сила бг магазин
сила бг медия
»
»
19 суплемента за дълголетие

19 суплемента за дълголетие

Изглежда, че всеки от нас все още търси магическия фонтан на живота. Един от многото начини, по които да го откриете, е като се фокусирате над правилното хранене, тренировки, и суплементация с витамини и хранителни добавки. Как да се чувстваме и изглеждаме млади възможно най-дълго? Как да подобрим качеството си на живот освен чрез движение и изпипана диета? Направили сме списък с 19 суплемента, които ще намерят приложение за всеки един от вас, който преди всичко иска да е здрав.

1.    Алфа Липоева Киселина
Тази киселина е естествено вещество, което откриваме в растителни източници като спанак и броколи. Произвежда се в малки количества и в телата ни. В организма тя играе ключова роля в производството на енергия и е потентен антиоксидант, подпомагащ регенерацията на други антиоксиданти и засилващ детоксификацията на организма от вредни съставки. Суплемент, който не може да се каже, че увеличава дължината на живота ни, а по-скоро качеството му, като поддържа здрави клетъчните защити, които отслабват с времето.


2.    Витамин А

Витамин А играе важна роля за поддържането на добро зрение, костен растеж, репродукция на клетки, клетъчна сила и свойства. Той участва в контрола на имунната система, което пряко засяга човешкото дълголетие. Лимфоцитите (тип бели кръвни клетки) се нуждаят от витамин А, за да работят ефикасно и да преборят болестите. С подобрена клетъчна сила от витамин А ще подобрите качеството на работата и устойчивостта на белите дробове, уринарния и чревния тракт, и цялостното здраве на очите. При дефицит на този витамин тялото е много по-уязвимо към вирусни и бактериални атаки.

3.    Витамин B6

Този витамин има редица функции в тялото и е жизненоважен за доброто здраве. Повече от 100 ензима се нуждаят от него, за да метаболизират протеини. Витамин В6 е важен и за преобразуването на Триптофана в Ниацин. Витаминът помага на метаболизма на червените кръвни клетки, и на имунната и централната нервна система да функционират далеч по-ефикасно. Дефицитът му се свързва с анемия, защото В6 е нужен за производството на хемоглобин, който носи кислород в кръвта. Накратко, В6 е нужен за оптималната работа на кръвносната система, което е жизненоважно за цялостното ви здраве.

4.    B12
Този витамин е градивен блок във формирането на червените кръвни клетки, неврологичната функция и синтеза на ДНК. Намира се под много форми и съдържа минерала кобалт. Жизненоважен е за вашата диета, защото е един от най-основните и същевременно многостранни компоненти от биологията. ДНК, РНК, хормони, протеини и липиди се създават и поддържат именно с помощта на B12.

5.    Калций
Най-често срещаният минерал в тялото е калцият. Много храни или таблетирани медикаменти са подсилени с допълнителен калций. Нуждаем се от него, за да свиваме мускулите си и да регулираме съдоразширяването. Калцият е нужен за да се предават импулси в нервната система и спомага за секретирането на хормони.
Всички тези функции използват по-малко от 1% от наличния калций в тялото. Остатъкът се намира в костите и зъбите ни и формира опорната и поддържаща структура на телата ни. Когато се загледате, може и да не забележите някаква промяна, но костите ви се променят постоянно. Кръвта абсорбира и предоставя нов калций на костите ви всеки ден. Темпото на този процес се променя само с възрастта. Колкото повече старее организма, особено при жени навлизащи в менопауза, загубата на костна тъкан надвишава образуването й. Това често води до остеопороза. Един добър суплемент би забавил това, и в някои случаи би предотвратил костното разрушаване, което настъпва с времето.

