сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Ползи от приема на добавки с водорасли

Ползи от приема на добавки с водорасли

            Алтернативната медицина използва водораслите, за да лекува широк набор от физически и умствени разтройства. Експериментите с голяма част от тях дават индикации за добра ефективност при превенция от редица ракови заболявания. Добавките съдържащи водорасли са добро помощно средство при сваляне на килограми. Доста лекари твърдят, че водораслите са полезни при прогресиращи дегенеративни заболявания, като фибромиалгия, диабет и астма. Също така те съдържат хранителни вещества отсъстващи от останалите хранителни източници. Доказано е, че намаляват умората, подобряват храносмилането, паметта, настроението и скоростта на възстановяване от рани и травми.

По-долу ще ви представим някои от най-популярните и доказали се, като работещи продукти техни представители.Хлорела.
            Хлорелата е сладководно, едноклетъчно водорасло появило се преди около 2 милиарда години. Тя е първата форма на растение с добре развито ядро. Тъй като хлорелата е микроскопичен организъм, тя не е била известна до края на 19-и век. Водораслото е най богатият известен източник на хлорофил. Хлорофилът е основен пигмент, подобен по молекулен строеж на човешкя хемоглобин. Този пигмент е мощен оксигенатор за клетките на човешкия организъм.

Известно е, че хлорофилът действа противовъзпалително, лекува венци и язви, предотвратява инфекции. Той стимулира регенерацията на чернодробните клетки, увеличава циркулацията във всички органи като разширява кръвоносните съдове. В сърцето хлорофилът подпомага предаването на нервните импулси, които регулират сърдечните съкращения. Хлорофилът във водораслите подпомага организма в постигането на алкално-киселинното равновесие. Също така предпазва от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. За водораслото се смята, че подсилва имунната система и помага за борбата с инфекции.

            Растението е показало, че увеличава броя на полезните бактерии и подобрява перисталтиката, което подпомага лечението на язва, колит, дивертикулоза и болестта на Крон. Използва се при лечение на запек, фибромалгия, високо кръвно налягане и холестерол. В Япония от векове е традиционно използвана за лечение на на дуоденална язва, гастрит, хипертония, диабет, хипогликемия и астма. Водораслото се използва  ефективно  при профилактика  от инфекции  и е добро допълнение при лечението от рак и  предпазно средство при радиационното облъчване, като част от него.

Хлорелата принадлежи към така наречените „супер храни“ съдържайки цели 60% протеин, 18 амино киселини и редица витамини и минерали. Едно от нейните уникални свойства е съдържанието на фитонутриента наречен CGF (Хлорела растежен фактор). Растението осигурява всички незаменими аминокиселини в отлично съотношение. Също така е ценен източник на ненаситени мастни киселини включени в редица важни биохимични процеси включително производството на хормони. Освен това е богата на хлорофил, ДНК и РНК, бета каротен и повече от 20 витамини и минерали.

            Въпреки че водораслото расте естествено в сладка вода, колониите предназначени за консумация от хора обикновено се отглеждат на открито в богати на минерали сладководни изкуствени езера под пряка слънчева светлина. Целият процес от поддръжка на щама в лаборатория, до прибирането на реколтата на крайния продукт се контролира от микробиолози, за да се осигури оптимално запазване на хранителната стойност и чистотата на продукта.

            До сега по-голямата част от доказателствата за лечебните свойства на растението се основават на опити върху животни. Изследвания проведени с мишки показват, че хлорелата предпазва от развитието на ракови клетки, снижава нивата на „лошия“ холестерол и помага на организма да се отърве от токсични химикали като диоксините.Келп.
            Келп, или наричаното още кафяво водорасло е билка идваща от дълбините на морето. По същество той е морско водорасло цъфтящо на слънчева светлина и събиращо хранителните вещества съдържащи се във водата около него. Това прави келпът интересна и необходима добавка за хората търсещи здравословен начин на живот, и наистина за кафявите морски водорасли се смята, че имат много ползи и служат за множество цели.

