сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Яйцата - мускули в черупкка или подценяван риск?

Яйцата - мускули в черупкка или подценяван риск?

    В днешно време сред представителите на различните видове спорт е широко разпространено приемането на белтъчини и амино киселини под формата на протеинов шейк. Много от начинаещите спортисти и фитнес любители водени от идеята за физическо съвършенство и природосъобразен начин на живот се обръщат назад към миналото и започват да прилагат номерата на така наречената стара школа.
Връщат се в онези времена, когато нямаше консерванти и всичко беше натурално и според представите на модерния човек всичко беше БИО. Дали водени от спомени, с които е трудно да се разделят, дали поради невежество или изкривена представа за здравословно много от тях рискуват здравето си живеейки „здравословно”.
   
За какво става въпрос ? Споменахме вече за така наречените протеинови шейкове, Може би голяма част от вас си спомнят онази култова сцена от филма Роки, в която Силвестър Сталоун става да тренира в 04:00 сутринта изпива 5 сурови яйца и прави тренировката на живота си … или пък сте виждали баба си да пробива дупка в яйцето и да го пие със сламка повтаряйки, че това е полезно за еди какво си… Да, обаче НЕ…    Все още много хора приемат твърдението, че суровите яйца са по-хранителни от пържените или варените. Според специалистите полезните съставки на яйцето са достатъчно устойчиви на висока температура и се запазват след различни видове кулинарна обработка. Освен това суровите яйца съдържат два фактора, които пречат да се усвояват някои ценни хранителни съставки. При постоянна и интензивна консумация на топлинно необработени яйца може да се стигне до болестно състояние, известно като биотинова авитаминоза. Суровите белтъчини понякога водят и до различни прояви на алергия, уртикария, екзема и пр. Тези болестни състояния по-често се наблюдават при деца и хора със стомашно-чревни нарушения. За да няма реакция от страна на организма към яйчните белтъчини, разумно е винаги тези храни да се употребяват топлинно обработени.

Не е за пренебрегване и фактът, че суровите яйца носят риск от хранителни отравяния. Това особено се отнася за пачите и гъшите яйца, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция.

Salmonella Enteritidis е вредна бактерия, която може да се предава от заразени кокошки директно към вътрешността на яйцата. Дори чисти и здрави без пукнатини яйца могат да бъдат заразени. CDC (центрове за контрол и превенция на заболяванията) са изчислили, че 1 от 20 000 яйца може да бъде заразено. Въпреки, че броят на засегнатите яйца е доста малък, има редица случаи на хранителни болести и натрявания, свързани с инфектирани яйца.

    Лицата, заразени със Salmonella Enteritidis обикновенно в порядъка на 2 до 72 часа след консумация на замърсени яйца получават следните симптоми - висока температура, коремни спазми и диария. Заболяването обикновено продължава от 4 до 7 дни.
Въпреки, че повечето хора се възстановяват напълно, диарията може да изисква хоспитализация. Възрастни, бебета и тези с увредена имунна система могат да имат по-тежко заболяване. При тези хора, инфекцията може да се разпространи от червата в кръвния поток и след това към други части на тялото и да причини смърт освен, ако инфекцията се третира незабавно с антибиотици.
Ако яйцата са добре сварени, бактериите Salmonella са унищожени. По статистика от 500 яйца обедиени в една партида, 20 ще бъдат заразени и всеки, който яде яйца от тази партида е изложен на риск. Яйцата с здрава черупка са най-безопастни, когато се съхраняват в халдилник, индивидуално и добре сварени. Колкото по-голям е броят на бактерията салмонела в яйцето, толкова по-вероятно е да се предизвика заболяване. Съхранението на яйца в хладилник предотвратява размножаването на съществуващите в яйцата бактерии Salmonella, така че яйцата трябва да бъдат държани в хладилник, до като не дойде време за консумация.
Готвенето намалява броя на бактериите в яйцето. Недобре сготвени и пулусорови (рохки) яйчни белтъци и жълтъци често са свързвани с появата на инфекции със Salmonella Enteritidis.

CDC (центрове за контрол и превенция на заболяванията) препоръчват: счупени или силно замърсени яйца да се изхвърлят, измиването с вода и сапун на ръцете и приборите за готвене след контакт със сурови яйца, да се избява консумацията на сурови яйца под всякаква форма била тя и домашен сладолед или яйчен крем, както и ястия със сурови или рохки яйца.    Ние от Сила БГ ви приветстваме в 21-ви век … добре дошли в Настоящето.
Живейте модерно и не рискувайте здравето си. Все пак именно желанието за по добро здраве е това, което ни вкарва в тренировъчните зали. Възползвайте се от най-голямото предимство на протеина и аминокиселините (като хранителни добавки) не това, че се усвояват много по-бързо в сравнение с храната, или пък, че могат да стимулират по-голям мускулен растеж в сравнение с на пример яйчния белтък.
Предимството им е в тяхното удобство.
   
Сила БГ предлага на вашето внимание няколко отлични продукта, който не крият рискове за вашето здраве, поднесени са в компактна опаковка с различни вкусове и са приятни за пиене.    Една доза от 100% Egg Protein има хранителен еквивалент на 7 яйчни белтъка и отнема само 10 секунди за приготвяне. Осигурява пълния спектър от незаменими аминокислини (Essential Amino acids), аминокиселини с разклонена верига (Branch Chained Amino acids) и Глутаминова киселина.EGG PRO е оригиналният, златен стандарт сред протеините!
Протеинът от яйчни белтъци е превъзходна алтернатива на всички млечни протеини (суроватъчен, казеин и техите комбинации). Яйчният протеин е подходящ за всички, които имат алергия или непоносимост към млякото или лактозата. Яйчният протеин осигурява превъзходна комбинация от аминокиселини, включително и 8-те незаменими, и се характеризира с високо съдържание на сяро-съдържащи аминокиселини.

Сила БГ Тийм
Формули с яйчен протеин на прах
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Най-голямата грешка на един начинаещ във фитнеса е, че пита своите приятели как да тренира, а не намира правилния човек. Питат се един друг, а не търсят помощта на хората, които наистина трябва да бъдат питани. Така младите момчета се заблуждават един друг – “Ти това прави, тоя правил това, оня правил това, било много хубаво...”. Постоянно ги слушам такива момчета. - “Мен ми казаха да правя това.” Викам - “Кой ти каза да правиш това?” - “Едно приятелче ми каза”. Това е заблудата – питат се един друг, вместо да потърсят някой вещ."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com