сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Оземпик – новият опасен начин да отслабнеш

Оземпик – новият опасен начин да отслабнеш

Вероятно сте чели за внезапната популярност на лекарството за диабетици Оземпик. Редица известни личности, сред които дори Илън Мъск, са обекти на слухове, че тайната зад бързото им отслабване е именно употребата на Оземпик.

Резултатите в действителност са впечатляващи. В рамките на едва няколко седмици, човек може да отслабне със забележително количество килограми. Разбира се, това не е първият случай, в който лекарство, предназначено за конкретни медицински цели бива използвано за изгаряне на мазнини. По същия начин, например, много хора злоупотребяват с лекарството за астма, Кленбутерол.

Какво, всъщност, е Оземпик?Оземпик е едно от търговските наименования, под които се продава лекарственото съединение Семаглутид. Семаглутидът притежава антидиабетични свойства и бива отпускан по лекарско предписание за лечение на диабет тип 2. Неговата структура е пептидна и е много подобна на тази на хормона глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1). Разликата е, че пептидът на семаглутида е с модифицирана странична верига. Обикновено се прилага чрез инжекция, но пероралният прием също е възможен.

Две от основните причини Оземпик да бъде предписван на хора с диабет тип 2 са:

  1. Фактът, че приемът му намалява риска от инфаркт и инсулт у хора, които имат сърдечно-съдови заболявания.
  2. Фактът, че той поддържа нивата на кръвна захар в норма и когато се комбинира с подобрен начин на хранене и по-висока физическа активност.

В много редки случаи, лекарството се предлага от медицински лица и за отслабване. Когато дозировката бъде определена както трябва, сведенията сочат, че лекарството би трябвало да е напълно безопасно. Разбира се, тъй като това не е основното му предназначение, комбинацията от предозиране и/или прекаляване може да създаде редица опасни странични ефекти. За тях – след малко.

Как Оземпик ни кара да отслабнем?Той забавя скоростта, с която стомахът ни се изпразва след хранене. Това забавя процеса на храносмилане и ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Това се дължи на увеличаването на количеството инсулин, което организмът ни произвежда след хранене, така че нивата на кръвната захар да не се повишат прекалено много.

Това е така, тъй като лекарството е много подобно на хормона GLP-1, който организмът ни произвежда по естествен път, обикновено след хранене. GLP-1 създава усещането за ситост.

По този начин, Оземпик драстично намалява апетита ни, което води до по-малко и по-рядко хранене. С други думи – ако не можете да живеете в калориен дефицит, то с една подобна инжекция всичко изведнъж е ОК. Хем не хапвате – хем не огладнявате, а килограмите „магически“ си отиват!

Какви са страничните ефекти?

Нежеланите странични реакции от приема на Семаглутид включват: гадене, диария, повръщане, запек, коремни болки, главоболие, умора, лошо храносмилане, замаяност, подуване на корема, хипогликемия (ниска кръвна глюкоза), метеоризъм, гастроентерит и гастроезофагеална рефлуксна болест. Семаглутид, също така, може да причини и стомашна парализа.

Натуралната алтернатива на Оземпик - Psyllium HuskМакар и да действа много по-слабо, псилиум хуск, или в превод люспи от псилиум, е естествено средство за потискане на апетита. То притежава същия ефект като Оземпик, но не представлява такъв риск за организма.

Псилиум, всъщност, са люспите на билката позната като индийски бял живовляк. Той е неизменна част от древната индийска медицина Аюрведа, както и китайската традиционна медицина. Основните му функции са способността му да предотвратява запек и други стомашно-чревни разстройства. Псилиумът е полезен и за профилактика на храносмилателната система, а в частност – на чревния тракт.

Според водещи експерти в сферата на фармакотерапията, хранителните добавки с псилиум са много подобни на Оземпик, но без умопомрачителния списък от странични ефекти. Начините, по които псилиумът и Оземпик ни помагат да отслабнем са коренно различни:

Както вече споменахме, Оземпик (Семаглутид) потиска апетита посредством реакция, която кара мозъка ни да усеща ситост.

Псилиумът, от друга страна, има следното действие: Когато разтворим хранителната добавка във вода или сок, съдържанието и се абсорбира от стомаха и се превръща в набъбнала, разтворима желатинова маса. Докато е в стомаха, набъбването също създава усещането за ситост, подобно на семаглутида. Докато сместа преминава преч червата, гладът е временно потиснат.Първо, свойствата му да поглъща вода и да създава гелообразна субстанция в стомаха може да доведе до намаляване на приема на калории, тъй като бихте се чувствали по-сити за по-дълго време.

Второ, псилиумът може да помогне за стабилизиране на кръвната захар, намалявайки вероятността от рязко повишаване на глада и апетита.

Тук е важно да споменем, че приемането на хранителни добавки с фибри или диетични фибри не е магическото хапче, с което ще свалите излишните килограми. Те могат само и единствено да ви помогнат с постигането на вашите фитнес и лайфстайл цели.

Тренирайте редовно, хранете се качествено и приемайте правилните хранителни добавки за контрол на теглото. С достатъчно усилия и търпение, мазнините рано или късно ще си тръгнат!

Прочетете нашата статия, в която разглеждаме именно това:

Сила БГ Showcase: най-добрите продукти за контрол на теглото

Хранителни добавкиРазгледайте нашия каталог с първокласни хранителни добавки, съдържащи psyllium husk.

Ако решите да изпробвате ефекта от псилиум, има няколко предпазни мерки, с които трябва да ви запознаем. Сам по себе си, псилиумът е безопасен и се предлага без нужда от рецепта, но ако не спазвате някои определени мерки, то вие рискувате да не извлечете максимума от неговите ползи.

На първо място – пийте повече течности от обикновено. Когато добавките с фибри се приемат без достатъчно течности, те ще издърпат цялата налична вода, включително тази в червата. Това, както се досещате, може да доведе до тежък запек.

На второ място – не комбинирайте псилиум с определени лекарства, с които той не взаимодейства добре. Приемът на псилиум паралелно с тези лекарства може да намали тяхното усвояване и съответно да нямат никакъв ефект. Такива са:

  • антидепресанти
  • някои антикоагуланти
  • добавки за щитовидната жлеза
  • антиконвулсанти
  • дигоксин
  • метформин
  • някои антибиотици

ЗаключениеЕдно нещо е сигурно – хората винаги ще търсят най-бързия и най-ефективен начин за отслабване. Макар и Оземпик да върши добра работа, данните за него, които на този етап имаме, не са достатъчни, за да му се доверим.

Екипът на Сила БГ по никакъв начин не застава зад употребата на Оземпик извън случаите, в които е предписан от медицински професионалист.

Ние вярваме, че отслабването не е въпрос на бързина, а на дисциплина. Защото когато човек се стреми да постигне целите си без да се отказва и без да прибягва към лесни решения, той се учи, че всичко, което си струва се постига с труд, търпение и желание.


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Бъдете умерени! Ако изпивате повече алкохол, това ще ви отдалечи от поставените фитнес цели."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com