сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Пептидни хормони

Пептидни хормони

Когато става дума за хормони във фитнеса, има две главни категории: стероидни и пептидни хормони. И двата вида изпълняват важни роли в организма и помагат да преминете отвъд прага на генетичните си възможности в залата. 
 
Мълвата за пептидните хормони става все по-разпространена сред билдърите. Ако темата ви интересува и сте готови на всичко, за да постигнете (и дори надминете) максимума на своите възможности, то вие трябва да ги опознаете също както стероидните.

Преди да продължим, нека уточним нещо - с казаното по-горе имаме предвид хормони, които се отделят от жлезите в човешкия организъм. Сила БГ се дистанцира от забранени и зловредни субстанции и се надяваме да стоите далеч от хормоналните препарати, ако не знаете с абсолютна точност какво правите!
 
Какво представляват пептидните хормони?
Хормоните са химикали, които различните жлези в тялото отделят с цел регулирането на определени физиологични функции. Пептидните хормони се отделят от ендокринните жлези. Синтезират се от аминокиселини и попадат право в кръвта, което прави усвояването им от организма и настъпването на ефектите им по-бързо в сравнение със стероидите.
 
Пептидните хормони предизвикват повишено производство на огромен брой хормони. Затова те са предпочитано средство от атлети по цял свят, чието желание е на всяка цена да постигнат по-голяма и силна мускулатура. Най-важните пептиди са:
 
1. ACTH - Адренокортикотропен хормон. Отделя се от хипофизната жлеза. Стимулира надбъбречната жлеза  и производството на глюко-кортикоиди и хормон на растежа. Подпомага възстановяването на ранени тъкани и оказва въздействие върху мускулите, костите и черния дроб.

2. ADH – Антидиуретичен хормон.  Повишава кръвното налягане и кара тялото да задържа течности.

3. EPO – Еритропротеинов хормон. Гликопротеин, произвеждан в бъбреците и черния дроб. Повишава количеството на червените кръвни телца и хемоглобина в кръвта. Покачва издръжливостта на тялото и способностите му за възстановяване, циркулацията на кислород в мускулите и тъканите, производството на енергия.

4. HCG – Човешки хорионгонадотропен хормон. Действа като мощен тестостеронов буустър. Увеличава размерите на мускулатурата, повишава масата и силата, но в прекалени количества причинява всички нежелани странични ефекти на тестостероновите суплементи. Той е един от най-важните хормони за билдърите, които използват стероиди, защото предотвратява свиването на тестисите.

5. Лутеинизиращ хормон - LH и фоликостимулиращ хормон - FSH. При мъжете LH се произвежда в тестисите и стимулира отделянето на тестостерон, а при жените стимулира овулацията. FSH отговаря за производството на сперматозоиди при мъжете. Високите нива на тестостерон изчерпват FSH, затова билдърите го приемат по време на стероиден цикъл.

6. HGH - Хормон на растежа. Той е добре познат на напредналите бодибилдъри. Произвежда се от хипофизната жлеза в мозъка. Тук можете да прочетете подробната ни статия за хормона на растежа.

Други важни (и популярни) пептидни хормони са гастринпролактин и инсулин.
 
Възможни странични ефекти

ACTH – инсомния; високо кръвно; стомашни язви; лошо зарастване на рани; остеопороза

HCG – гинекомастия при мъжете; менструални нарушения при жените

EPO – запушване на артериите; тромби; белодробни отоци; сърдечни удари

HGH – нежелано нарастване на ръцете, краката и лицето (акромегалия); нарастване на вътрешните органи (артропатия); проблеми в кръвообръщението; обилно потене; мазна кожа и акне.

Пептидни хормони VS стероиди

Стероидните хормони:
Ефектите са трайни и идват бавно.
Отделят се директно в кръвта.
Прикрепят се към цитоплазмените рецептори в клетките и достигат нуклеуса (ядрото).
В нуклеуса регулират генетичните продукти, което е причина за трайните ефекти.
Хидрофобични са, поради което не се разтварят в кръвта и се транспортират чрез протеините.

Пептидните хормони:
Бърз и краткотраен ефект.
Складират се, докато станат необходими.
Свързват се с повърхностните рецептори на клетките.
Хидрофилни са, затова се разтварят в кръвта.

Заместители на хормоналните инжекции
Нашите консултанти ви препоръчват да разгледате следните изброени под статията хормоностимулиращи продукти, които могат да бъдат използвани като естествен заместител на пептидите. Обърнете внимание, че разнообразните аминокиселини и протеини, които предлагаме, влизат във всякакви комбинации с тях и са много подходящ вариант за допълнителна суплементация!

Полезни ресурси                                                                   
Ако разбирате английски, обърнете внимание на тази публикация на Daymon Hayhows от австралийските Biologic Labs, където той разказва за “истерията” по пептидните хормони и някои любопитни истории за злоупотреба със стероиди и пептиди.
 
Финални думи
Екипът на Сила БГ ви пожелава успешни тренировки и рационална употреба на предпочитаните от вас суплементи!

В статията са използвани следните източници:
Wikipedia
http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=1152
The future: Peptide Hormones - Anabolic Steroids, Bodybuilding Discussion Forums - Steroidology
Health, Fitness, Medical & Personal Training Industry Dirt Revealed: GHRP-6 & The Peptide Hormone Craze
What You Need To Know About Peptide Hormones
Steroid vs Peptide Horomes | MCAT Study Question Q&A | Student Doctor Network
Peptide Hormones
Bodybuilding Hormone Supplements | LIVESTRONG.COM
HCG/HMG and LH/FSH explained - World Class Bodybuilding Forum
Препоръчани продукти за мускулна маса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Високи дози от бета каротен може да бъдат токсични, ако се приемат с алкохол. Друг страничен ефект при предозиране с този витамин е оранжавеене на кожата, тъй като бета каротена се акомулира под епидермиса(този ефект, ще изчезне веднага след, като приемате суплемента в умерени количества)."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com