            Келпът е един от най-богатите източници на йод, и тъй като е билка се смята, че е и най-добрият такъв заради естественият си произход и безопасността  на приема му за разлика от синтетичните такива. Солта в търговската мрежа е обогатена с йод, но нейната редовна употреба е свързана с проблеми с очите, сърцето и задържането на излишна вода в организма. За хората, които избягват солта поради тези причини, келпът става все по-популярен здравословен източник на йод. Вегетарианци и особено вегани, които избягват млечни и животински продукти, би трябвало да приемат келп заради липсата на редица хранителни вещества нужни за поддържането на добро здраве в техният хранителен режим.

Нуждата от йод за организма е съществена заради свойството му да регулира функцията на щитовидната и хипофизната жлези. Щитовидната жлеза, разположена в областта на гърлото, е отговорна за регулиране на метаболизма и телесната температура свързани с поддържането на здравословно тегло. Хормоните произвеждани от нея регулират процесите на развитие и функциониране на главния мозък и нервната система. Недостигът на тези хормони влияе отрицателно на физическите и интелектуалните способности на човека. Като естествен диуретик, келпът е добър избор за тези задържащи повече вода, тъй като диуретиците очистват тялото съдействайки за изхвърляне на излишните вода и токсини.

От десетилетия келпът е използван за заздравяване на ноктите, ускоряване растежа и сгъстяване на косата. Келпът е повече от удачен като добавка към ежедневните витамини на голяма част от жените, тъй като е богат източник на желязо, калций и калий, а те са така необходими за тях заради намаляващата им концентрация в организма на дамите по време на месечният им цикъл, бременност  и кърмене. Освен всичко това, билката е синтезирала в себе си естествени антибиотици, така че келпът е добър избор при борбата с инфекции, изстинки, грип и алергии.

Магнезият и желязото са полезни за доброто кръвообръщение създавайки благоприятна среда за растежа на червени кръвни телца. Това увеличава енергията и помага за поддържане на хомеостазата. Келпът има положително действие при при намалена способност за запомняне на деца, всички видове хипертироидизъм, възстановява хормоналния баланс, антагонист е на радиоактивния йод в случаи на радиоактивно отравяне с храни, помага при нарушено кръвообръщение в кръвоносните съдове на мозъка, при отравяне със соли и тежки метали и др.Спирулина.
            Спирулината е просто едноклетъчно микроскопично синьо-зелено водорасло. Под микроскоп спирулината има вид на дълга, тънка синьо-зелена спираловидна нишка. Мирисът и вкусът й са характерни за морските водорасли. Водораслото се среща в много сладководни източници като язовири, езера и реки. Вирее най-добре в среди лишени от пестициди с много слънчева светлина и умерена температура, но въпреки това е способно да се адаптира и оцелее дори в екстремални условия.

Спирулината често е причислявана към едно от растенията с най-висока хранителна стойност. Тя е богата на белтъчини, въглехидрати, желязо и витамините A, K и B комплекс. Също така съдържа голям набор от каротеноиди, като бета каротен и жълт ксантофил, които имат мощни антиоксидантни способности. Богата е на хлорофил, мастни киселини и мазнини. Огромен плюс към хранителните й качества е широкото и приложение като добавка за поддържане на добро здраве и предпазване от болести.            Спирулината е най-богатият хранителен източник на бета каротен, като съдържа пълен спектър от цели 10 каротеноиди. Половината от тях са оранжеви каротеноиди (алфа, бета и гама), а другата половина са оранжеви ксантофили. Те работят синергично на различни места в нашето тяло за да осигурят антиоксидантна защита. 20 години изследвания доказват, че редовният прием на храни и зеленчуци богати на бета каротен ни осигуряват истинска защита от ракови заболявания. Синтетичният бета каротен не винаги проявява такава природа. Всички изследвания, проведени в лаборатории показват, че естественият бета каротен във водораслото е далеч по-ефективен от синтетичния, заради по-доброто му усвояване от организма и съдържащият се  ключов 9-цис изомер, липсващ в изкуствено създадения продукт.

