сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Енергийните напитки – „да“, „не“, или „все едно“?

Енергийните напитки – „да“, „не“, или „все едно“?

Независимо дали тренираме във фитнеса, работим, купонясваме до късно, или блажено спим, нашето тяло непрекъснато произвежда и изразходва енергия. Но понякога „производството“ не може да задоволи „потреблението“. Тогава се налага да влеем малко „чужд капитал“, за да стабилизираме „управляващото звено“.

Лично аз, пишейки статията, на няколко пъти обърках „енергийни“ със „спиртни“ напитки. Това се оправи на 20-25-тата минута след като си подарих една солидна чаша кафе. Така че през ум не ми е минавало да отричам необходимостта от енергизиращи средства. Но дали постъпваме разумно, когато опираме конкретно до енергийните напитки?

Какви са ползите от тях, ако изобщо има такива? Какви са вредите? Няма ли по-ефективни и по-здравословни алтернативи на пазара? Темата е широка, защото трудно подлежи на генерализация и има толкова много променливи, че дори много по-учени от мен хора не смеят да определят каквото и да било като „неоспорим факт“.

Въпреки това, с малко усилия и много кафе, ще обърнем темата отвътре навън. Струва си да прочетете всичко, ще останете изненадани!

Малко историяЕнергийните напитки съществуват още от началото на XX век. Първата енергийна напитка се появява в Шотландия през 1901 г. под името Irn-Bru и още тогава се отличава с познатия ни днес оранжев цвят. 28 години по-късно, във Великобритания започва да се продава напитката Lucozade Energy. Произвеждана е от медицинския гигант GlaxoSmithCline с целта да бъде източник на енергия за болните от настинка. Рекламира се като „лекарство“ чак до 1983 г., когато е ребрандирана като енергийна напитка. Съдържала е огромно количество захар – 85 гр. (21 чаени лъжички) в една бутилка от 500 мл., и никакъв кофеин. Сега, захарта е заменена от царевичен сироп. Аз бих стоял настрани.

През 60-те години на миналия век се случва революция в производството. В Щатите се появява небезизвестната Gatoradе. Тя е създадена по поръчка на футболния (американски футбол) отбор на университета на Флорида – Gators (Алигаторите) и остава в историята като първата енергийна напитка, предназначена за спортисти. По същото време в Япония се появява Lipovitan. Звучи повече като име на лекарство, а опаковката ѝ - малка стъклена бутилка с кафяв цвят, допринася още повече за усещането. Lipovitan е замислена като средство, което да държи работницитe будни и нащрек по време на интензивни нощни смени. Напитката е първата, която съдържа важната съставка таурин. В днешно време, тауринът е неизменна част от всички енергийни напитки.

През 1985 г. в Америка се появява Jolt Cola - първата енергийна напитка, която става известна със своя рекламен слоган: „С два пъти повече кофеин от всичко друго на пазара!“. За времето си е била голям хит сред американските колежани, но в своето естество не е нищо повече от прехвалена газирана напитка с много захар и прекалено много кофеин.Три години по-рано, през 1982 г., се случва епохално събитие, което променя света завинаги. Австрийският предприемач Дитрих Матешиц отива в Тайланд и с изненада открива, че местната напитка Krating Daeng (създадена на основата на Lipovitan и традиционен корейски тоник) му помага да преодолее т. нар. „jet lag“ – умората, която изпитва организмът, пътувайки през няколко различни времеви зони със самолет.

Отпивайки си от напитката, Матешиц бива просветлен! Той решава да адаптира напитката за европейските пазари.

Пет години по-късно, тайландското питие се появява в Австрия с името Red Bull. Чак през 1997 г. започва да се продава и в Америка. Оттогава, пазарът на енергийните напитки се разраства все повече и повече. През 2010 г., неговата стойност е около 10 милиарда долара, а през 2021 - 46 милиарда. Само в Америка има над 600 различни марки енергийни напитки!

Какво ни „дава крила“?Енергийните напитки са безалкохолни течности, чиито производители твърдят, че действат тонизиращо, благодарение на комбинация от определени витамини и стимуланти. Най-често срещаните са витамините B2 и B12, растителни екстракти от гуарана, жен-шен, гинко билоба и др. и аминокиселината таурин. В някои енергийни напитки могат да бъдат открити и известните фитнес добавки креатин и L-карнитин. На тях ще обърнем специално внимание по-нататък.

Коя е тогава съставката, която ни енергизира? Нито една от тези, за които говорихме. Истината е далеч по-проста. Търсеният ефект от енергийните напитки, а именно производството на енергия, се дължи на високото съдържание на кофеин и захар в напитката. Останалите съставки просто подобряват този ефект.

Кофеинът е добре познат стимулант, както в света на фитнеса, така и извън него. Обикновено може да срещнете дози от 50 мг. до 300 мг. 50 гр. кофеин се равнява на едно средно слабо кафе, а 300 мг. се равнява на 5 чаши силно еспресо. Това количество обикновено се среща в най-силните предтренировъчни продукти.

