сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Правилно хидратиране и важността на водата

Правилно хидратиране и важността на водата

Където и да идете ще видите хора, които се разхождат с бутилки вода в ръцете си. Бутилираната вода придоби статут, като този на кафето в обществото ни. Но какво всъщност знаем за водата независимо дали е минерална, подсилена с витамини или просто напълнена от вкъщи.

Защо телата ни се нуждаят от нея?

Колко вода трябва да пием на ден?

Нужно ли е да я приемаме по време на тренировка ?

Каква е ролята на водата в тялото?
Водата е част от всички процеси в тялото. Бихме извлекли доста ползи, ако организма ни е хидратиран правилно. Експертите обичат казват, че хидратираната кожа има по-малко бръчки и, че нито един крем не може да хидратира кожата така, както течност нанесенa по повърхността и. Специалистите по хранене и диететика я препоръчват поради няколко причини. Кара ни да се чувстваме сити и помага в целта ни да ограничим приема на калории.  Във връзка с това ще добавим че, често срещано явление в натовареното ежедневие днес е да объркате жаждата с глада – хапваме, когато просто сме жадни.Честия прием на вода позволява изхвърлянето на токсините от организма и е превантивна мярка срещу задържането на вода. Правилната хидратация ще позволи на бъбреците ви да работят оптимално, оставяйки черния ви дроб да си почине и да може спокойно да изпълнява основната си функция/ да превръща мазнините и въглехидратите в потенциална енергия за мускулите/. Личните треньори винаги включват високия прием на вода в тренировките на клиентите си. Тя енергизира телата ни, защото ускорява метаболизма. Помага за еластичноста на ставите ни и правилното функциониране на мускулите, като оптимизира и улеснява нормализирането на електролитния баланс. Превантивна мярка срещу крампи, увеличава силата на мускула и мускулния отговор.

Един чудесен суплемент, който ще покрие дефицитите на минерали и електролити след интензивна тренировка е продукта на PEAK.

Добър начин да подобрите тренировките ви за издръжливост без да се притеснявате от дехидратация са изотоничните напитки и пудри на Isostar. Предпочитани от бойци, велосипедисти и маратонци.

*любопитни факти за водата:
- кръвта се състои от 92% вода
- мозъкът и мускулите са 75 % вода
- костите ви са съставени от  22% вода

Зъболекарите я препоръчват, защото заздравява костите и зъбите. Флуорида, който често се добавя в питейната вода, предотвратява разпада на киселината, образувана от бактериите в зъбната плака. По този начин подсилва зъбния емайл /твърдата и лъскава повърхност, която покрива зъбите ви/.Всеки доктор би ви посъветвал да се хидратирате правилно, за да намалите риска от дехидратация. Водата е, защото помага на тялото ни да функционира на пълни обороти, а тигава сме по-малко податливи към заболявания и травми.

Защо да внимаваме с пластмасовите бутилки прочетете тук.

Дехидратацията...Какви са рисковете от недостатъчната консумация на течности?
Дехидратацията е много сериозен и често срещан проблем. Лекото обезводняване започва със загуба на около 2 % течности, което води до значителни промени в организма. 68% от човешкото тяло се състои от вода и затова обезводняването може да засегне всички части на тялото. Симптомите варират от намалена концентрация, главоболия, пресъхване на устата, топлинно изтощение, сърдечен удар, мускулни спазми, умора, липса на потене, слабо уриниране, подути очи, бръчки по кожата, ускорено сърцебиене, треска , ниско кръвно налягане и др. Очевидно набавянето на достатъчно течности е изключително важно, но как да знаем колко е достатъчно.

В какво се изразява правилната хидратация?
Чували сте, че трябва да се пият 8-10 чаши вода на ден. Това е наистина е примерен прием на вода, който ще осигури нормалното функциониране на тялото. Защо толкова ? Средностатистическия човек губи приблизително два и половина литра течности на ден чрез отделяне, потене и издишване на въздух. Това е съсвем малко над десетте чаши. Така, че за да предотвратим дехидратиране на тялото, трябва да пием поне толкова течности. Нормалния прием за сериозно трениращ започва от 4 литра.

