сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Fenugreek /Сминдух/ - естествен източник на аминокиселини

Fenugreek /Сминдух/ - естествен източник на аминокиселини

Другите имена на Fenugreek
4-hydroxyisoleucine и 4-HI /под формата на аминокиселина/, trigonella foenum-graecum или стандартизиран екстракт наречен тестофен.

За билката сминдух:
4-хидрокси изолевцина е аминокиселина, която се извлича от семената на билката сминдух, която вирее в Югоизточна Европа, Азия и средния Изток.
В историята и днес се ползва, като подправка.

*4-hydroxyisoleucine представлява приблизително 80% от свободните аминокиселини в сминдуха. Този нутриент увеличава секрецията на инсулин, създавайки спад в нивата на кръвната захар, което го прави невероятен суплемент за болните от инсулинова резистентност.Защо намира приложение при атлетите?

Fenugreek влияе на нивата на инсулин в организма. Знаем,че това е основният хормон, отговорен за транспортирането на веществата до мускулните клетки.

4-HI + креатин = ?
Това кара много производители на хранителни добавки да го комбинират с креатин. Теорията е, че суплементацията със сминдух ще накара организма да повиши инсулина дотолкова, че да повиши усвояването на креатина до ниво, което е възможно само, чрез прием на високи количества въглехидрати. Ползата от това е, че мускулната тъкан може да абсорбира креатина  на 100% без да се приема излишно количество въхлехидрат. Затова суплементът е идеален за спортистите на ниско-въглехидратен режим, които искат да употребяват креатин и същевременно да оптимизират усвояването му без да се стига до високо-калоричните въглехидратни приеми.

Правените изследвания върху гризачи и кучета доказват синергичността между двата суплемента и именно по-доброто усвояване на креатина.

Естествен ароматазен инхибитор ?

В статия от Декември 2010 в „ International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism” се посочва как сминдухът потиска действието на ензима ароматаза – ензима, който превръща тестостерона в естроген. Настрани от това е доказано, че Fenugreek намаля 5-алфа редуктазното действие или превръщането на тестостерона в DHT/дихидротестостерон/. Изследователите отчели как те влияят на силата, телесната маса и хормоналните профили на 30 атлети. Давани са дози от плацебо или 500мг Fenugreek екстракт един път на ден в продължение на 8 седмици. Изследователите наблюдавали силовите постижения на участниците от изпълнение на лег, клек и мускулната издръжливост, като цяло по време на физическите натоварвания, провеждани 4 дни в седмицата. Изследването дало положителни резултати – Fenugreek-a подобрил представянето на атлетите в силовите изпълнения, намалил телесните мазнини и увеличил тестостерона при мъжете.Сминдуха – Тестостерон ?

В изследване, което трае 8 седмици на 30 млади мъже се дават 500мг екстракт от сминдух или плацебо. И двете половини от изследваните лица се подлагат на едни и същи физически натоварвания. Групата, която приема Fenugreek увеличава свободния/естествения си тестостерон с 6.57% до 12.26%. Не са забелязани никакви промени при тези, които са приемали плацебо. Изследователите също отбелязали макар и минимален спад в телесните мазнини на приемащите Fenugreek екстракт – 1.77% срещу 0.55% от тези, които са били на плацебо. Да не забравяме, че все пак момчетата са тренирали активно.Сминдуха и как влияе на либидото при мъжете ?

Подобряващите либидото суплементи правени от сминдух твърдят, че повишават желанието за секс при мъжката половина. В изследване публикувано Февруари 2011 в „Phytotherapy Research”, изследователи наели 60 мъже на възраст между 25 и 52 години без еректилна дисфункция и ги подложили на суплементация с плацебо или 600 мг Fenugreek есктракт на ден в продължение на 2 седмици. Участниците потвърдили положителния ефект на суплемента и факта, че повлиял на либидото им. Изследването доказало, че екстракта има значително влияение на сексуалния нагон, енергия, издръжливост и помогнал да се поддържат нормални естествени тестостеронови нива при участниците.
 

Защо е полезен за хората, които страдат от диабет?

Правени са десетки лабораторни изследвания за доказване свойствата на сминдуха при намаляне кръвната захар (глюкоза) на пациенти болни от диабет, заради свойството му да подобрява гликемичния контрол/да регулира кръвната захар/ и влиянието му върху мастния метаболизъм.