Сила БГ Showcase: най-добрите all-in-one предтренировъчни продукти

Нормата за единична доза кофеин е около 80 мг., което се равнява на чаша качествено еспресо. Кофеинът оказва влияние на централната нервна система, като блокира аденозиновите рецептори – химикал в мозъка, който се натрупва докато сме будни и ни кара да сме сънливи, предотвратявайки неговото натрупване за определен период от време.

Активността на невроните се ускорява, което задейства рефлекса за самозащита. Хипофизната жлеза започва да произвежда адреналин. Той ускорява биенето на сърцето, зениците се разширяват, черният дроб започва да освобождава повече захар в кръвта. Всичко това води до прилив на енергия. В допълнение се покачват и нивата на допамин в мозъка (хормонът на удоволствието), което също ви кара да се чувствате енергични. Комбинацията от високото съдържание на кофеин и захар в напитката образно казано „подпалва“ вашата нервна система. Прекаляването със стимуланти (включително със захар) може да доведе до куп проблеми. Най-ниската горна граница, след която могат да се появят симптомите от прекаляване с кофеин е около 300 мг. на ден.

Дехидтрация, симптоми, странични ефекти?Популярният мит за дехидратирането на тялото като страничен ефект от кофеина е спорен, защото не е единодушно признат от науката. Според някои изследвания, даже, кофеинът всъщност има способността да хидратира тялото и не води до „изсушаване а-ла стафидка“. Това, което науката отдавна е доказала обаче е, че кофеинът е психоактивен стимулант, чиито ефекти са много подобни на тези на някои наркотици.

Иначе казано, след известно време, крилата от Red Bull-а изчезват, а химикалите в организма ви вкарват в стремителен полет надолу, по-познат като абстиненция. Не ни разбирайте погрешно! Не се опитваме да сравняваме кофеина с едни от най-тежките наркотични вещества - би било абсурдно.Част от симптомите на кофеиновата абстинения са:

  • летаргия
  • главоболие
  • повръщане
  • тревожност
  • мускулни болки
  • тежест в крайниците
  • промени в телесната температура
  • дразнене в стомашно-чревния тракт

Сама по себе си, абстиненцията е признак на зависимост. Кофеинът, бидейки зъл гений, си е измислил начин, по който ви пречи да усетите, че изобщо сте станали физиологически зависими. Малките дози кофеин, които са станали част от нашето ежедневие, възпрепятстват абстиненцията. Честотата и силата на абстиненцията се определят от дневната доза кофеин, която приемате. Имало е случаи симптомите да са причинени дори от ниски количества, като 100 мг. на ден – чаша кафе или три чаши напитка с кофеин.

В други случаи, симптомите започват в момента, в който решите да спрете кафето и прекъснете прилива на кофеин, с който сте привикнали. Що се отнася до силата на симптомите, тя варира от пренебрежима до много сериозна, в зависимост от цялостното ви физическо и психологическо състояние, както и от ниво на зависимост към кофеина.

Щом четете Сила БГ, вие вероятно сте човек със здрав дух и здраво тяло, който не прекалява със стимулантите!

Останалите съставки - глътка свеж въздух!Вече изяснихме главният действащ компонент в енергийните напитки. Сега ще обърнем внимание и на останалата част от състава на една енергийна напитка. Тук нещата започват да изглеждат по-ведро.

Тауринът е аминокиселина, която се произвежда в организма. Тя се съдържа в почти всяка енергийна напитка. Противно на широко разпространеното схващане, не се добива от биволски тестиси. Ако този факт ви разочарова, не се притеснявайте. Тауринът може да бъде изолиран лесно от урината на женски добитък!

За наше общо щастие, тауринът в енергийните напитки е синтетичен. В нормални количества той спомага за регулирането на сърдечния ритъм и мускулните спазми. Комбинацията му с кофеин е синергична - тоест и двете съставки имат по-силен ефект, благодарение на отделните си свойства.

Гуараната е растение, което вирее в Южна Америка. Семената на плодовете му се използват от хилядолетия за повишаване на енергията, бдителността и дори либидото. Причината – съдържат близо два пъти повече кофеин от семената на кафето. Любопитно за гуараната е, че тя използва кофеина като защитен токсин, за да се пази от паразити.

Освен кофеина, гуараната съдържа и още два естествени стимуланта – тебромин и теофилин. Теоброминът е един от компонентите, които превръщат шоколада в афродизиак. Теофилинът, пък, има въздействие, подобно на кофеина.Жен-шенът, в случая на енергийните напитки, е екстракт от корена на растението, което расте в по-северните части на Азия и Америка. Жен-шенът е доказано средство против умората и за повишаването на либидото. Той стимулира хипоталамусната и хипофизната жлеза, което стимулира производството на кортизол и кортикостероиди - вещества, които стимулират метаболизма.

Витамините от В група играят централна роля в клетъчния метаболизъм на тялото. Енергийните напитки съдържат витамини В2 (рибофлавин) и В12. За разлика от всичко изброено дотук, те не са стимуланти и не водят до директно производство на енергия.

Екстрактът от листата на гинко билоба стимулира кръвообращението към мозъка и е мощен антиоксидант.