* Повечето от нас консумират 20% от течностите във вид на храна.

Все пак не всичко, което пием се брои за прием на течности! Кафето, чая и алкохола всъщност са диуретици и консумирайки ги буквално ще постигнем обратен ефект. Затова повечето професионалисти препоръчват водата да бъде основния източник на течности. Тя не съдържа допълнителни калории - като млякото и сока/колкото и натурални да са те/. Ако вкуса на водата не ви допада, можете да добавите лимон или лайм за да я овкусите или да разгледате нискокалоричните продукти на пазара.Изследване
Скорошно изследване проведено в Университета в Кънктикът доказва, че дехидратацията и тренировките за издръжливост могат да бъдат пагубна комбинация за атлетите. Когато обезводняването и аеробната тренировка са налице, се нарушават хормоналните нива.
Какво представлявал експеримента: Доброволците трябвало да изпълнят три идентични упражнения в три различни състояния : Нормално хидратирани, умерено хидратирани ( изгубили около 2.5% от предтренировъчното си тегло ) и тежко дехидратирани ( телесната им маса вече е с около 5% по-малко от предтренировъчното им тегло, заради загубата на течности). Изследователите взимали кръвни проби от доброволците между 3- те стадия от експеримента. Резултатите показват големи разлики при хормони отговорни за мускулния разтеж като тестостерона, кортизола, разтежния хормон, инсулино-подобния growth factor- 1, инсулина и  глюкозата в кръвта. Дехидратирането на субектите засегнало тестостероновите им нива по два начина. Увеличават се нивата на кортизол, който е конкурент на тестостерона в борбата за рецептори -  тестостероновите нива падат. Кортизола влияе и отрицателно на стимула да се произвежда естествен тестостерон в тялото. Доказали и, че е засегнат метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Как да разберете, че приемате достатъчно течности?
Преди всичко, щом усетите жажда – Пийте ! Трябва да пиете до толкова, че жаждата да не е нещо, което да ви безпокои по време на деня. Когато сте жадни, тялото ви показва, че се нуждае от течности и е един от признаците, че сте леко дехидратирант. Жаждата (или пълната липса на жажда) е добра индикация за правилна хидратация.
Имайте в предвид, че по време на тренировка, поради увеличения разход на течности, най-добре да не се съобразавате и да чакате да ожаднеете. Нека шейкъра ви да е до вас. Не скачайте на велоергометъра или пътеката без шише вода или изотонична напитка.Личното тегло също е добър индикатор за това дали сте адекватно хидратиран за физическите натоварвания, които предстоят. Измерете се преди и след тренировка. В края трябва да тежите също толкова,  колкото сте били в началото при положение, че сте хидратирали правилно. Ако не толкова знайте, че ще възстановите изгубените течности, когато възтановите пред-тренировъчното си тегло.
Друг начин да разберете колко добре сте хидратиран е цвета на урината. Да, той може да ви подскаже дали сте пили достатъчно течности през деня. Имайки в предвид факта, че цвета и не е повлиян от нещо, което сте консумирали ( някои храни или суплементи, като креатина и водоразтворимите витамини променят цвета и). Тя не трябва да е по-тъмна от бледо жълто и да има мирис. Ако е по-тъмна или забележите намаляване в количеството, пийнете нещо!

Хидратацията е важна за хората. Особенно, ако сте трениращ. Научете се да хидратирате правилно и бъдете по-здрави. Тренировките ви ще са по-добри, кардиото ви ще е по-пълноценно, а мускулите ви ще са по-плътни и големи.

Просто, нали ?
Добавки за мускулна хидратация
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Бицепсът е един от най-лесните за увеличаване мускули, защото е голям и функционален, както и лесен за специфично трениране."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com