето на сърдечно-съдовата система, улесняват изгарянето на мазнини и запазването на намаленото тегло след това.

Заради по-късата си структура изградена от по-малко въглеродни атоми, MCT имат редица предимства пред дълговерижните мастни киселини. Въпреки, че са мазнини и имат вкус на такива, след поглъщането им от тях не се натрупва мастна тъкан. По начина си на усвояване те наподобяват повече въглехидратите. Усвояват се бързо и се изгарят като енергия. Средноверижните триглицериди са уникални с това, че са единственият представител на мазнините, който съдържа по-малко калории в сравнение с останалите. Всички останали, били те наситени или ненаситени съдържат еднакъв брой калории, като единственото изключение са MCT.

Лесни за храносмилане.
    Първата стъпка при разграждането на мазнините (като например маслото) е разтварянето му във воднистото съдържание на червата. Жлъчните киселини, произвеждани от черния дроб, раздробяват мазнините на малки парченца, като така позволяват на ензимите от панкреаса и червата да разпаднат големите мастни молекули в по-малки (например мастни киселини). Жлъчните киселини се свързват с мастните киселини и холестерола, като помагат на молекулите да се придвижат в клетките на лигавицата. Там те отново се преобразуват в по-големи молекули, като повечето от тях се пренасят в лимфната система в близост до червата. От там преобразуваните мастни молекули се пренасят към вените, разположени в гръдния кош, а от там кръвта пренася мазнината в мастните депа на различни места в тялото. Когато тялото има нужда от енергията, съдържаща се в мазнините, тя бива премахвана от депата и изгаряна като гориво. Но често дневният ни калориен баланс е положителен и в крайна сметка мастните депа се превръщат в „паласки” и „шкембе”.

Средноверижните триглицериди се усвояват и използват по различен начин в сравнение с другите мастни киселини. Вместо да биват превръщани в липопротеини, които циркулират в кръвта, те се абсорбират директно в кръвния поток през порталната вена, и след това се транспортират до черния дроб. Тъй като не се нуждаят от ензимите на жлъчката или панкреаса за разграждане, те са по-лесни за храносмилане. И тъй като са по-лесни за храносмилане, те осигуряват на тялото ви бързо енергия, подобно на въглехидрати.

Заради факта, че те се използват бързо като енергиен източник, освен ако не прекалите с техния проем е невъзможно да ги натрупате, като подкожни мазнини. Огромен брой изследвания показва, че приемът на MCT подпомага процеса на изгаряне на мазнини.Полезни за сърцето.
    Честа заблуда е мнението, че всички мазнини са вредни за сърцето. Сърцата ни се нуждаят от мастни киселини захранващи го с енергия. Изследванията и практиката показват, че MCT имат много добър ефект при терапия на пациенти със сърдечна заболявания. Доказано е, че болното сърце обикновено изпитва недостиг на енергия и средноверижжните триглицериди със своето бързо метаболизиране са чудесен алтернативен източник на енергия за стресираните сърдечни клетки. Доказан с експерименти е фактът, че след прием на 70гр. MCT, нивата на триглицериди в кръвната плазма спадат средно с 15%.Притъпяват чувството за глад и намаляват подкожните мазнини.
    Проучванията показват, че заради бързото метаболизиране, MCT спомага за допълнително изгаряне на калории. За същото свидетелстват и изследванията над животни, в които продължителния прием на средноверижни триглицериди води до по-висок енергиен разход, от който следва намалено тегло изразено в редуцирани мастни депа. Изследванията, както при животни, така и при хора показват, че чувството на ситост настъпва много по рано, когато се консумират средноверижни триглицериди в сравнение с дълговерижните, което води до по-умерено хранене и нисък калориен прием. Напълно естествено е това да води до снижаване на процента подкожни мазнини и би могло да бъде здравословен начин за контролиране на теглото.

Този ефект е най-изразен, когато не само включите MCT в хранителния си режим, но и замените с него дълговерижните триглицериди с тях. Друг плюс на средноверижните триглицериди пред дълговерижните е термогенезата. Доказано чрез експерименти е, че приема на MCT създава три пъти по-силен термогеничен ефект в сравнение с дълговерижните триглицериди, и той трае два пъти по-дълго време.Подобрява паметта.
    MCT имат способността да подобряват познавателните способности при пациенти с нарушена памет. Мозъците ни се нуждаят от глюкоза, за да функционират. Когато не се храним сравнително дълго през деня, или докато спим черният ни дроб освобождава запас от гликоген за да осигури нужната енергия на мозъка. При болестта на Алцхаймер има паталогичен случай на намалеа способност на мозъка да използва глюкозата като енерия.

Изследванията показват, че кетоните са добър алтернативен източник на енергия за мозъка, и увеличеният им прием чрез MCT подобрява познавателните способности на такива пациенти. Кетони са страничен продукт от разграждането на мазнините в тялото, и се срещат в урината. Нивата на кетоните се увеличават, когато инсулиновите нива са прекалено ниски за превръщане на глюкозата в енергия, при тежки заболявания и стрес, продължителен глад, или при ниско-въглехидратна диета. Когато това се случи, тяото започва да разгражда натрупаните мастни депа, тъй като не получава достатъчно глюкоза чрез храната. Тогава мозъка започва да използва кетоните, като алтернативен източник на енергия.

При изследване, проведено над две групи от по 20 болни от Алцхаймер, се показват обнадеждаващи резултати. За разлика от плацебо групата, тази приемала напитка, съдържаща MCT, показва значително повишени кетонни нива и подобрение на краткосрочната памет. Средноверижните триглицериди също така подобряват митохондриалната функция и предотвратяват натрупването на амилоидни плаки считани за главен причинител на болестта.

    Огромен брой изследвани проведени върху средноверижните триглицериди до сега са били в областта на борбата с наднорменото тегло. Има обаче и не малко такива демонстриращи възможностите на MCT, да облекчават симптомите при пациенти хронично болни от диабет, рак, ХИВ, цистична фиброза, гърчове и Алцхаймер. Възможностите им за приложение при лечение и профилактика на тези заболявания тепърва ще бъде обект на изследвания. Междувременно приема на MCT чрез хранителни добавки е лесен и разумен начин да увеличим енергията си и намалим подкожните си мазнини.
СИЛА БГ Тийм
Препоръчани източници на полезни мазнини
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-04-14 | 11:54:20
freemind
Bihte li mi dali pove4e info za tova koi hrani sa bogati na MCT i koi na MDT....
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Само няколко седмици след като Dymatize споменаха, че ще пуснат обновен вариант на предтренировъчния продукт Xpand, Xpand 2x вече е в продажба. "Премиерата" бе отбелязана със стилно и надъхващо видео и списък със съставките, който обаче е свален от сайта на продукта. Но освен класики като кофеин и креатин, Xpand 2x съдържа и рядкости като екстракт от захарно цвекло и куерцетин (антиоксидант, извлечен от ябълкови кори). Размерът на сървинга е 10 грама. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com