Fenugreek съдържа много алкалоиди*, стероидни сапонини и фибри. Комплекс от вещества, които са добре дошли за всеки спортуващ или човек, който се стреми към здравословен начин на живот.

*Алкалоидите са азотсъдържащи органични вещества, които имат физиологично въздействие върху нервната система на хората и животните със специфичен горчив вкус.Изследователите посочват, че сминдуха намаля холестерола в кръвта и триглицеридните нива.

*високите стойности на триглицериди в кръвта са предвестник на инсулиновата резистентност /диабет/.
 
Количество:
Изследванията направени с 4-hydroxyisoleucine са били с близо 18 – 50 мг на телесно тегло при гризачите. За 90 килограмов човек това би било равно на 1.6 – 4 грама на ден. Повечето компании предлагат суплемента в капсуловани вариянти от 500-600 мг затова приема трябва да е на повече от 1 капсула.
 
Кога е най-удачно да се приема суплемента?
Прилбизително един час преди хапване или с креатин за увеличаване абсорбацията му.
 

Още една употреба на сминдуха?

Fenugreek е доста добра превантивна мярка срещу прекомерни количества киселини в стомаха. Изследване публикувано през Януари 2011 в статия на „Phytoterapy Research” направено с лица,които страдат от киселини,включва прием на фибри от сминдух два пъти дневно, 30 минути преди хапване в продължение на две седмици. Резултатите доказали, че сминдуха е ефективен при понижаването и дори, заличаването на сипмтомите.Горе споменахте за по-специфичен екстракт от сминдух наречен Тестофен – с какво е по-различен?

Тестофена е екстракт от сминдуха който е стандартизиран за конкретен сапонин наречен “Fenuside”. Изглежда, че тестофена работи, като стимулира хипоталамуса да поризвежда Кортикотропин-освобождаващият фактор (CRH)*, известен още и като кортикотропин-освобождаващ хормон и кортиколиберин.
* Кортикотропина е е полипептиденхормон и невротрансмитер участващ в процеса на стрес и адаптация. Главната му финкция е да стимулира синтезата на адренокортикотропен хормон от хипофизата. Той пък от своя страна влияе на надбъбречната жлеза да повиши андрогенните нива, които пък се превръщат в тестостерон. Комбинирани продукти със съдържание на тестофен предлагат PharmaFreak, USN и Fusion Supplements.


Заключение:

Разбира се, че екстрактите от сминдух остават второстепенен суплемент- те няма да ви напомпят и направят големи и стройни, но определено ще помогнат в начинанието. Факта, че имат разностранни ползи и могат да се комбинират с креатинови и увеличаващи тестостерона продукти го прави незаменимо допълнение в стака ви.

Незабравяте, че сминдуха е и уникална подправка. Смления сминдух, който се предлага в маркетите е чудесна подправка за да направите ястията си малко по-вкусни и полезни.


Източници:

-    "Journal of the International Society of Sports Nutrition"; The Effects of a Commercially Available Botanical Supplement on Strength, Body Composition, Power Output, and Hormonal Profiles in Resistance-Trained Males"; C. Poole, et al.; October 2010
-    "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism"; Effects of a Purported Aromatase and 5α-Reductase Inhibitor on Hormone Profiles in College-Age Men; C. Wilborn, et al.; December 2010
-    "Phytotherapy Research"; Physiological Aspects of Male Libido Enhanced by Standardized Trigonella foenum-graecum Extract and Mineral Formulation; E. Steels, et al.; February 2011
-    "Phytotherapy Research"; Anti-Heartburn Effects of a Fenugreek Fiber Product; R. DiSilvestro, et al.; January 2011
-    Broca, C., et al., "4-Hydroxyisoleucine: Effects of Synthetic and Natural Analogues on Insulin Secretion," Eur J Pharmacol 390.3 (2000) : 339-45.
-    "Fenugreek in Diabetic Management," University of Montana. School of Pharmacy and Allied Health Sciences. Drug information service. 3.7 (1999).

Автор: СилаБГ Тийм
Препоръчани продукти с екстракт от сминдух
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-11-23 | 01:01:01
Гошо
добре де, ама ни дума за страничните ефекти ако има такива ??!?
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Лектините са естествени токсини, които се съдържат в зърното, за да го предпазват от изяждане! Точно така – зърнените култури са еволюирали за да не ги ядем! Лектините не ни харесват, не харесват и храносмилателната ни система и не й позволяват да се възстанови от нормални поражения. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com