сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Хранителни добавки срещу тютюнопушенето

Хранителни добавки срещу тютюнопушенето

В днешни дни вредата от цигарения дим е тема, която сякаш ни преследва накъдето и да се обърнем. Вследствие на усилената пропаганда срещу пушенето в медиите и все по-сериозните ограничения във връзка с цигарите и тютюновите продукти, налагани от Европейския съюз, в съвременното общество пушачът бавно започва да се превръща в изчезващ вид. Ние обаче няма да ви занимаваме със съмнителни статистики и да ви отегчаваме с “поучения” колко вредно е да се пуши, макар и да сме категорично против тютюневия дим  – просто предпочитаме да прочетете материала и да  оставим избора на вас самите. Целта на тази статия е да ви информира какво точно се случва във вашето тяло, докато пушите, какъв е механизма на никотиновата зависимост, и кои хранителни добавки биха могли да ви бъдат от полза в борбата с нея. Популярните електронни цигари, лепенки и дъвки са просто способ да утолите глада на организма за никотин, като не измъчвате белите си дробове и не поемате над 4000 потенциално канцерогенни вещества, отделящи се при горенето на цигарата, но те не са съвсем ефикасно решение за същинския проблем – зависимостта от никотина. Съществуват естествени продукти без никотиново съдържание, с чиято помощ да откажете цигарите трайно и, ако имате достатъчно силна воля – завинаги.

Опознайте врага
Никотинът е силно отровен алкалоид с химическа формула C10H14N2. Съдържа се в растения от семейство Картофови, като представлява около 0,6-3% от сухото вещество на тютюна. Значителни количества от него се натрупват в листата на коката, а в незначителни количества се съдържа и в доматите, картофите, патладжаните и зелените чушки. Растенията го използват като химикал срещу тревопасни животни, но най-вече никотинът е мощен пестицид – неслучайно в миналото се е използвал като отрова против насекоми, а в днешни дни неговите аналози като имидаклоприд продължават да се използват за същата цел.

В ниски концентрации (обикновената цигара съдържа около 1 mg абсорбиран никотин), веществото действа като стимулант у бозайниците, а във високи – като летална отрова. Никотиновото съдържание на цигарите бавно се покачва с годините, като едно изследване доказва всеобхватното му повишаване със средно 1.6% годишно във времето между 1998 и 2005 година. Друго изследване от 2011 година открива, че никотинът инхибира ензимите, модифициращи хроматина (съчетанието на ДНК и протеини, изграждащо клетъчното ядро) – което допълнително засилва пристрастяващия ефект.

Защо е толкова трудно да спрем?
Докато дърпате небрежно от цигарата, в тялото ви протичат реакции, за чиито мащаб и сериозност едва ли подозирате. Никотинът в цигарения дим достига до мозъка в рамките на 7-10 секунди след като е бил пренесен в кръвта от белите дробове.  В мозъка има милиони нервни клетки, които комуникират помежду си чрез химикали, наричащи се невротрансмитери. Те има специфична триизмерна форма, която им позволява да се съберат в рецепторите на повърхността на нервните клетки. Структурата на никотина много прилича на тази на невротрансмитера ацетилколин. Тази прилика му позволява да активира холинергичните рецептори, които ацетилколинът стимулира по естествен път. Такива рецептори има не само в мозъка, но и в мускулите, адреналните жлези, сърцето и други периферни нервни системи. Те участват в движенията на мускулите, дишането, регулирането на сърдечната честота, паметта.

Само че никотинът, колкото и да прилича на ацетилколина, все пак не действа по същия начин, което кара засегнатите системи да функционират извън нормата. Той води до спонтанно отделяне на други невротрансмитери, регулиращи настроението, паметта и апетита – норепинефрин, епинефрин, вазопресин, автокринни агента, бета-ендорфин. Респираторната система и кръвообращението се ускоряват. Активира се защитния рефлекс на тялото и се започва производство на адреналин, на който дължим краткия ободряващ ефект на цигарата. Никотинът инхибира освобождаването на инсулин от панкреаса – това е хормонът, който се грижи за премахването на излишната кръвна захар. Това причинява на пушача лека форма на хипергликемия – повишена кръвна захар. Захарта има свойството да подтиска апетита и да дава енергия – затова цигарата дава временно усещане за ситост и ободрява.

Особено значима реакция на никотина, която трябва да изясним подробно, е освобождаването на допамин –  главният мотивиращ невротрансмитер на мозъка, който се синтезира в центъра на удоволствието. Ролята на тази част от него е да развива навици, които да гарантират оцеляването на организма. Например мозъка произвежда допамин, когато се нахраните. Той асоциира на биологично ниво всяка една потребност със способ за нейното удоволетворяване посредством свързване на допаминовите пътища с префронталния кортекс, където се намира съзнателната памет.

Когато усетим глад, допаминовите пътища стимулират дразнене, което ние веднага интерпретираме като нужда за храна. Колкото повече се бави храненето, толкова по-остро я усещаме. Когато започнем да ядем, всяка хапка стимулира отделяне на допамин, докато в един момент стомашните пептиди сигнализират към мозъка, че сме сити и нуждата е удоволетворена. Резултатът от всичко е, че ние просто знаем, че се нуждаем от храна, когато усетим глад, а нямаме съмнения какво по-точно изпитваме, и се чувстваме задоволени, щом се нахраним. Това е функция, изцяло свързана с оцеляването на организма – ако не бяхме програмирани да усещаме глада като нещо непоносимо, щяхме да оставим тялото си недохраненор излагайки живота си на риск.

