сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Акнето - въпрос на лична хигиена, или нещо повече?

Акнето - въпрос на лична хигиена, или нещо повече?

Акнето е възпалително кожно заболяване, което се проявява с пъпки, черни и бели точки. В различна степен то измъчва около 80 % от американците на възраст от 12 и 44 години. Според американската академия по дерматология, акнето е най-често лекуваната кожна болест. Може би съвременният начин на живот е допринесъл за за тази промяна в статистиката. За страдащите от акне то е нещо повече от козметичен проблем. Последствията му включват емоционален стрес, който може да има силно вилияние върху самочувствието.

Акнето най-често започва през пубертета, когато се повишава рязко отделянето на андрогени (мъжки полови хормони). Те стимулират производството на кератин (вид белтък) и себум (секрет от мастните жлези). Ако себумът се отделя по-бурзо, отколкото може да премине през порите, появява се пъпка. Излишната мазнина прави порите лепкави и създава предпоставки за задържането на бактерии в тях. Образуват се черни точки, в които себумът се свързва с кожните пигменти и запушва порите. Ако люспи по повърхността на кожата се запълнят със себум, се появяват бели точки. В тежките случаи те се разрастват под кожата и се спукват и това разпространява инфекцията.При все, че добрата грижа за кожата е важна в лечението на акнето, то не се дължи на нечистоплътност, а е по-скоро резултат от повишена активност на мастните жлези. От това заболяване страдат повече от 20 милиона тинейджъри, макар че акнето вече не засяга само тях, но и все повече възрастни. Докато при тинейджърите то най-често се появява по лицето и/или горната част на тялото, при възрастните то е ограничено до брадичката и челюстта и се появява по-малко на брой, но по-болезнени пъпки. Много жени страдат от предменструални обриви от акне, които се подтикват от отделянето на прогестерон след овулацията. Оралните контрацептиви, в които се съдържа много прогестерон, също могат да предизвикат появата на обриви. Наличието на кандидоза също може да причини хормонални промени, които карат черния дроб да призвежда нездравословни за себума вещества.

Фактори които допринасят за това състояние, са наследствеността, мазната кожа, хормоналния дисбаланс, месечния цикъл и кандидозата. Други фактори са алергиите, стресът, използването на някои лекарства (по-точно стероиди, литий, орални контрацептиви и някои антиепилептични лекарства). Недостигът на хранителни вещества и/или прекомерната консумация на преработена храна, наситени мазнини, хидрирани мазнини и животински продукти също допринасят за появата на акне. Неблагоприятен ефект върху състоянието упражняват излагането на индустриални замърсявания (машинни масла, каменовъгленокатранови деривати, хлорирани въглероди). Повишена киселинност или алкалност на тялото също благоприятстват размножаването на бактериите, причиняващи акне.

Кожата е най-големият орган на тялото. Една от неговите функции е да елиминира една част от токсичните отпадни продукти на организма чрез изпотяването. Ако в организма се съдържат повече токсини, отколкото черния дроб и бъбреците могат ефикасно да обработят, кожата поема и отделя останалото количество. Поради това някои лекари наричат кожата „трети бъбрек”. Когато токсините се отделят през кожата, те нарушават нормалния и интегритет. Това е отключващия фактор за много кожни заболявания, включително и за акне.Кожата също „диша”. Ако порите се запушат, микробите, които са навлезли там и са довели до развитието на акне, предизвикват зачервяване и така се предапзват от бактериостатичното действие на слънчевите лъчи. Мръсотията, прахът, маслата и нечистотиите от замърсената околна среда запушват порит, но тези фактори могат да бъдат елиминирани чрез подходящо миене на кожата.


Хранителни вещества благоприятстващи борбата с акнето.

1 Ацидофилус – според указанията на опаковката – възстановява важни бактерии и предотвратява пристъпите на акне.

2 Хромов пиколинат – според указанията на опаковката – спомага за намаляване възпалението на кожата.

3 Есенциални мастни киселини (ленено масло) – според указанията на опаковката – Източник на есенциална гама-линоленова киселина, необходима за запазване на кожата гладка и влажна, възстановява увредени клетки и разтваря мастните натрупвания, блокиращи порите. Способства за излекуването.

4 Калий – 90мг. дневно – Недостигът му е свързан с акнето.

5 Витамин D3  - 400E дневно – подпомага излекуването и възстановяването на тъканите.

6 Чесън – 2 капсули 3 пъти дневно с храната – разрушава бактериите, стимулира функциите на имунната система.

7 Хлорофил – според указанията на опаковката – пречиства кръвта и предотвратява появата на инфекции.

8 Л-цистеин – 500мг. дневно на гладно – съдържа сяра, която е необходима за кожата.

9 Метилсулфонилметан (МСМ) – според указанията на опаковката – Повишава пропускливостта на клетъчните стени и помага на водата и хранителните вещества да достигнат свободно в клетките, а отпадаъците и тоскините – да излизат.

10 Лецитин – 1200мг. 3 пъти дневно преди хранене – Необходим за по-доброто усвояване на есенциалните мастни киселини.

Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти за третиране на акне
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Огромен брой изследвани проведени върху средноверижните триглицериди до сега са били в областта на борбата с наднорменото тегло. Има обаче и не малко такива демонстриращи възможностите на MCT, да облекчават симптомите при пациенти хронично болни от диабет, рак, ХИВ, цистична фиброза, гърчове и Алцхаймер. Възможностите им за приложение при лечение и профилактика на тези заболявания тепърва ще бъде обект на изследвания."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com