сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Акупунктура

Акупунктура

Нека ви признаем нещо – ние от Сила БГ сме едни храбри мъже (и жени) със здрав дух и силни тела, но и нас, както сигурно и повечето от вас, от малки ни е страх от игли. Време да променим мисленето си, защото традиционната китайска иглотерапия, която в съвремието наричаме акупунктура, изглежда обещаващо и не бива да ни е шубе. ;) Все пак хората търсят в нея лек за всевъзможни болежки като рехабилитация след инфаркт; главоболие; менструални болки; фибромиалгия; мускулна треска; артрит; карпален тунел; астма; дори зависимост от наркотици... 
 
Какво е акупунктура?
Акупунктурата е пример за така наречената алтернативна медицина, към която спада, например, и лечението с разнообразни билки. Произхожда от древен Китай и е един от най-старите видове терапии на света.

Теорията на източните лечители е, че енергията на живота “чи” тече в телата на живите организми по канали, наречени меридиани. Според тях заболяванията се случват тогава, когато меридианите се “запушат” вследствие на нарушена хармония между началата “ин” и “ян”. Акупунктурата е средство, с което се контролира потока на “чи”. Тънки игли се поставят на специфични места от тялото, които се намират на пътя на меридианите – това ги “отпушва” и потокът от енергия започва да тече по по-благоприятен за организма начин. 

Американците са по-прагматични в хипотезата си и твърдят, че вместо потока на жизнената енергия, акупунктурата стимулира нервите, мускулите и съединителната тъкан. Така тя увеличава кръвоносния поток и активизира естествените обезболяващи вещества на тялото – ендорфините, на което се дължат положителните й ефекти.

Какво се случва в салона за акупунктура?
Терапевтът ще ви зададе въпроси, с които да се осведоми за общото ви здравно състояние. След това ще провери кои следи от заболявания са налични у вас, като разгледа цвета на езика ви, измери силата на пулса ви, провери дишането и дъха ви. Използват се четири метода за диагностициране:
Инспектиране – изследват се лицето и най-вече езика. Анализират се размера, формата, напрежението, цвета, повърхността и наличието на следи от зъби по ръба му. 
Прослушване за определени звуци (например хриптене в дробовете) и проверяване на мириса на тялото.
Проучвания върху: усещания за студ или горещина; потене; апетит; жажда и вкус; отделителна система; болка; спане; мензис и леукория
Изследване на сърдечния ритъм и търсене на уязвими места по тялото.

Според китайската медицина езикът съдържа карта на цялото ви тяло, която лечителя използва, за да намери точките за акупунктура. Следи от зъби на определено място по езика биха могли да означават проблем със сърцето, например, а по друго – с черния дроб.Изследването на пулса включва измерване на три повърхностни и три дълбоки пулсации на различни места по радиалната артерия на всяка ръка, което прави общо 12 пулса, отговарящи на 12 вътрешни органи. Измерват се характеристики като ритъм, сила и обем, според които се засичат специфични дисбаланси във функционирането на тялото.

След като терапевтът намери правилните точки и сте се излегнали спокойно, той (или тя) ще започне бързо да забива тънки игли в кожата ви. Дълбочината на навлизане се определя от преценката му за това какво е необходимо, за да се възвърне нормалното протичане на “чи” във вашето тяло.

Сеансът продължава от 15 минути до един час – зависи от лечителя ви.
 
Какво е усещането?
Ще усетите известен натиск при влизането на иглата. Повечето хора не се оплакват, че ги боли, и между другото, за майстор в бранша се счита лечител, който може да ви забие иглите така ловко, че да не усетите каквато и да е болка. Въпросът с болката като цяло е индивидуален и опира преди всичко до уменията на терапевта, но и до особеностите на вашето тяло. 

Районът около иглата може да изтръпне, да ви засърби или леко да се разрани. Според лечителите това е доказателство, че акупунктурата действа и е осъществен достъп до енергийния поток на “чи”.

Добре, но какви са тези игли?
Понеже разбираме страховете ви, решихме да проучим подробно въпроса с иглите, които се използват в лечението с акупунктура. Те са направени от неръждаема стомана и или са за еднократна употреба, или задължително се стерилизират. Дължината им варира между 13 и 130 мм, като по-късите игли се използват върху лицето и очите, а дългите – за местата с повече подкожна мазнина. В диаметър са между 0.16 мм и 0.46 мм, като най-дебелите се използват само над определени пациенти. Тънките игли имат свойството да се огъват, затова вкарването им става чрез специални тубички. Този метод е разработен първо от японците, и след появяването си започва да се прилага широко. Японският стил на акупунктура се различава от китайския най-вече по това, че процедурата е по-деликатна, използват се тънки игли и лек натиск, и не се търси изтръпване или други неприятни усещания като доказателство, че метода работи.

Рискове
Процедурата е рискована само ако имате нещастието да попаднете на шарлатан, който може да ви “надупчи” капилярите и да предизвика хематоми, да забрави да стерилизира иглата, да ви диагностицира погрешно. В компетентни ръце рискът за вас е сведен до абсолютния възможен минимум и опира най-вече до възможността да страдате от определени алергии (например към някои аромати, стомана...).
 
Финални думи
Екипът на Сила БГ ви пожелава крепко здраве и се надява традиционната китайска медицина да ви донесе ползи, ако пожелаете да я опитате!
 
Сила БГ Тийм

В статията са използвани следните източници:
Acupuncture-Topic Overview
Acupuncture | NCCAM
Acupuncture - MayoClinic.com
How Acupuncture Works: Alterative Medicine Treatment Toronto Ontario
(LU) Lung Meridian - Graphic | Yin Yang House
Be Wary of Acupuncture, Qigong, and "Chinese Medicine"
Натурални продукти за цялостно здраве
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ездата изглежда лесна само на киноекрана. В действителност съвсем не е шега работа. Един час яздене ще натовари физиката ви колкото игра на тенис за същото време! Мускулните групи, използвани по време на езда, не са същите, които обичайно се засягат от повечето други спортове. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2021 silabg.com