сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Трениране и Хранене в Космоса

Трениране и Хранене в Космоса

Колко от вас са се чудили как работят точно елементарни неща като упражненията и храненето в Космоса?

Често забравяме, че там някъде горе в една ултра скъпа и високотехнологична консерва живеят хора, които са подложени на нечовешки условия в името на научния напредък.

Международната космическа станция е интересномясто, което поставя огромни предизвикателства пред своите обитатели и определено променя начина, по който са гледали на съвсем обикновено дейности като приготвянето на храна и поддържането на здраво тяло.
 

Трениране

За момента най-дълго време в Космоса прекарват астронавтите на Международната космическа станция, където те живеят и работят по 6 месеца. Тя представлява научна лаборатория, обикаляща в ниска околоземна орбита. Има дълга и тясна структура като в нея пространството е силно ограничено и може да си представите, че няма място за кой знае какви луксове. Фитнесът обаче е от задължителните компоненти!

 

Микрогравитацията може да изглежда забавна и готина, но животът в безтегловност си казва тежката дума и не оставя астронавтите без влиянието на странични ефекти. Най-сериозният проблем безспорно е мускулната атрофия, която представлява загуба на мускулна и костна маса заради живота в микрогравитация. Проучвания сочат, че загубата може да достигне 20% при пътувания от 5 до 11 дни, което е изключително много! Този процес е неминуемо съпътстван и от загуба на сила, което може да бъде потенциално опасно и дори животозастрашаващо в случай на авария при навлизане в гравитационното поле на Земята.

 

На Земята постоянно се използват така наречените „антигравитационни” мускулни групи, които поддържат тялото ни изправено и активно. Те са четириглавият бедрен мускул и мускулите на прасеца, гърба и врата. Тъй като астронавтите работят в безтегловност, много малко мускулни съкращения са нужни, за да движат телата си. Затова тези мускулни групи трябва да бъдат тренирани редовно, за да се избегнат негативните последици. Астронавтите тренират интензивно средно по 2 часа и половина на ден, за да предотвратят мускулната атрофия.

 

Астронавтите не могат да излезнат да потичат малко, но не ги мислете! Подсигурили са ги с уреди, които наподобяват много познатите ни от фитнеса – просто са пригодени за космоса. Разполагат с пътечка за бягане, която изглежда съвсем нормално с изключение на това, че трябва да се вържеш за нея с бънджи въжета. Имат също и колело, което обаче е без седалка и предна част за държане. Вместо това астронавтите ползват малки странични дръжки, за да стоят в една позиция.

Не пропускат и силовите упражнения, за които ползват един мултифункционален уред, който чрез вакуумни цилиндрични тръби създава константно съпротивление. Следват персонализирани фитнес планове, съобразени с тяхното здравословно състояние преди мисията и физиологичните нужди на техните тела.
 
Хранене

Ако сте гледали филма „Марсианецът”, то сигурно си спомняте как героят на Мат Деймън беше сметнат за мъртъв и съответно изоставен на Марс, където трябваше с подръчни средства и много креативност да оцелее. Отглеждането на храна всъщност беше една от най-трудните задачки, но той все пак беше успял да отгледа картофи с помощта на естествен тор.

Всичко като на филм обаче! На истинските астронавти от Международната космическа станция не им се налага да прибягват чак до такива крайни мерки.Не разполагат с хладилници и затова храната трябва да се съхранява изключително внимателно като в повечето случаи е вакуумирана. Някои продукти са в стандартната си форма и готови за ядене докато на други трябва да им бъде добавена вода. Предоставени са им сосове и подправки като сол и пипер, но само в течна форма, защото иначе биха се разпръснали навсякъде.Астронавтите се хранят съвсем нормално – закуска, обяд, вечеря и тук-там някои междинни хапвания. Нутриционисти се грижат те да имат балансирана диета, която да им предоставя всички нужни калории, витамини и минерали. На една жена например ѝ трябват около 1900 калории на ден докато на един по-едър мъж му трябват 3200. Храната, която консумират, има баркодове на пакетите, които те сканират преди ядене, за да може учените на Земята да следят с какво се хранят и как им се отразява на физиологично ниво.

 

Звучи малко скучно и обикновено, но това не е съвсем така. Астронавтите са си правили пица вечери и дори са успели да си опекат бисквитки. На всеки два месеца автоматизиран космически кораб им кара нови хранителни провизии като това включва дори и свежи плодове. През 2014 Италианската космически агенция създава първата еспресо машина, пригодена за ниска гравитация, с чиято помощ астронавтите могат да пият нормално кафе.

 

Преди няколко десетилетия още НАСА откриват, че бактерии могат да произвеждат храна. На тях не им трябва светлина, а само водород, който използват като гориво, за да правят храна от въглероден диоксид. Звучи много научнофантастично, но би бил чудесен начин за осигуряване на храна на астронавтите при бъдещо колонизиране на други планети.
 

На повечето от нас никога няма да ни се наложи да тренираме здраво, за да оцелеем в тъмните дебри на Космоса, но пък действа като ударна доза мотивация да знаем, че дори толкова далече и изолирани астронавтите трябва да блъскат във фитнеса.

 
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
67
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Китайската култура често се свързва с широко познание върху билките и медицината. Астрагалуса е растение с много употреби. Корена се суши и се използва за лечение на отпадналост или профилактика в зимния сезон. Освен, че стимулира производството на бели кръвни телца, растението помага при производството на конкретна съставка наречена интерферон – тя се произвежда естествено в организма и целта и е само една – да бори вирусите."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com