6.    Хром

Хромът е минерал, от който хората имат нужда в скромни количества, но много трудно могат да си го набавят с модерната диета. Има два типа хром – този, който намираме в хранителните добавки и този, който е отровен и е дериват на индустриалното замърсяване. Важен е за производството на инсулин – хормон, нужен за метаболизма и съхраняването на въглехидратите, мазнините и протеините в организма. Важно е да се поддържат добри нива на минерала, за да се избегне напълняване и предотвратяване на всички здравословни проблеми, които вървят ръка за ръка с него.

7.    CoQ10
Коензим Q10 е естествено възникващ ензим в човешкото тяло с подобна на витамините структура, който формира някои от основните градивни блокове за ефективно функциониране на човешките клетки. Изследване сочи, че нивата на ензима спадат с възрастта на индивида, или се засягат драстично с някои хронични заболявания като мускулни дистрофии, рак, Паркинсон, сърдечни болести и СПИН. Някои медикаменти, като статините, също намалят нивата на този жизнено важен ензим. Той е отговорен за производството на енергия и има силни антиоксидантни свойства.

8.    Витамин C
Познат още като аскорбинова киселина, Витамин С е водоразтворим витамин, който откриваме в някои храни и е достъпен във всяка една аптека. Той е нужен компонент, защото за разлика от Витамин D, който е наличен в телата ни, трябва да си го набавим от външни източници като плодовете. Витамин C е важен за синтезирането на колаген, който олицетворява всичко онова, което крепи кожата и сухожилията ни свързани и гъвкави. Също така е вещество, нужно за заздравяването на повърхностни рани. Човек, който желае да остане активен и здрав, трябва да приема ежедневни дози от витамина. Един от малкото суплементи, които можем да приемаме в телата си в почти всякаква дозировка. Телата ни абсорбират само толкова, от колкото се нуждаят и изхвърлят остатъка чрез урината.

Повече за витамина може да прочетете тук.

9.    Докозехаксенова киселина (DHA)

Подобрява мозъчната дейност и формирането на нови синаптични връзки. Накратко, спомага по-добрата работа на мозъка ви. Много продукти за възрастни и млади започват да се подсилват с DHA, така че намирането на подобен суплемент е лесно.

10.    Витамин D

Човек може да сметне, че Витамин D е партньор на калция в биологичната функция. Той спомага за изграждането на здрави кости и зъби, и за подобряването на силата и издръжливостта на червените и белите кръвни клетки. Има много храни, най-вече млякото, които се подсилват с Витамин D. Допустимите нива на витамина се регулират естествено от тялото. Това е така, защото телата ни могат да произвеждат доста от него, когато се излагаме на слънце. Нашият модерен начин на живот и някакси обаче е направил това не винаги възможно за някои хора. В подобен случай е нужна консумация под суплементарна форма.11.    Витамин Е
Мастно разтворима група съставки. Терминът Витамин Е се отнася за няколко антиоксиданта. Такива, които предотвратяват вредите от свободните радикали, често появявайки се вследствие на времето ( бръчки, увиснала кожа, петна по черния дроб и др). Когато тялото ни преобразува храната в енергия, електроните, които се освобождават, се свързват с кислородните молекули в тялото. Витамин Е предотвратява точно това. Действа и като имуностимулатор, подобрявайки отговора на имунната система, изразяването на някои конкретни гени при подрастващите, и подобряване на качеството на кръвта, като действа съдоразширяващо и редуцира събирането на съсиреци.

12.    Фолиева киселина (витамин B9)
Фолиевата киселина е друг В витамин, който има леко различно свойство от другите си братя в В-комплекса. Силно се препоръчва в моменти на рязко клетъчно делене и растеж, по време на бременност и в ранно детство. Суплементът помага на новите клетки да се развиват и на старите - да се възобновяват. Фолиевата киселина е основен компоненет в ДНК и РНК. Това не значи, че суплемента е само за деца. И децата, и възрастните се нуждаят от подобна суплементация.

