сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Мускулна хипертрофия

Мускулна хипертрофия            Правилното разбиране на мускулната хипертрофия може да помогне на начинаещите и средно напреднали фитнес ентусиасти, да получат по-добра представа за основните физиологични процеси. Хипертрофия буквално значи нарастване на обема на клетките. Тя е нещо различно от хиперплазията, която означава нарастване на броя на клетките.            Мускулите са изградени от постоянни клетки, наречени мускулни влакна. Като възрастни не можем да произвеждаме повече мускулни клетки и когато изгубим някоя, тя е изгубена завинаги. Макар и да не можем да произвеждаме нови мускулни влакна, ние можем да уголемим размера на тези, които имаме. Ето защо след тренировки, когато мускулите ни станат по-големи, всъщност не са ни пораснали нови мускулни влакна (хиперплазия), а старите са се уголемили (хипертрофия), за да помогнат на тялото да поеме увеличеното мускулно натоварване.            Всеобщо погрешно схващане във фитнес залите е, че за да порастнат мускулите ви трябва мускулните ви влакна да получат микро разкъсвания и след това те да зарастнат отново, но по големи и здрави. Това е напълно погрешно. Когато дадена мускулна клетка се скъса, тя умира и се замества от съединителна тъкан. Ето защо целта ви никога не трябва да бъде да си разкъсате мускулните влакна. Анатомически мускулите са изградени от мускулни влакна, които са изграде от миофибрили, които пък са изградени от 2 основни протеинови молекули наречени актин и миозин.            Размерът на мускулните влакна  в нетрениран мускул може да варира значително в диаметър. Силовите тренировки стимулират малките мускулни влакна да растат така, че да отговарят на размера на големите. Тази мускулна хипертрофия е предизвикана от увеличаване на размера на и броя на миофибрилите на мускулната клетка, увеличаване на общия белтък (особено на миозиновите), както и повишаване количеството на съединителната тъкан. Увеличението на мускулната маса може да бъде и в следствие на сгъстяване на капилярите и увеличен приток на кръв към мускулите. Това сгъстяване на капилярите е в следствие на увеличеното потребление на кислород  и кръв към мускулите по време на тренировка. Докато тренирате нуждите от кислород и кръв носеща хранителни вещества расте и тялото ви се адаптира увеличавайки гъстотата на капиляри в мускула, който натоварвате, така че следващият път когато го правите то да се справи по-ефективно с изпитанието, което го очаква.            Най-общо казано мускулите растат чрез увеличено складиране на протеин в мускулните влакна, сгъстяване на кръвоносните съдове и увеличаване на съединителна тъкан. Това обяснява защо белтъчините са толкова важна част от начина ви на хранене, когато се опитвате да покачите мускулна маса.

Имайки в предвид факта, че като възрастни не можем да увеличим броя на мускулните си клетки (хиперплазия), а само размера им (хипертрофия), можем да си обясним някои явления:
 
-          Това обяснява защо ако група хора спазват един и същи тренировъчен режим, в неговия край резултатите при всички ще бъдат различни. Има хора, които само гледайки към тежестите са в такава форма сякаш тренироат от години, докато други се борят с години да променят физиката си и едва успяват да постигнат минимален прогрес. Имаме в предвид, че генетиката казва своята дума за това колко на брой мускулни клетки има даден индивид и от там нататък неговите анаболни възможности са до известна степен предупределени. Една от многото причини някои да се „издуват“ много по-бързо от други е по-вискоият процент бързи мускулни влакна, които са генетично предавани и увеличават обема си по време на силови и скоростни натоварвания. Това не значи разбира се, че не можете да накарате тялото си да се чувства и изглежда добре.
 
-          Това което не използвате – губите. Когато извършвате мускулна хипертрофна тренировка, мускулите ви наастват по размер, заради нуждата да се компенсира приложеното натоварване. Когато не тренирате обаче, не след дълго мускулите ви започват да се свиват. Това е така, защото мускулите ви имат нужда от много храна, за да поддържат размерите си и намалят обема си, когато не тренирате си, за да помогнат на тялото ви да стане по ефективно в начина по който потреблява енергия.
 
-          Последното нещо над което трябва да се замислим е възрастта. Тъй като телата ни не могат да произведат нови мускулни клетки изглежда логично защо възрастните хора губят мускулна маса. След 30 годишна възраст ние започваме да губим по около 3% от мускулатурата си на всяко десетилетие. Можем да забавим този процес, чрез редовни упражнения през целия си живот, което ще помогне да поддържаме и запазим мускулните си клетки.            За повечето спортисти по време на подготвителен период сутринта е най предпочитаното време за хипертрофни тренировки. Това време разбира се може да бъде променяно според спорта, който практикувате. Повечето хора обаче наддават повече, когато тренират именно в този период от денонощието, тъй като имат много повече време за възстановяване през деня. Хипертрофните тренировки са изключително важни независимо от спорта който практикувате, тъй като първо трябва да натрупате сила и мощ и чак след това да развиете скоростта, функционалността и издръжливостта си по време на състезателен период.
Добавки за покачване на мускулна маса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-01-23 | 15:19:32
mihail
HGH може да произведе нови мускулни влакна
2011-10-04 | 01:01:01
Людмил
Чудесна статия,браво
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Кокосово масло – лечебните му свойства са известни още от 1980 г. Мазнините му се усвояват по-различно от другите – техните молекули са по-малки и за приемането им се изразходват по-малко енергия и ензими. Стомашно-чревният тракт се натоварва много по-малко, което е много важно за страдащите от болестта на Крон, язви и други проблеми с храносмилането и метаболизма – кокосовото масло е част от тяхната диета."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com