L-карнитинът е аминокиселина, която се съдържа в месото. Играе важна роля в метаболизма и изгарянето на мастните клетки и се ползва във фитнеса от дълго време. Той спомага за използването на мазнините за енергия.

Креатинът е, може би, най-известната фитнес хранителна добавка за изграждане на мускулна маса. Представлява водородна органична киселина, която човешкото тяло произвежда от аминокиселини в бъбреците и черния дроб. Той спомага за пренасянето на енергия до мускулните клетки.

Обратно в залатаЗаключението от цялата поднесена дотук информация е, че енергийните напитки създават поредица от противоречия. По-заинтересованите от вас сигурно са забелязали, че не съм представил резултати от проведени изследвания и проучвания. Причината е проста: за всяко изследване, което показва плюсовете от тяхната употреба, се намира друго, което показва минусите им. Освен това, тези изследвания се правят със специално подбрани участници, които изобщо не са представителна извадка от широката потребителска аудитория.

Енергийните напитки в действителност работят - те повишават енергията и действат тонизиращо, но тук има една уловка. Поради начина, по който го правят, прекомерната им консумация отнема от вашето здраве и от устойчивостта на организма ви. Ако тренирате и/или сте физически активни, вие имате шанса да развиете здраво сърце, което да бъде достоен център на здравото ви, функционално тяло.

Защо, тогава, бихте хвърлили всичките си усилия на вятъра, тормозейки сърцето си с кофеин, захар и синтетика? 

Отговорът се крие на съседния рафт - там, където се продават напитките без захар и без синтетични аминокиселини. Такива са чаят, кафето и чудото на науката - спортните напитки.

Спортните напитки - здравословната алтернативаСпортните напитки са създадени с цел да подпомогнат хидратацията и възстановяването на атлетите след (но и по време на) тренировка или състезание. Съществуват три типа такива напитки:

Изотонични – съдържат захар и соли в количества, сходни с тези в човешкото тяло.
Хипертонични - съдържат захар и соли в по-високи количества от тези в човешкото тяло.
Хипотонични - съдържат захар и соли в по-ниски количества от тези в човешкото тяло.

Защо са за предпочитане?

Спортните напитки заменят течностите и електролитите, загубени по време на тренировка или интензивно физическо натоварване, което причинява изпотяване. Те подпомагат възстановяването на мускулните клетки, предотвратяват дехидратацията и ви позволяват да издържате по-дълго на натоварване. Освен това, те съдържат електролити - най-важните соли във вашето тяло: калций, магнезий, калий, натрий, хлорид и фосфат.

Електролитите регулират баланса на течностите между органите, поддържат необходимите за пълноценна клетъчна дейност нива на киселинност и транспортират електрически импулси, които контролират хормоналната и невротрансмитерна секреция, необходима за функционирането на мускулите и нервите. Вашите бъбреци работят, за да поддържат постоянна и равномерна концентрацията на електролити в телесните течности, въпреки промените в тялото. Освен това електролитите изпълняват и ролята на кофактори на ензимите, което оказва въздействие на други важни функции на тялото, като храносмилането.

По време на тренировка тялото ви отделя магнезий чрез процеса на потене. Магнезият е необходим за доставянето на кислород до мускулите.

Натрият и калият са нужни за правилното функциониране на нервната и мускулната тъкани, и за преминаването на течностите през клетката.

Калцият, освен да поддържа вашите кости и зъби здрави, играе и важна роля за съсирването на кръвта и освобождаването на невротрансмитери. 

Предпочитаната от вас спортна напитка трябва да е богата на въглехидрати, за да ви осигури бърз приток на енергия и контрол над температурата и течностите. Същевременно, тя не бива да съдържа прекалено много захар, защото тя дразни стомаха, дехидратира тялото, и може да доведе до покачване на излишни килограми.

Можете да разгледате нашия богат набор от спортни напитки тук.

А ако искате да отпиете от най-новата ни енергийна напитка, нека ви запознаем с Heat от Nutramino! Цъкнете тук и се насладете на напитка с перфектно количество кофеин, без захар, без изкуствени подсладители и с неповторим вкус.

Полезни ресурсиСлед като стигнахте дотук и се въоръжихте със солидна порция знания, най-доброто нещо, което можете да направите, е да заповядате в онлайн-магазина на Сила БГ. Той ви очаква по всяко време на денонощието, зареден до дупка с енергийни напитки, спортни напитки и още много други хранителни добавки, които да включите в своето ежедневие!

На последно място, искам да ви запозная с онлайн калкулатор, с който да изчислите вашата горна граница на търпимост към кофеин и да видите колко захар съдържат вашите любими енергийни напитки!

Екипът на Сила БГ ви пожелава успешни тренировки и нови постижения във фитнеса и извън него!


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Вярвате или не, тренировките във фитнеса могат да бъдат нож с две остриета. Трябва да имаме в предвид, че не ставаме големи, защото тренираме много, а защото се възстановяваме качествено след това. Когато тече една интензивна тренировка, огромно количество свободни радикали атакуват организма, а тези вредни нашественици могат да спрат процеса на мускулна хипертрофия. Очевидно противодействието на този процес не е да спрем тренировките, а да помогнем на тялото да се защити от тях."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com