сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Соев Протеин

Соев Протеин

Както може би знаете, соевият протеин е избягван от тежкоатлетите заради разпространеното мнение, че соята като продукт покачва нивата на естрогена. Ние обаче решихме да се поинтересуваме по-задълбочено от този въпрос.

Първо ето някои потенциални странични ефекти свързвани със соята:
Една от главните причини бодибилдърите да стоят настрана от соевия протеин е неговата ниска Биологична Стойност (БС) от 74. Това всъщност може да бъде използвано като предимство, но ще стигнем до там по-късно. Една от причините соята да е с толкова ниска БС е липсата на серосъдържащата аминокиселина метионин (вид незаменима аминокиселина). Тази серосъдържаща аминокиселина е съществено важна за протеиновия синтез и растеж, нормалната функция на имунната система и за производството в организма на глутатион (основен антиоксидант). На практика глутатионът е отговорен за потдържането на ниски нива на липопротеините (лошия холестерол) и му пречи да запушва артериите ни.

Редица изследвания са доказали, че соевият протеин отстъпва на суроватъчния в производството на глутатион и подсилването на имунитета. В едно от изследванията плъхове, които били хранени със соев протеин показали повишени нива на липопротеинов холестерол, ниски нива на глутатоин и не растяли така бързо като плъховете, хранени с протеин с по висока БС.

Едно от нещата, които най-много ни притесняваше е, че соевият протеин има съставки, които блокират храносмилането и пречат за усвояването на много хранителни вещества. И накрая, соята съдържа много естрогенни съставки като генистеин и диадзеин. Всеки бодибилдър знае, че повишеният естроген не води до нищо добро (повишено водозадържане и омазняване, а гинекомастията не е приятна гледка за никого).

Не бързайте обаче да изхвърляте зелечуците в дома си. Има и добра страна. Всички тези вещества блокиращи храносмилането съдържащи се в соята не се съдържат в соевия протеин изолат. Те са премахнати от производителите. Още една полза, която производителите добавят към соевият изолат, е метионинът. Това повишава БС на соята. Проучванията показват, че соевият протеин обогатен със метионин е всъщност по-ефективен в изграждането на мускулната тъкан от казеина!

Както споменахме по-рано соевият протеин може да повиши „лошият холестерол“. Този ефект се получава от премахването на естрогенните компоненти, които имат снижаващ липопротеинов ефект. Соята обаче има още много начини за снижаване на липопротеиновия холестерол (изофлавониди, ендокринови ефекти, фибри, сапонини и т.н.). Така че на практика соевият протеинов изолат снижава липопротеиновите нива при хората, за разлика от плъховете. Освен тази си способност при хората, за соята се твърди че понижава риска от редица ракови заболявания.

А относно споменатата възможност за снижаване на нивата на тестостерона при мъжете едно  друго изследване използвало макаци (вид маймуни) показало, че соевият протеин няма никакъв ефект върху репродуктивните хормони на животните.

Доста интересно може да се стори на тези от вас с по-бавен метаболизъм, че соевият протеин повишава тироидните хормони или по-конкретно Т4 хормонът, чийто нива е забелязано, че се понижават след нискокалорийна диета.

Ако вече се чудите как може да прибавите соевия протеин към диетата си, ние ви предлагаме следното. Вземете 30гр. соев протеин изолат, последван от половин чаена лъжичка зехтин и половин чаена лъжичка ленено масло преди лягане. Тези масла ще изиграят страхотна роля в забавянето на усвояването на соята, което е точно желания ефект по време на сън. Освен че е изключително подходяща и за вегетарианци соята е нагло евтина, което е още един огромен неин плюс.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Диабетиците, участващи в изследването, са били подложени на цялостна промяна в начина си на хранене, като в продължение на два месеца са приемали протеинови шейкове, нискогликемични храни, нискокалорични растителни блюда, но не са тренирали. Само след седмица класическите симптоми на диабета като умора, жажда, често уриниране отшумяли, а до осем седмици изчезнали и останалите усложнения."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com