13. Гинко Билоба
Листата на това дърво се използват като панацея в Изтока от хиляди години. Хората, които взимат суплементи, съдържащи стандартизиран екстракт от листата му, докладват повишение в мозъчната дейност и свойства, както и подобрена памет. Подпомага кръвния поток и преборва свободните радикали по подобен на антиоксидантите начин.

Повече за Гинко Билобата прочетете тук.

14.    Жен-шен

Естествена субстанция, извличана от корен с произход от Азия. Древната Китайска медицина идентифицира Жен-шена като начин за борба със стреса и афродизиак. В него откриваме хормон, който доказано помага за справянето с емоционалното натоварване. Жен-шенът може да се употребява като лек за сексуална дисфункция, а за секса е доказано, че увеличава човешкия живот и освобождава поток от здравословни хормони.

15.    Желязо
Този елемент от периодичната таблица е един от най-срещаните минерали на земята. Не е чудно, че играе толкова важна роля в биологичната функция на човек. Той формира основни части от много от нашите ензими и протеини. За нас желязото главно участва в транспортирането на кислород от кръвните клетки до важните органи. Важно е и за клетъчния растеж и поддръжка. Човек, който има дефицит на минерала, страда о проблеми с набавянето на достатъчно кислород, изморява се лесно и няма добър имунитет.

15.    Витамин К
Нуждаете се от Витамин К, за да създадете здрави кости и кръвни клетки. Той работи съвместно с други витамини и минерали за да подобри работата на кръвоносната система. Нужен е при заздравяването на рани, като съсирва кръвта при контакт с кислород. В някои държави се използва за третиране на остеопороза.

16.    Магнезий
Високо реактивен елемент от периодичната таблица, използван по редица причини. Спомага не само за заздравяване на костите и зъбите, но и за заздравяването на клетъчните стени. Участва в различни химични реакции в тялото. Подпомага и регулира сърдечния ритъм и имунната система. Днес учените разглеждат магнезия по съвсем различен начин, заради скорошните изследвания, които предполагат, че той играе важна роля в справянето с напрежението, диабета и сърдечната недостатъчност.17.    Омега-3
Тези мастни киселини се използват по редица начини в човешкото тяло. Те подпомагат сърдечно-съдовата система и мозъчната функция. Има някои предположения за това, че Омега-3 са антиканцерогени. Отличен суплемент за ежедневна употреба. Ползи от него могат да извлекат не само трениращите, но и тези които искат да живеят здравословно и пълноценно.

* Защо препоръчваме рибеното масло пред лененото прочетете тук.

18.    Селен

Селенът е друг базов елемент като желязото и хрома. Нужен е за правилното функциониране на телесните процеси. Функционира по много подобен на хрома начин, но в допълнение има антиоксидантни свойства и влияе благоприятно на щитовидната жлеза.

19.    Цинк
Хората се нуждаят от цинк, за да поддържат здравословен баланс. Той е базов елемент, както много от суплементите споменати по-горе. Клетките в тялото съдържат този минерал. Вашата имунна система се нуждае от него, за да се защитава ефективно от вируси и бактерии. Цинкът е друг градивен блок на протеините и ДНК. Той е ключ към здравето и поддръжката му.

Финални думи
Вече сте информирани кои са 19-те най-важни витамини и суплементи, които ще ви помогнат да запазите тялото си силно през златните години от живота ви. Независимо дали търсите превенция на старостта или подобряване на цялостното здраве, всеки един от тях би оказал благоприятно влияние щом е комбиниран с диетата ви.
Може да разгледате комплексите мултивитамини, където има концентрирани дози витамини и минерали, и към тях да добавите Омега-3 и билков екстракт.

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти за забавяне на стареенето
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Вместо да гледате на млечната киселина като на нещо, което трябва да избягвате, по-добрата идея е да се насочите към повишаване на продължителността и интензивността на кардио тренировката, за да тренирате тялото си да я употребява като източник на енергия. Благодарение на това, след време ще можете да се възстановявате по-бързо и ще имате повече енергия за изтощителни тренировки."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com