Никотиновата зависимост, както и зависимостта към всичко останало, се развива по същата механика. Никотинът “лъже” мозъка, че всъщност е ацетилколин, което му осигурява достъп до допаминовите пътища и възможността да ги задейства. Пушейки системно, без да искаме караме мозъка да “програмира” асоциация с положителните ефекти на никотина, докато пушим, и с отрицателните, когато действието му изчезне. Когато започнем да усещаме никотиновата абстиненция, ние просто знаем, че ще ни “мине”, ако запалим цигара. Така постепенно се развива зависимост.

Високото ниво на пристрастяване към никотина в голяма степен се дължи и на бързото му усвояване от организма. Краткотрайните му ефекти водия до необходимост от често поемане на нова доза, за да се избегне абстиненцията. Най-често наблюдаваните й симптоми са:

•    Неконтролируемо желание да се пуши
•    Нервност, раздразнителност
•    Умора
•    Невъзможност за концентриране
•    Сухота в гърлото
•    Стягане в гърдите
•    Повишен апетит

В резултат от честото пушене организма развива толеранс към никотина. Той започва да се нуждае от все повече от него, за да получи ефекта, който ви е давала само една цигара в началото. Освен никотина, в една цигара се съдържат още безброй много вещества, усилващи ефектите му. За тях можете да прочетете по нататък. Бъдете сигурни, че сред тях няма нито едно полезно.

Дисекция на цигарата
Над 4000 вещества се отделят при горенето на цигарата. Тук са показани някои от тях.От средата, по часовниковата стрелка:

•    Хексамин – използва се в течността за барбекюта
•    Толуен – използва се за в индустриалното производство като разтворител
•    Никотин – инсектицид, отрова
•    Ямоняк – слаба киселина, използва се в препарати за почистване
•    Боя
•    Метанол – високо токсичен химикал, използва се като гориво.
•    Въглероден оксид – безцветен, безмирисен, безвкусен и токсичен газ
•    Арсеник – слаба отрова, летална във високи концентрации
•    Метан – нетоксичен, но не безвреден газ
•    Ацетилова киселина – съдържа се в оцета като негов основен компонент. В концентриран вариант има способността да корозира.
•    Бутан – газ, съдържащ се в горивото на запалката. Вдишването му може да бъде много опасно за живота.

Как да се преборим?
Първо – спрете да пушите, никога не е късно.
Второ – помогнете си със следните хранителни добавки:

•    Мултивитамини – антиоксидантни витамини като А, Б, С и Е са есенциални за доброто здраве. Пушенето води до изчерпване на почти 40% от съдържанието на витамин C в организма, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Повишаването на приема му намалява никотиновия глад и спомага за по-лесното му филтриране от черния дроб и бъбреците. Витамин Е помага много за предотвратяването на сърдечни удари и редуцира пораженията върху респираторната система.
•    Жен-шен – женшенът възпрепятства отделянето на допамин вследствие на приема на никотин и по този начин отслабва зависимостта.
•    Ниацин – химическият състав на ниацина е близък до този на никотина. Той улеснява усвояването на витамините, като им  позволява да се прикачат към рецепторните точки на ниацина в мозъка. Консултацията с лекар е задължителна преди започване на прием, защото в неправилни  дози може да доведе до проблеми с бъбреците.
•    Хлъзгав бряст – билкарите използвали кората на хлъзгавия бряст (дърво, което расте в Нидерландия, Гърция и Америка) за да ускорят оздравяването на счупени кости и рани преди повече ог 1500 години. Той действа успокояващо на гърлото и белия дроб и подобрява притока на кислород към вашите мускули и органи, ускорявайки по този начин изхвърлянето на токсините от тютюна.
•    Бета-каротен – повишава устойчивостта на имунната система и помага да не се разболеете поради симптомите на отказването на цигарите.
•    Калций – пушенето ускорява загубата на костно вещество, съпътстваща остаряването на организма. Никотинът лишава тялото от калций, който е минерал с ключово значение за здравината на костите. Приемът му противодейства на разрушителното действие и спомага за здрави кости.
•    Овес –осезаемо намаля никотиновия глад и повишава имунната система.
•    Хром и глутамин – балансират кръвната захар и помагат да преодолеете изострения от отказването на цигарите апетит. 

Финални думи
Надяваме се, че статията ви е била интересна и полезна, независимо дали сте пушач или непушач.

Екипът на Сила.БГ ви пожелава успешни тренировки и живот, лишен от цигарен дим!

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти за пушачи
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-04-07 | 20:43:16
Angel
бе не ми помагат да спра да пуша,но намалят задух и кашлица добавките.Всъщност те карат да намалиш цигарите например вечер нямаш толкова голямо желание да пушиш....Действието е минимално...Карат те да пушиш 10 цигари или 5 6 на ден вместо 1 кутия...Това не е воля всичко зависи как работи мозъка дали усеща главоболя при спиране или не...
2012-03-11 | 15:20:04
Лек
Не ти трябва воля.. трябва ти само книгата или филма на Алън Кар - Не пуша вече ;)
2012-03-09 | 10:33:27
Bellfegor
Темата е добра,днес е 5-ят ден откакто не съм пушил!Този път дано бъде за последно,но волята е най важна,особено ако има пушачи около вас!
Let the force be with you!!! :)
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Uni-Vite съдържа пет уникални комплекса: Virility (плодовитост), Antioxidant, Performance, Phyonutrient и Digestive (храносмилане). Продуктът несъмнено изглежда завършен. Ако и дозировката е честна, значи това ще бъде новият голям мултивитамин на пазара."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com