сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Аденозин трифосфат и креатин малат

Аденозин трифосфат и креатин малат

Тялото произвежда енергия от хранителните вещества, които поемаме с храната - въглехидрати, мазнини, белтъчини. Те се разграждат и усвояват в процеса на храносмилането и преминават през черния дроб, където химичният им състав се видоизменя. Следва поредица от химични реакции, превръщащи "материала" в химикала аденозин трифосфат - АТФ. Той е познат като енергийния заряд на организма. Участва при изграждането на нови тъкани, предаване на нервни сигнали, храносмилане, отделяне на хормони, свиване на мускули. АТФ представлява три фосфатни молекули, свързани с една молекула аденозин. Когато една от връзките между тези молекули бъде разрушена чрез процеса на хидрозилата, се отделя голямо количество енергия. При мускулите тази енергия активира специфични елементи на мускулните фибри, карайки ги да се свиват.

 
Организмът разполага с три пътища, по които черпи енергия от АТФ. Две от тях са анаеробни, което означава, че химическите процеси не се нуждаят от кислород, а третият път е този на аеробната система. Системата АТФ-КФ е анаеробна, и при нея организмът използва креатин фосфат, за да произвежда енергия. Сега ще научим малко повече за ролята на креатина в този процес.
 
Системата АТФ-КФ
 
Комбинацията от аденозин трифосфат и креатин фосфат в клетките е единственият мигновен източник на енергия в организма. Тялото разчита на него за дейности като вдигане на тежести и кратки спринтове. Когато се разруши връзката с най-външната молекула фосфат в АТФ, се получава аденозин дифосфат с две молекули фосфат. Запасът от АТФ в тялото е малък и се изчерпва много бързо. Тогава на помощ идва креатин фосфатът. При разрушаването на връзката между креатиновите и фосфатните молекули също с отделя голямо количество енергия. Фосфатът на креатиновата молекула се прехвърля в аденозин дифосфата, реформирайки аденозин трифосфат с помощта на катализиращия ензим креатин киназа. Процесът се нарича рефосфорилация. Концентрацията на креатин фосфат в клетката е три до пет пъти по-висока от тази на АТФ, затова креатин фосфатът функционира като нейн енергиен резервоар.

 
АТФ-КФ доставя достатъчно енергия за една минута вървене или шест-секунден спринт, след което започват да участват останалите две системи. Предимството на тази система е, че влиза в действие веднага, докато останалите изискват време. Ако организмът нямаше АТФ-КФ, нямаше да можем да вдигаме тежести или да извършваме други дейности, изискващи енергия на момента. Това е енергийната система, на която най-много разчитат силовите атлети, Докато атлетите, бягащи на дълги разстояния, черпят енергия предимно от процеса на анаеробната глюколиза (трансформиращ глюкозните молекули в пирувична киселина) и аеробния път, който разгражда глюкозните и мастните молкули за енергия чрез цикъла на Кребс, който е възможен само при наличието на кислород. 
 
И трите системи са взаимосвързани и работят заедно, а не поотделно, като елементите на креатина играят важна роля в производството на енергия.

 
Креатин малат
 
След като креатинът има важно участие в процесите, произвеждащи телесна енергия, редно е да помислим кой креатин да изберем, за да постигнем синергистичен ефект между него и системите за производство на АТФ. Една от субстанциите, участващи в енергийните процеси и клетъчния метаболизъм, е маликовата киселина. Тя има водеща роля в цикъла на Кребс, действайки като катализатор за произвеждането на енергия чрез изгаряне на пирувичната киселина и противодействане на натрупването на млечна киселина. Освен това тя се свързва с молекулите на токсичните метали в тялото, помагайки за прочистването на организма от тях. Действа и като антисептик, което води до употребата и в множество продукти за дентална хигиена.Една от формите на креатина - креатин малатът, представлява три креатинови молекули, свързани с една молекула маликова киселина. Това съчетание прави креатина по-лесно разтворим и усвояем от тялото, усилвайки концентрацията му в организма. Повишеният прием на маликова киселина оптимизира процеса по формирането на АТФ дори при ниски нива на кислород, а съчетанието с магнезиев суплемент води до подобрено възстановяване и е в състояние да помогне срещу фибромиалгия.
 
Сила БГ Тийм

Прочетете още: Всичко за креатина |  Цикличен прием на суплементи
Препоръчани креатинови добавки
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Страхът не е нужно да го побеждаваш – мисля, че е необходима част от всеки един човек, за да може да ти даде необходимия баланс. Страхът неслучайно е даден на човека – той е нужен. Но аз мисля, че в бокса не ме притеснява никой. Не виждам някой кой-знае колко по-добър от мен. Дори братята Кличко не ме притесняват и един ден ще им създам доста проблеми, когато стигна до мач с някой от тях.""

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com