сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Стресът и напрежението в спорта

Стресът и напрежението в спорта

Учените са разкрили един прост трик, който може да помогне на спортистите да запазят хладнокръвие по време на най-напечените моменти от играта. Техният съвет, за да се избегне чувството за задушаване и загуба на самоконтрол "под пара", е да стиснете юмрук с вашата недоминираща ръка. Резултатите се появяват в Журнал по експериментална психология. В проучването десноръки спортисти, които стискат топка или юмрук с лявата си ръка преди състезанието е по-малко вероятно да "откажат", когато са под напрежение.
 
Това е, защото лявата част на тялото се контролира от дясната страна на мозъка. Задушаването и дискомфорта под напрежение, изглежда, са причинени от активирането в лявото полукълбо, което контролира ключови области на мозъка, които да ни помогнат да овладеем психиката си, когато сме застанали "пред дулото".
 
"Сканирането на мозъка показва, че намаляването на активирането в лявото полукълбо на мозъка повишава производителността", казва д-р Юрген Бекман. Той е председател на спортната психология в Техническия университет в Мюнхен в Германия.

 
Изследователите са провели три изследвания с участието на футболисти, джудо експерти и бадминтон играчи. Те тествали уменията на спортистите по време на тренировка и по време на важни събития, които са се провели пред голяма тълпа и видео камери. Изследователите са тествали само десноръки хора. Резултатите сочат, че спортистът е по-малко вероятно да загуби самоконтрол, когато стиска топката в лявата си ръка, отколкото ако я стиска в дясната.
 
"Досега ние знаехме, че техниката работи само със сложни двигателни задачи, които вече са автоматизирани от спортиста", казва д-р Бекман. "Но това не е ограничено само до спорта, а би могло да бъде полезно и за възрастните хора, за да поддържат баланс, когато те се страхуват, че може да паднат."

 
Бекман и неговият екип сега проучват техниката сред професионални музиканти. "Това може да бъде полезно и за хирурзи или в други професии, които съчетават прецизност, напрежение и задачи с висока степен на автоматизация", казва той. Към днешна дата екипът е провел 13 проучвания, включително едно с гимнастички. "Техниката никога не се проваля."
 
Дейвид Стрейкър,  хоноруван асистент професор по клинична психиатрия в Columbia University Medical Center в Ню Йорк казва, че някои от спортистите са започнали да мислят най-лошото, когато трябва да вземат фаул на баскетболното игрище, например - и след това, да се задушават.
 
"Те вероятно са правили това хиляди пъти. 99% от времето те го правят перфектно, но все пак се притесняват", казва той.

 
"В зоната"
 
Тревожността преди представяне не е проблем само за спортистите. "Ние знаем, че възрастните хора са по-склонни да паднат, ако те мислят за това, а хората да се задушат по време на изпити, макар да знаят материала перфектно", обяснява Стрейкър. Какъвто и да е сценарият, една промяна на мисловния процес може да направи решаваща разлика.
 
Експертът по спортни резултати Тод Стофка често казва на клиентите да визуализират какво искат в тези високостресови моменти. Да бъдеш спокоен също е важно. "Най-добре представящите се играят много добре, когато са отпочинали и "в зоната", казва той. Отиването "в зоната" започва със спиране на тревожните мисли и нереалните предвиждания.
 
Сила БГ Тийм
Източник: WebMD
Продукти за намаляване на стреса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"BPI така и не пуснаха своя следтренировъчен продукт Build-HD на пазара. Продуктовата му страница бе закрита. По последни данни суплементът е изтеглен, за да бъде превърнат в предтренировъчна формула, което означава, че продуктът няма да замести Blox. Надяваме се, че BPI знаят какво правят. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com