сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Мускули, мас, малоумие! Синтолът в бодибилдинга

Мускули, мас, малоумие! Синтолът в бодибилдинга

Тази статия изобилства от снимки, на които със сигурност вече сте попадали из разни кътчета на интернет. Ако досега не сте успели да намерите отговора на въпросите, изникнали в главата на всеки от нас при вида им - защо тези мъже изглеждат по този начин и да не би това да е някаква болест, тази статия ще ви го даде. Кодовата дума е синтол (synthol). Повечето от нас се чудят как да изгорят мазнините, докато тези герои на културизма, увековечени на снимките, ги инжектират в мускулите си, превръщайки бицепсите, раменете и прасците си в мастни буци! И това е само един от абсурдите, за които ще стане въпрос.
 
Произход и навлизане на синтола в бодибилдинга
Синтолът започва като италиански стероид на име Езиклен, който става доста популярен през 80-те. Предназначението му не е трайно покачване на маса, а бързо предсъстезателно “поправяне” на изостанали визуално мускули. Знаем много добре, че са единици онези, можещи да постигнат размер на ръката от порядъка на 50см в изчистено състояние, дори с огромни количества добавки, стероиди и брутални тренировки. Затова състезателите инжектирали веществото директно в прасците, ръцете или рамената, за да постигнат повече големина и обем. Скоро след състезанието те отново си изглеждали “нормално".Споменавайки състезания, докато подбирахме материала за статията ни попадна следното доста трагикомично клипче:За да разберете защо културистът отляво внезапно напуска сцената, трябва да се вгледате малко по-внимателно. Тогава ще забележите как нещо буквално изтича от лявото му рамо. Това е синтола, с който е искал да излъже съдиите. Смешна и грозна гледка!

В началото на 90-те немски учен на име Крис Кларк се насочил към откриване на вещество с по-продължителен мускулно-уголемяващ ефект. В изследванията си той формулира състава на синтола, след което научава, че името е регистрирано и запазено за фармацевтичен продукт (доколкото разбрахме, това е паста за зъби). Затова Кларк преименувал откритието си на Pump N’ Pose, но името синтол си останало и до ден днешен.

Един от първите му потребители, с който се прочува веществото, е немски здравеняк, който напомпва ръцете си до откачените 68 сантиметра и започва да се представя като “човекът с най-огромни ръце на света” доста преди старият ни познайник Грег Валентино да открие на свой ред синтола и да се превърне в интернет-сензация.

Ефектът от синтола е очевиден – надутите със синтетика мускули изглеждат неестествено и лъскаво по почти пластмасов начин, изпъквайки на фона на реалната, тренирана мускулатура.

Синтолът не гради мускул – той предизвиква възпаление на мястото на инжектиране, което причинява издуване и боли доста. Няма да видите човек, чийто мускули в естествено състояние да изглеждат така, както ги прави да изглеждат синтола. Представете си 50 сантиметров бицепс и предмишница, която изглежда като на петокласник в сравнение с него.

Нека помогнем малко на въображението ви:
 

Забелязахте ли, че предмишниците на този "исполин" по никакъв начин не са пропорционални с бицепсите като размер? Това не е нещо, което трябва да се коригира с тренировки, а една от издайническите черти на злоупотребата със синтол.

Състав на синтола
Съдържанието му представлява 85% триглицериди (мастни киселини), 7.5% лидокаин (обезболяващо) и 7.5% алкохол. Тази “хубост” се инжектира директно в мускула, където се задържа между неговите фибри . С последователно инжектиране в мускула се натрупва масло, което го издува до нереални размери. Около 30% от мастните киселини на синтола се метаболизират от тялото, докато останалите 70% се разграждат много бавно в следващите три до пет години. Използващите синтол твърдят, че той води до страхотно напомпване по време на тренировка, но причината за това най-вероятно се дължи на притискане от насъбралата се мазнина.

 
Рисковете
Мистър Кларк твърди, че синтолът е напълно безопасен за употреба, но само ако се прилага върху кожата като олио за позиране. Всъщност това е и начинът, по който синтола се предлага на пазара - което прави достъпа до него позволен и легален.

Инжектирането на каквото и да е от човек без медицинска практика е рисковано действие. Много е лесно да засегнете някой нерв и да си причините необратима парализа на мускулните фибри в засегнатия регион, или нещо по-лошо. Тъй като синтолът се инжектира последователно няколко пъти, можете да получите абсцеси, които болят ужасно и придобиват вид на тумор, който трябва да се отстрани хирургически. А недай си Боже да инжектирате синтола право във вена или артерия – мастните киселини биха достигнали белия дроб, сърцето или мозъка, където могат да причинят удар и непоправими увреждания – всичко това има потенциал да завърши фатално. За щастие засега няма докладвани смъртни случаи, предизвикани директно от злоупотреба със синтол.

 
Финални думи
Както e казал великият Винс Жиронда – “културизмът е 90% хранене и нутриенти”. 50-сантиметрови ръце се постигат с години отдаденост в залата и мощни гени, не с инжектиране на мазнини в мускулите!

 
Сила БГ Тийм
Качествени продукти за мускулна маса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Изометричните упражнения се свързват с метода на "Динамично напрежение" на Анджело Сицилиано, спечелил титлата "Най-перфектно развит мъж на Америка" през 1922г. Спечелвайки титлата, той започва да издава бодибилдинг курса "Dynamic-Tension", разчитащ на изометрични движения. Методът става изключително популярен и съперниците на Анджело се опитват да го дискредитират публично, че всъщност е развил тялото си с конвенционални упражнения с щанги и дъмбели. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com