            Водораслото има подмладяващи свойства. С високо концентрираната си хранителна стойност, лесно за храносмилане и заредено с антиоксиданти. Известно е, че бета каротена е полезен за очите и доброто зрение, а в спирулината той е 10 пъти по-концентриран отколкото в морковите. Желязото е съществено за човешкото здраве, но въпреки това е най-честия случай на минерална недостатъчност. Билката е богата на желязо, магнезий и остатъчни минерали, като в същото време е много по-лесно усвояема от останалите добавки съдържащи желязо. Тя е и най-богатият източник на витамин B12, който е с огромна важност за поддържане на здрава нервна тъкан.

            Около 60% от теглото на изсушената билка е протеин, който е градивния елемент за клетъчен растеж и регенерация. Спирулината е добър заместител на меса, или млечни продукти богати на мазнини и холестерол в разнообразния режим на хранене за хората държащи на това. Само в 10гр. спирулина се съдържат 70% от дневната нужда от желязо, и три пъти повече от минималното нужно количество витамин А, B комплекс, D, и K. Въпреки, че не съдържа витамин C, водораслото спомага за оптимизирането на неговото действие. Растението е богато на гама линолеова киселина (GLA), която се среща в майчината кърма и спомага за развитието на по-здрави бебета. Освен високата си усвояемост, спирулината подобрява абсорбацията на останалите хранителни вещества, особено на белтъчините, което я прави чудесна добавка към диетата на спортистите опитващи се да натрупат повече мускулна маса. В същото време подтиска глада спомагайки за поддържане на идеалното им тегло. Друг плюс на билката е стимулирането полезната флуора като лактобациликус и бифидобактерията в храносмилателния тракт косвено спомагайки за доброто храносмилане и здрави черва. Действа като естествен очистител премахвайки живак и други смъртоносни токсини, често поглъщани от тялото. Спирулината увеличава издръжливостта и подсилва имунитета.            Водораслото има способността да противодейства и предпазва от широк спектър заболявания. Високото съдържание на бета каротен, желязо, магнезий, цинк, мед, селен, и хром способства за борбата със свободните радикали, които са увреждащи клетките молекули поглъщани от организма заради замърсената околна среда, лошото хранене, травми и стрес. Премахвайки свободните радикали билката помага на имунната система да се бори с ракови заболявания и клетъчна дегенерация. Също така има способността да намалява LDL холестерола, като така намалява  опасността от сърдечно съдови заболявания като втвърдяване на артериалните стени и високо кръвно налягане способни на педизвикат инфаркт. Растението предпазва от алергични реакции и има способността да пречиства черния дроб.

Изследванията потвърждават, че спирулината поддържа доброто здраве на червата като подтиска развитието на вредни бактерии, като ешерихия коли и дрожди кандида и стимулира развитието на полезни такива, като лактобациликус и бифидус бактериите. Здравата чревна флуора е основа на доброто здраве и увеличава усвояването на хранителните вещества, които приемаме с храната.

            През 1994г. патентовано руско лекарство съдържащо спирулина получава престижна медицинска награда заради успеха си при борбата с лъчева болест. 270 деца от Чернобил приемат 5 грама от препарата в продължение на 45 дни, като това снижило нивата на радиоизотопи в телата им с 50% и нормализира алергичната им чувствителност. Днес ние сме обект на яростна атака от токсични химикали съдържащи се в нашите въздух, вода, храна и лекарства. Тялото ни има постоянна нужда да се освобождава от натрупаните токсини. Спирулината е абсолютно уникална заради комбинацията от фитонутриенти, включително хлорофил, фикоцианин и полизахариди, които помагат при прочистването на телата ни.

            Спирулината вече е широко достъпна във формата на таблетки и прах. Нормалният дневен прием на билката е 500mg от 4 до 6 пъти на ден. Източниците за производство на добавки със спирулина са обикновено култивирано отглеждани, заради замърсената околна среда, където естествено растящото водорасло поглъща токсични вещества, които за момента не могат да бъдат премхнати.


СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти с екстракт от водорасли
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Друга употреба, за която селанк може да се окаже много полезен, е облекчаването на анхедония - липса на удоволствие или невъзможността то да се преживее. Способността на селанка да увеличи производството на ендорфин може да помогне за нормализиране на нивата на този критичен химикал."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com