сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Красотата на женското тяло през вековете

Красотата на женското тяло през вековете

Каквото и да си говорим, женската красота винаги е била и винаги ще бъде в основата на всички важни събития в света. Започвайки още от Ева, дала ябълката на Адам. Женските извивки са вдъхновили най-големите литературни шедьоври, а също така са предизвикали едни от най-епичните битки през вековете, та чак до ден днешен, когато най-големите скандали и разправии стават заради тях.

Макар и да не го осъзнаваме, през вековете дефиницията за женска красота се е променяла многократно. Преди много, много години мерките 90-60-90 са се възприемали за много далеч от перфектни, а дори напротив. Талия с обиколка 60 сантиметра била крайно притеснителна и често жените са били отхвърляни като съпруги, тъй като се е смятало, че с такова крехко телосложение са неспособни да родят здрави и силни наследници. Но това е било през Ренесанса.Много преди това, в Античността моделът за привлекателност е бил поставян от фигури като Клеопатра и Нефертити, чието име носи значението „Там, от където идва красотата”. Във всички източници те са изобразени с почти черни очи и коса и тъмен тен; стегнато, издължено тяло и дълги крака. Дали е било така в действителност можем само да гадаем, но нарисуваната картина със сигурност носи своя чар.

 

По-късно синоним на изящество стават древногръцките богини, и в частност – Афродита, божество на красотата. Тогавашната представа за хубост се различава в пъти от общоприетата в днешно време. Повечето скулптори я изобразяват с много силна, почти мъжка мускулатура, малък бюст и голямо, отпуснато коремче. И макар художници да я рисуват със светла коса, то предвид, че е гръцка богиня, вероятно е била с типични за географските ширини белези – дебели, тъмни вежди и гъста, начупена, почти черна коса.

През Средновековието църквата е въвела редица забрани върху показа на женското тяло, но под всичките катове дрехи, корсети и поли са се криели добре оформени тела с тънки талии и тесен ханш.През 15-и век, в разгара на Ренесанса дефиницията за красота прави обратен завой в разбиранията си. Венецианските куртизанки дават съвсем нова представа за красота с изкусителни пищни форми и закръглен силует.

 

През 19-и век пък се дава началото и на днешните виждания за красота, които имаме. Тъй като това е било времето на всякакви епидемии, повечето хора са били слаби и болнави. За това и литературата от този период ни рисува портрети с образите на „отнесената от вихъра” Скарлет О’Хара с нейната 45-сантиметрова талия или Алфонсин Плеси, известната като „Дамата с камелиите”.

 

20-и век налага образа на еманципираната, скандална жена, която вече се е научила как да се грижи за себе си. Във време, в което една дама си е самодостатъчна, за да задоволи собствените си нужди, не е изненада, че дължината на полите се скъсява, така че да покаже едно добре оформено, стегнато и най-вече изкусително бедро и пищен бюст.

 

И така чак до наши дни, когато мерките 90-60-90 са символ на сексапила, макар и почти невъзможни за постигане и поддържане. При забързаното ежедневие, което днешната жена има, да се придобият перфектните форми е доста трудно. Дамите, разпънати между офиса и семейството, често се оплакват от целулит, а от това, че не се ходи достатъчно пеша прасците закърняват и губят формата си. Може да не сте обръщали внимание, но и при ръцете е същото – вместо стегнати бицепси, те са слаби и отпуснати. Най-големите проблеми разбира се са в дупето и корема. Това са двете зони, от които дамите най-често се оплакват, че не могат да стегнат и имат проблем с целулита.

 

Когато тренирате си изгответе програма, която да стяга цялото тяло – гръб, корем, ръце,бедра, прасци и задни части, защото иначе рискувате да изглеждате несъразмерно и ще ви коства доста повече усилия да оправите този ефект, отколкото от самото начало да натоварвате всичко.

Колкото до гърдите, манията по телата тип „порно звезда” най-сетне взе да отшумява и ерата на силикона и абсурдно големите гърди като шамандури, започна да отминава. На мода настъпват все повече и повече естествените форми, дори те да са съвсем малки. Същото важи и за останалото навлязло у нас през фолк индустрията, взимаща пример от „забавленията за възрастни” - изкуствената коса, ноктопластиката, нарисуваните вежди,  устните с хиалуронова киселина и всякакъв подобен „тунинг” са на път да изчезнат съвсем от разбиранията за красота. Колкото по-естествени, толкова по-добре!

И въпреки че световните тенденции налагат да взимате пример от моделите на Victoria’s secret, ние ви призоваваме да не прекалявате с драстичните диети и да не гладувате, спирайки рязко всички нужни на тялото вещества. За да постигнете формата на Адриана Лима трябва да имате добре балансиран начин на хранене и да тренирате редовно, комбинирайки правилните за вашия организъм добавки. Изберете спорт, който ви забавлява и не го усещате като тежест. Ако фитнесът ви е скучен, пробвайте с малко йога всеки ден, пилатес  или комбинирана гимнастика. В случай, че ви е прекалено уморително се запишете на танци – те са едновременно забавни и леки, но натоварват достатъчно тялото във всички зони.

И не забравяйте – най-важното е да се чувствате добре в собствената си кожа, защото всичко, което търсят мъжете е в излъчването. А когато една жена е уверена, щастлива и не се притеснява е най-привлекателна за противоположния пол.

 
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-04-06 | 01:01:01
slivka
Много хубава статия
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Рецептата за мускулна хипетрофия е добре известна - правилна диета, суплементиране и здрави тренировки. Аминокиселините са начинът да увеличите анаболния ефект на тренировката. Най-голяма роля за това има левцинът. Левцинът има директно участие в стимулирането на синтеза на мускулния протеин - без него той отслабва."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com